OUR BABY'S TICKER :)

Tuesday, June 8, 2010

Deep Freezer From Deep Of My Heart…

Akhirnya, “terbeli” jugak deep freezer ni untuk simpan EBM… Gara-gara susu tak beku dalam peti ais aku.. Haish, bila susu tak beku, mulalah hati runsing.. Bila hati runsing, susu pun tak banyak.. Jadi, beli ajelah freezer baru.. hihi, baik punya alasan, kan? Sekarang, runsing macam mana nak stock up susu banyak-banyak pulak.. hehe.. Yelah selalu weekend, mesti tak pam sebab busy ke sana ke mari..

Ok-ok, berbalik kepada hal freezer aku ni.. Bermula dengan survey kat internet aje.. Price comparison is the most important.. Kalau boleh, nak yang murah, tapi lawo… hihi.. Aku beli upright freezer brand Haier HF-100S.. Senang, front door, so nanti kat rumah baru takde la amik space sangat, boleh letak dalam kabinet macam letak built-in oven.. Ingat mula2 nak beli peti ais besar aje, 2 pintu.. Hubby tak setuju sebab nanti campur dengan makanan.. So, beli ajelah dulu yang ini.. Peti ais besar tetap nak jugak untuk rumah baru nanti.. hihi..

Nak beli barang kat kedai Cina, kena pegi malam-malam time kedai nak tutup atau pagi-pagi time kedai baru nak bukak.. Ni diorang percaya ada ong, kalau orang beli barang time tu.. Jadi, kalau nak tau ong ke tak, mintaklah diskaun banyak-banyak sikit… Sure boleh dapat.. hihi.. Aku pun suka tips ni.. :P

IMG_6544 Haikal happy aje ada tempat simpan khas untuk susu dia.. :P

IMG_6545 IMG_6542 Bab negotiate harga, let hubby handle it..

Actually, freezer kitorang ni takde stock kat kedai ni.. Tapi, sebab malas nak datang balik, terus bayar aje.. Nanti, diorang hantar barang.. Kedai kitorang pergi ialah Syarikat Sin Hoe Hin, kat Batu 9 Cheras..

The next day, pekerja dia hantar barang nearly 12.00am.. Sebab janji petang, skali sampai malam tak hantar2 lagi.. Last2, suruh hantar jugak, tapi lewat sikit.. Kitorang kuar beli barang dulu.

IMG_6575Check drawer-drawer dia.. Baru ku tahu yang tak boleh on dulu peti ais ni… kena tunggu after 2 hours untuk stabilkan gas dia, then,  baru boleh power on.. ooo, patutlah orang cakap peti ais cepat rosak kalau pindah2.. Sebab ini lah..

IMG_6574 Haikal is a happy camper now! Ceria sangat muka dapat freezer baru.. Nanti sikit lagi, tinggi sama dengan freezer.. hehe..

IMG_6655 Inilah rupa deep freezer aku bila letak bergandingan dengan fridge.. Ada sapa2 minat nak fridge tu? hehe.. Nanti, tunggulah iklan kat Mudah.. hehe..

8 comments:

shakeymirza said...

wah bes nye..
berapa harga dapat? Nati next baby nak pulun beli jugak la..sekarang ni ebm tak banyak mana pun nak simpan dlm tu..hehe

This is .... said...

dapat RM730.. setelah puas tawar menawar.. hehe.. baby skrg berapa bulan?

Intan said...

Cam best je df stylo lg...ape model dia ek...ssh jgk nk cari ni...blelah bli utk my 2nd coming this february...

This is .... said...

Intan,
Model Haier HF-100S.. ada yang lagi stylo, brand elba.. kaler silver kalau tak silap..

Techno World said...

dah nak jual ke deep freezer nih? :)
kalau nk jual sy nk beli...amacam?
leh email apiez_863@hotmail.com..
tq

sayahappyslalu said...

Techno,
Sorry tak jual, nak simpan for next generation.. Hehe

cik_ah82 said...

ni tahan 6 bulan kan?ada org cakap upright freezer tahan 3 bulan je..saya dh beli upright freezer, risau la bila dorg ckp camtu..

sayahappyslalu said...

cik_ah82,
ye, tahan 6 bulan.. jangan risaulah, susu okay insyaAllah.. saya punya tak sempat nak simpan 6 bulan dah terguna.. hihi..