Thursday, March 10, 2016

Warded..

Tak pernah experience masuk ward (kecuali bersalin).. Bila anak kena masuk ward, blank jadinya.. Tak tau process.. Such an experience for me.. 

Ini kali pertama dan tak sangka kena masuk balik ward due to high fever.. Kesian Hariz.. 


Anyway, he is recovering now.. Alhamdulillah.. Semoga lepas ni takde episod-episod kena mengunjungi hospital lagi.. Semoga diberikan kesihatan yang baik buat anak-anakku.. Amin.. 


Untuk segala apa yang kita buat untuk sembuhkan penyakit, jumpa doctor, makan ubat, ikut petua-petua whatsoever, hanya Allah sahaja yang menentukan segalanya.. Don't stop praying and leave it to Allah to decide the best for us.. Yang penting kena usaha.. :)

Tuesday, November 17, 2015

Fudgy Brownies Recipe..

Tengah trend brownies kedut sekarang ni.. Kalau makan, aku tak boleh stop which is sangat bahaya haha…

Di sini aku nak share resipi yang aku guna.. Resipi ni telah dishare oleh my baker friend.. IG dia littleshoplots_cakes.. I should give credit to her.. Jarang baker nak kongsi resipi, okay!.. Semoga Allah murahkan rezeki dia.. Amin Smile

IMG_9361

Bahan-bahan dan cara penyediaan:
A) 120 grams salted butter + 200 grams granulated castor sugar - Panaskan bawah api sehingga cair. Biarkan sejuk

B) 300 grams dark chocolate – cair kan guna double boil technic. Biarkan sejuk

C) 130 grams all purpose flour + 30 grams cocoa powder
1/2 tea spoon baking powder – ayak campuran..

D) 3 large eggs + 1 tea spoon vanilla essence – Pukul sehingga kembang dan berwarna pucat.. Use maximum speed.

Steps:
1. Panaskan oven. 160 degree Celcius.

2. Guna 9 x 9 inci loyang. Gris dengan mentega.

3. Campurkan campuran gula+butter dan coklat ke dalam telur yang telah dipukul… Use maximum speed about 5 minutes

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Use speed 1. Sekejap saja, lepas tu ratakan dengan spatula. Jangan terlebih kacau/over beat, nanti tak jadi kedut. The batter should be smooth silky and shiny

5. Tuangkan dalam loyang. Bakar selama 25 – 30 minit. Check untuk make sure brownies dah masak.

6. Biarkan sejuk selama 1 jam. Lepas tu boleh dipotong..

Notes:

- guna high quality chocolate – aku guna Beryl’s Dar Chocolate Compound (button type)

- Guna fine granulated castor sugar sahaja

- Guna low heat. This will allow the “crispy skin” to develop

- Do not over beat once you add in the flour

IMG_8531

Selamat Mencuba!

Sunday, November 15, 2015

3 Days 2 Nights Trip To Legoland …

Sementara tengah rajin menaip, mari kita tulis sikit about our recent trip to Legoland.. Bought 3 Days 2 Nights package from Legoland website, including Theme Park & Water Park 2 days admission.. Room rates are inclusive with daily breakfast.. Husband booked lebih kurang 2 minggu dari tarikh kami nak pergi ni..

Plan bercuti ialah sebelum bermula cuti sekolah sebab kitorang tak suka bila crowd ramai sangat dan serabut dengan anak kecik yang tak boleh duduk diam tu.. hehe..

So, memang tak ramai orang! Weee… We like!

IMG_8881
Haikal tak tau langsung yang dia nak pergi Legoland.. Dia selalu tanya bila nak pergi sana.. Aku cakap kena rajin solat, pandai baca bla bla… Dan akhirnya tercapai jugak hajat dia..

IMG_8878

Sampai di hotel around 12pm, terus redeem tiket untuk masuk Legoland since belum boleh check-in bilik lagi.. Their hotel check-in time is 4pm (lambat sangat)..

IMG_8889

IMG_9249

IMG_8902

IMG_8907

IMG_8928

IMG_8933

IMG_8947

Dah spend main seharian actually tak sedar dah petang pun.. Petang biasanya hujan kat sini, so kenalah prepare poncho or payung. Balik dari theme park, baru check-in hotel..

Bilik memang best.. Sangat berbaloi..

IMG_8969

IMG_8978
Masuk bilik terus explore..

IMG_8967
It can fit up to 5 adults in this room.. So kalau ada anak ramai ke, boleh muat dan masih selesa..

IMG_8971
Obviously, he was very happy! Smile

Kids paling happy duduk dalam bilik or main kat lobby.. Lego everywhere.. Mainlah sampai puas.. Pukul 11 malam kena naik..

IMG_8983

IMG_8987

IMG_8998

The next day, kitorang spent untuk water activity pulak.. To be honest, kalau sehari aje memang tak cukup masa nak cover both parks.. 2 hari tu sedang eloklah.. Dengan anak kecik, aktiviti pun santai-santai aje, takde berkejar-kejar.. We love the idea hotel ni betul-betul bersebelahan theme park and water park.. Sangat-sangat dekat, very convenience.. Nak naik simpan barang, solat semua pun mudah.. Recommended!

IMG_9043

IMG_9027

IMG_9032

IMG_9036

IMG_9044
Aku dan Hariz jadi penunggu kat bawah.. haha.. If you want to bring your kids, make sure their heights above 110cm, baru berbaloi boleh main semua rides/slides.. Haikal dah lepas dah, semua slides dia try dengan Papa dia… Tu yang kat atas tinggi-tinggi tu, semua dia main ulang-ulang sebab tak ramai orang..

Untuk baby and smaller kids, boleh main kat themepark ni.. Hariz takut kat sini, maybe air dia memancut macam hujan, serabut-serabut dia tak berapa suka..

IMG_9047

But Hariz loves this lazy river.. 4 kali pusing pun dia masih steady… Masuk round yang kelima papa dia bawa, terus tertidur atas pelampung…

IMG_9076

IMG_9080
Inilah rupanya budak yang tidur tu.. hihi.. Kitorang letak dia dalam stroller (dengan baju basah tu), dia masih tidur.. Sampai balik hotel, keluar makan, habis makan pun masih tidur juga.. haha.. Penat sangatlah tu..

IMG_9084

Petang tu hujan, terpaksa jugalah redah masuk theme park semula sebab Haikal belum dapat beli Lego.. Asyik sebut aje nak Lego.. Di lobby hotel pun ada jual, tapi tak banyak model macam kat dalam theme park.. 

IMG_9091

IMG_9094
Macam-macam jenis merchandise ada.. Tapi bricks Lego aje yang menarik perhatian dia.. Cumanya agak frust sikit harga Lego sama aje dengan harga kalau beli kat Parkson.. huhu.. Tak best betul.. At least bagilah diskaun banyak sikit, baru berbaloi datang dan beli kat sana.. So lepas ni, kena beli from UK ajelah untuk dapat yang lebih murah..

IMG_9097
Lego Ninja Turtles ni yang menjadi pilihan..

Theme park tutup pukul 6pm during weekdays, sempatlah kitorang jalan sikit lagi.. Dapatlah tengok mini land sepintas lalu, which hari pertama tu tak singgah langsung..

IMG_9099

IMG_9102

Sangat kagum semua ni dibuat dari Lego.. Aku terfikir berapa kos Lego tu.. haha.. Yelah, Lego bukannya murah…

IMG_9103

IMG_9105

IMG_9115
Naik tower.. Masa ni Hariz tido, so tinggalkan dia dalam stroller kat bawah.. The staff tolong tengokkan..

IMG_9119
Baru bangun tidur, terus naik train.. Cho cho kata dia…

IMG_9127

IMG_9132
We played at the area sampailah theme park tutup… Then berjalan dalam hujan untuk balik ke hotel semula..

IMG_9146

IMG_9147

IMG_9160

IMG_9163

Too many photos! Budak-budak seronok, mak budak pun sama haha..

IMG_9172

IMG_9180

IMG_9187
During breakfast.. Banyak choices makanan, so far puas hati..

IMG_9194

IMG_9202
Setiap hari mesti singgah main kat sini..

IMG_9205
It’s time to say goodbye… Check out time is 11am..

IMG_9211

Goodbye Legoland..

InsyaAllah ada rezeki lagi, kami datang.. Let’s plan for next holiday (tahun depan pulak)…