Wednesday, September 24, 2014

Babywearing: Ergobaby Four Position 360 Baby Carrier…

043

Tiba-tiba pulak tersuka.. hihi.. Tak surelah minat bermusim ke apa.. I do whatever I like to do Smile

Mula-mula dulu, babywearing ni bukanlah sesuatu yang menjadi pilihan aku.. Aku tak dapat nak menerima bahawa ada baby melekat kat badan time aku berjalan, time aku nak shopping etc.. Rasa tak selesa.. Itu yang selalu aku “simpan” dalam kepala..

Tapi, keadaan berubah.. Semenjak husband aku busy asyik handle hal rumah, weekend selalu dia takde.. Aku pulak, kaki gatal nak jalan-jalan gi mall ke, gi mana-manalah, asalkan keluar berjalan.. Dan kalau keluar sekejap-sekejap, agak payahlah asyik nak keluar masukkan stroller dalam kereta.. Dahlah aku selalu singgah pejabat poslah, stesen minyaklah, takkan nak tinggal anak dalam kereta??.. Nak dukung boleh, tapi lenguh tangan lepas tu.. Hariz tu dah nak dekat 9kg tau! Jadi aku fikir, baby carrier lah yang paling convenient untuk situasi aku..

Bila semangat datang, aku teruslah pergi survey kat Fabulous Mom TTDI.. Konon mula-mula nak beli Boba Air.. Tengok material, memang tak sesuai untuk anak lama dalam tu.. Yang lain-lain aku tengok harga RM300+, nak beli ke tak, nak beli ke tak.. Balik rumah, fikir-fikir dulu, then baru decide beli Ergobaby 360 ni..

528
Bought from Mamapanda Store.. Since kenal-kenal dengan owner kedai kat Twitter, senang terus order aje dari dia.. Beli colour2 yang plain aje, hoping that one day husband pun boleh pakai jugak.. Smile with tongue out

027
Ni masa mula-mula try.. Baby rendah duduknya..

031
Keluar pergi klinik masa ni.. Singgah solat kat Alamanda..

Bila keluar bertiga dengan Haikal & Hariz, aku akan bawak 1 stroller jugak.. Senang.. Haikal boleh duduk dalam tu.. Time makan, baby boleh baring kat stroller.. Aku tak biasa lagi makan sambil baby melekat.. hehe.. Nak makan dengan selesa, gitu..

049

Selama beberapa minggu ni, seronoklah keluar berjalan guna carrier aje.. Baby pun senang je tertido dalam tu.. hehe.. Haikal sukalah asyik ajak mama dia berjalan.. Minggu ni nak gi Midvalley, kata dia haha.. Dah siap jadual Smile with tongue out

Wednesday, September 17, 2014

Square Cushions..

Mood deco rumah sudah sampai, walaupun belum boleh pindah masuk lagi.. hehe.. Bila jalan-jalan kat shopping complex tu, sukalah singgah masuk kedai-kedai barang hiasan rumah.. Selalu tak beli pun sebab kat sini harga biasanya mahal berdentum.. Double or triple the price berbanding beli di “seberang laut”

Sekarang minat aku bertumpu pada tea towels, place mats, alas kaki, cadar dan square cushions ni.. Sikit-sikitlah beli barang untuk rumah.. Tu yang laki bising asyik beli aje.. huhuhu.. Jenuh nak kemas masa pindah nanti Smile with tongue out

007
Ni lawa tengok kat iwannagohome.. Tapi mahal yarabbi, sampai RM169 sebiji.. Maybe sebab embroidered fabric.. Bila mahal macam ni, kirim salamlah nak beli.. hihi.. Sayang duit..

009
Suka sangat, simple.. Photo from Instagram..

Kawan aku sambung belajar kat UK.. Bagus betul, dia rajin layan aku.. Sayang ko, Ernie.. hehe.. So bila dia jalan-jalan tu, kalau teringat aku, dia whatsapp lah tanya nak apa..

011
Ni yang aku pesan.. Mintak aje dia belikan dulu.. Hal shipping ke sini, pandai-pandailah aku cari siapa yang boleh dikirim untuk bawak balik.. Dasar hantu kirim! haha.. Ikutkan hati nak mintak belikan cadar, comforter cover semua.. Smile with tongue out Takpelah, sikit-sikit dulu… hehe..

Tuesday, September 2, 2014

The Balcony..

Sudah 3 bulan berlalu, ini satu-satunya yang dah siap 100%.. Yang lain, banyak lagi tak siap.. One at a time, tapi kadang-kadang aku rasa tak sabar, semua nak cepat.. hehe.. Husband lagilah pening, macam-macam hal.. huhu..

So here I share the photos..

005
Sliding door.. Nanti grill pasang dari dalam for safety reason.. Takpelah kalau off sikit..

093
Tinggal pasang lampu kat dinding tepi ni..

240
Finishing timber flooring pun dah dibuat untuk gap antara timber flooring dan frame pintu.. Kemas aje developer buatkan, sekali dengan defects lain.. Bagus betul, diorang tak charge.. :)

386
Tempered glass for balcony baru je dipasang 2 minggu lepas.. Tiles dah siap pasang dan dah test juga bila hujan lebat air tak bertakung atas lantai selepas hujan.. Penting ni.. Lagi satu, air tak leaking..

Untuk stainless steel railing & glass ni, amik dengan contractor lain.. Inilah hasil dia.. Puas hati sangat.. We got to know the contractor from Homedec ke atau Home & Living Expo.. Banyak sangat pergi exhibition sampai tak ingat yang mana satu LOL.. Kalau berminat boleh refer to igates.com.my Banyak design lagi yang dia ada.. Good thing pergi expo ni, boleh compare harga dengan yang lain.. And we got good price for this..

383
Di sinilah nanti tempat kami lepak-lepak anak beranak.. For future improvement bolehlah tambah kerusi meja untuk bersantai.. hehe..

388
How it looks like from the front of our house…

In next entry, I will story about solar system InsyaAllah.. Smile

Wednesday, August 20, 2014

Chocolate Ecstasy..

I want this cake! Time puasa, tengok apa pun nampak sedap.. hehe..

Ini memang sedap! Cake baru kat Secret Recipe.. masa lunch, tak teringat nak beli.. Ni dah teringin huhu.. Next time lah..

036
Yumssss…

Tuesday, August 12, 2014

Hariz Luqman At 3 Months..

Sekejap je dah 3 bulan. Berat badan macam baby 6 bulan. hihi. Apapun, janji sihat.. Alhamdulillah.. So far, Hariz is an easy baby.. Tak banyak meragam, melalak bila lama tak angkat dia.. Selain dari tu, dia senyap aje.. Abang Haikal lagi banyak melalak.. haha.. Tidur malam pun okay, berjaga sekali in the middle of night dan Subuh.. Memang mama boleh tidur nyenyak.. hihi..

022
Baru pandai meniarap..

023

003
Skill baru. Hisap jari sampai tertido.. Tak boleh dibiarkan.. Takut jadi habit.. Setiap malam kena pakai mitten… Sorry, baby..

362
Ni masa kat klinik.. Pergi jab 3 months.. Amik rotarex vaccination sekali.. Lepas ni pindah, tak sure hantar baby sitter or nursery, so better be safe than sorry… Precaution sebelum berlaku apa-apa.. Minta dijauhkan, ya Allah..

001
He weighted 7.5kg at 3 months.. Very healthy baby.. Alhamdulillah.. Mana taknya, lepas minum susu, tido..

Tuesday, August 5, 2014

Renovation In Progress…

Aku selalu update dalam Instagram aje gambar-gambar renovation rumah.. You can also find it using this hashtag #ahzahlhome.. Saja je, bila nak tengok balik, senang cari guna hashtag sahaja.. Nak update blog selalu, payah nak cari masa hehe..

Planning dah start lama dulu, sejak mula-mula beli lagi.. Kitorang selalu bincang nak buat apa kat dapur, extend ke tak, kena pecah bilik ke and macam-macam.. So now the execution part pulak..

Renovation works dah start sebelum puasa lagi.. Sampai sekarang, masih lagi in progress.. So, ni aku share setakat apa yang ada ajelah.. Belum siap sepenuhnya lagi.. In fact, masih banyak lagi yang belum install..

Backyard:

Seperti yang dirancang, kitorang buat extension bahagian belakang rumah.. Bahagian tambahan ni untuk laundry area..

IMG_2329
Gambar asal.. Ada 8 kaki tanah kosong kat belakang ni.. So extend sampai habis.. Tingkap bilik 2 biji tu, guna balik untuk ruang yang yg di-extend tu.. Tingkap bilik air, alih ke tepi sebelah kiri, supaya udara toilet tak masuk dalam laundry area.. hihi..

443
In the making…

117
Inilah rupa dia.. Belum cat lagi.. Bila buat concrete slab macam ni, yang paling penting kena check water proofing dia.. Ada yang complain, air tembus masuk dapur.. Jadi kena check betul-betul masa buat.. Nanti dah pasang plaster ceiling semua, payah pulak kalau bocor.. 

381
Kenapa pintu laundry tu kat tepi?..  Sebabnya kat tepi ni ada lagi satu pintu bilik yang boleh keluar terus ke belakang, so ada laluan (macam dalam gambar tu).. Design dah mcm tu, redha ajelah, terpaksa tambah grill lagi kat situ *___*

Laundry Area:

Bahagian ni untuk letak washing machine, dryer dan ada sinki sebuah, sekali dengan cabinet.. Ingatnya aku nak letak ampaian sekali, senang sidai baju dalam rumah aje.. Pasang kipas full blast, sekejap aje kain2 aku kering hihi..

003
Wiring, piping semua dah siap buat sekali..

379
Tiles dah siap pasang.. Tak nampak sgt colour sebenar sebab belum cuci lagi.. Tingkap kecik tu, tingkap untuk my “baking area”..

Kitchen:

133
Gambar dapur asal.. Kat belah kanan ni, ada 1 bilik yang “terkeluar” sikit..

IMG_1425
Nak luaskan dapur sebab nak letak island kat tengah-tengah, dinding bilik dipecahkan.. Kalau tak pecah, laluan jadi sempit sikit dan terganggu sebab ada dinding bilik tu..

530
Nilah rupa bila dah pecah.. Ada yang tanya, tak sayang ke sacrifice 1 bilik kat situ? Aku rasa takde siapa nak tidur kat dapur kot.. hihi.. Anyway, ada 1 bilik lagi kat dapur ni yang dikekalkan..

143
Tingkap kecik (sebelah kanan) tu yang aku cakap untuk “baking area” tu, supaya cukup pencahayaan kat situ.. Walaupun bukannya baking selalu pun, tapi memang mengidamkan satu area yang aku boleh dedicate untuk baking stuffs aku.. Nanti nak buat concept apa kat situ, bolehlah buat sesuka hati.. hehe..

165
Tiles pasang ikut original code from Niro Granite, sama seperti developer bagi.. Tiles semua husband beli sendiri dari supplier.. Dapat murah sikit masa Homedec hari tu..

056
Wiring untuk dapur dah buat siap-siap ikut marking yang dah dibuat oleh contractor kitchen cabinet.. Marking ni penting supaya di kemudian hari, takde tersalah/tersenget, electrical point tak cukup etc.. Paip untuk air pun dah siap untuk island di tengah-tengah dapur..

300
Table top in progress.. Still prefer to use concrete table top.. Cumanya kali ni, material atas tu, guna Quartz.. Plaster ceiling untuk bahagian cabinet “diturunkan” sikit, so that, bila masuk kitchen cabinet, ngam-ngam kat bawah tu.. Aku berdebar jugak macam mana outcome dia nanti, harap-harap okaylah.. First time buat macam ni sebab ceiling tinggi sangat dan cabinet tu, standard height 8 kaki..

158
Tingkap panjang tu terpaksa tutup satu sebab ganggu tall unit kitchen cabinet nanti.. Sebenarnya, bahagian luar tu, aku nak letak cermin besar kat dining area, tapi tunggu dululah, kena kumpul fund lagi kehkeh..

206

Tunggu siap table top, baru orang kitchen cabinet datang untuk final measurement and aku finalize colour and all.. But for now, my kitchen will be all white.. Susah nak jaga ke tak, itu belakang kira.. hehe.. Laundry area aje tak sure lagi nak colour apa.. Nanti pergi showroom, tengok semua available colours, baru decide, insyaAllah..

382
Luas dapur dalam 20 kaki x 14 kaki kalau tak silap..

Balcony:

032
Balcony asal bersambung dengan rumah sebelah.. Jadi kenalah buat divider, supaya tak ganggu privacy jiran.. Lucky tingkap bilik tu besar dan bila tukar jadi sliding door nanti, tak nampak obvious sangat kitorang ubah kat situ.. Grill akan dipasang kat bahagian dalam bilik.. Kena grill jugak untuk keselamatan.. Tak yakin kalau rumah takde grill, walaupun pasang alarm.. huhu..

IMG_1429
Ni rupa asal tingkap yang nak pecah tu..

298
Kat luar tu tengah buat water proofing..

015
Ni rupa sliding door yang baru dipasang.. Husband purposely request ada 1 line kat pintu tu, so that dia sama design macam tingkap sebelah kiri dan kanan..

004

296
Nanti akan pasang tiles atas ni.. Kononnya nak buat artificial turfing, takut tak reti maintain aje.. Water proofing atas ni pun kena check betul-betul.. Saliran air pun sama, kalau hujan, jangan sampai bertakung atas ni, jadi swimming pool nanti.. LOL..

389
Handrail untuk balcony pun dah siap pasang.. Tinggal tempered glass aje.. Yang baju belang-belang tu, my hubby! Dah macam contractor dah haha.. He can stay there all day long untuk tengok orang buat kerja.. huhu..

012
Tiling works still in progress… Design untuk placement tiles ni semua dibuat oleh supplier tiles.. So far, sangat puas hati dengan service dia..

393
Setiap petang, selepas habis buat kerja, mesti ada orang kemas, sapu/cuci.. My hubby sangat cerewet! haha.. Nasiblah ye, dapat owner macam ni.. Bancuh simen, kena alas papan, buat kerja dalam rumah, kena alas canvas, siap contractor beli canvas baru lagi.. Laminated floor kat atas, semua alas jugak, diorang naik bukak selipar.. hehe.. Lama-lama diorang dah faham kenapa laki aku begini haha..

Plaster Ceiling:

Sebenarnya rumah dah ada complete plaster ceiling developer bagi.. Sebab tak kena dengan concept rumah, kenalah tukar lain.. Duit lagi.. huhu.. Tapi pilih yang simple-simple ajelah.. Tak suka sarat-sarat and complicated, sakit mata aku haha.. Untuk master bedroom pun tukar jadi L-box, pastu railing langsir “simpan” dalam plaster ceiling.. Bilik-bilik lain, buang cornice tepi, bagi plain aje..

119

383
L-box biasa aje.. Ni dining area, aku tengok “longkang” dia besar sangat.. Tak berkenan sebab nampak bulky.. Nanti contractor tu kecikkan jadi 4 inci.. Tunggulah hasil dia nanti macam mana..

Itu sahaja setakat ini.. Banyak lagi tak complete lagi, grill, lampu-lampu and all..

Kontraktor kitorang pilih ialah yang sama buat rumah sekarang ni.. Dah kenal, dah tahu kerja dia macam mana, memang lebih selesa deal dengan dia.. Anything tak puas hati ke, senang nak bincang.. Aku cakap dgn husband, dengan dia yang cerewet macam ni, memang kena cari contractor yang kita kenal.. Kalau tak, mau lari contractor.. Aku, kalau jadi contractor pun, confirm lari.. wakakaka.. That’s why pilih chinese contractor to deal with, complain ke apa, diorang profesional, tak amik hati.. hehe..

Ni nama contractor, in case ada yang berminat..

TIK ANN RENOVATION & DECORATION
G12AGA, Jalan Prima Saujana 2/E, Taman Prima Saujana, 43000, Kajang, Selangor
010-2316220 (Siam) – kitorang deal dengan dia

Sehingga bertemu lagi di next entry.. hehe..