Monday, July 21, 2014

Misi 5 Ringgit…

I have new hobby! Collecting RM5 notes.. Setiap kali dapat duit RM5, balance bayar parking, orang bayar duit Tupperware, balance beli barang-barang kat supermarket etc, aku akan simpan RM5 tu.. Bersinar-sinar okay, biji mata bila tengok duit RM5. haha.. Kadang-kadang, sengaja je bayar parking guna RM10 sebab nak dapatkan balance RM5 note.. hehe..

Hasil dari kumpul beberapa bulan, dapatlah kumpul-kumpul untuk buat duit raya budak-budak.. Jadilah.. Smile

065

063
Inilah dia hasilnya..

Nanti lepas raya sambung simpan lagi.. Dah banyak bolehlah nak simpan masuk Amanah Saham ke, beli handbag ke.. hihi..

Wednesday, July 9, 2014

Storage Is An Issue Now…

088

Awal-awal lagi aku dah surrender nak guna botol-botol untuk simpan EBM.. Pertamanya sebab malas nak cuci-cuci.. Dan yang kedua sebab amik space yang banyak nak place botol-botol dalam freezer.. So, from day 1 I kept the EBM in the plastic storage bags.. Sebulan kat rumah, 1 freezer dah penuh dengan susu..

My hubby bagi suggestion, beli deep freezer baru untuk simpan susu lagi.. Aku suka jugak idea tu, deep freezer baru, nanti bolehlah letak kat dapur baru.. Jadi semua barang baru kat dapur tu.. hehe.. Bila dah beli, ingatkan masalah selesailah.. 2 bulan kat rumah, dah penuh both deep freezers.. huhu..

208
My new deep freezer.. Rumah kecik, terpaksa letak dalam bilik.. Our choices always upright freezer macam ni.. Tak suka yang jenis bukak atas tu, nampak macam jual daging. LOL. Cumanya, bila macam ni, takdelah besar mana space dia.. Eh, sebenarnya ada yang tinggi lagi tau.. Boleh check kat website Elba ni.. Plannya nak letak deep freezer bawah island top kat dapur, so tak bolehlah beli yang tinggi-tinggi..

557
My second deep freezer sudah penuh.. Now menumpang dalam peti ais pulak.. Ini membuatkan aku nak pindah cepat, peti ais baru besar sikit.. hehe..

035
Inilah keadaan dalam peti ais.. Terpaksa menumpang..

Buat masa ni, just go with the flow ajelah.. Takde plan nak beli deep freezer lagi.. Ada jugak kawan yang baik offer nak bagi pinjam freezer dia yang tak guna lagi.. Tengoklah dulu macam mana nanti..

Thursday, June 19, 2014

Kunci…

I’ve been neglecting my blog for month now.. Sorry.. 24 hours are just not enough Surprised smile

A little update on our new house.. Dah dapat kunci sebulan lepas, pada 10th May 2014.. Defects pun dah check, contractor dah betulkan..

243

246
Inside the box, ada buku guideline untuk semua specification barang-barang yang guna dalam rumah.. Memudahkan kitorang untuk cari balik tiles sama, cat sama yang digunakan etc.. 

Now, renovation is in progress.. Laterlah aku update ye.. Aku pun tak pergi tengok.. Just dapat information dari husband aje, dia yang tengok hari-hari progress di site..

Tak rushing pun nak pindah.. So, we just follow the flow.. Selepas raya kot baru siap semua..

Saturday, May 24, 2014

Welcoming Our Second Bundle Of Joy…

Alhamdulillah, aku selamat melahirkan baby boy pada 2nd May 2014, 7.22am di Hospital Annur Bangi.. At first, ingat baby nak keluar pada 1st May, on our 5th wedding anniversary.. Tapi, he decided to come out on the very next day.. hehe.. 

Tak payah ceritalah kisah di labor room.. Ngeri seperti biasa hihi.. Bila tengok baby dah keluar, lega sangat.. Excited sama macam dapat first baby sebab rasa lama tak bersalin, 4 tahun gap dengan Haikal.. Smile

125
First few minutes after delivery..

130
Nama baby ialah Ahmad Hariz Luqman..

132
First time Haikal jumpa baby.. Suka betul..

Baby Hariz dah disunatkan (circumcised) esoknya.. Sama macam Haikal jugak.. Sebenarnya senang sangat bila bersunat time baby ni.. Baby tak lasak, sekejap je dah baik..

256 
Hola, I am a little man now Smile with tongue out

Monday, April 28, 2014

Preparations…

I am still here, belum bersalin lagi.. hehe.. Kalau based on first pregnancy, at 37th weeks dah bersalin.. Ni dah 38 weeks+ belum ada tanda-tanda lagi.. Anyway, I just hope for smooth delivery.. Rasa cuak, takut semua ada lah.. Harap dapat lalui dengan cepat sekali.. hehe..

Baju-baju baby dah siap-siap cuci.. Yang Haikal punya lama-lama yang masih okay, boleh guna lagi pun dah siap basuh.. This time takde pergi ke Pureen sale or baby expo sebab tak tahan nak bersesak-sesak..

059

Baby cot Haikal yang lama, dah jual kat Mudah.. Sebab cot tu tak adjustable.. Macam-macam alasan bila nak membeli tu, kan? hehe.. Dengan harapan fully utilised baby cot baru nanti..

1711
Baby cot ni datang one set macam ni.. Ada free latex pillow and bolster sekali.. Kena pasang sendiri, tapi instruction tak jelas, stress husband masa tu..

Since baby belum keluar, bila dah siap-siap pasang, kitorang bagilah Haikal rasmikan dulu.. Sebab Haikal suka Disney Cars, aku pun belilah cadar Cars untuk dia.. Sikit-sikit cakap “Bestlah katil ni..” Smile with tongue out

248
Bilik kecik, nasib baik muat letak kat tepi katil..

009
Abang Haikal, sebelum tido..

I am looking forward to breastfeed my baby.. Tak sabar sebenarnya.. Harap dipermudahkan.. Memang akan ada macam-macam cabaran nnti, I will stay positive, InsyaAllah..

This time, aku tak berapa rajin nak handle storage bottle banyak-banyak.. Pakai apa yang ada, itu pun belum basuh lagi botol-botol lama.. And, aku akan guna plastic storage untuk simpan EBM nanti.. Beli from Lazada at cheaper price.. 

031

Doakan aku selamat melahirkan ye.. Amin Smile

Thursday, April 24, 2014

Accessories For Kitchen Cabinet…

Bahagian dapur adalah yang paling crucial, at least for me lah.. I want it to look good, sebab hari-hari nak spend masa kat situ, untuk memasak, mencuci pinggan mangkuk dan buat laundry juga.. Dan sebab itu jugaklah dapur mestilah praktikal.. Each parts of the cabinet ada fungsi dia..

Jujurnya, dengan cabinet dapur kat rumah sekarang, banyak aku dapati kekurangan.. Just ada drawer dan rak pinggan.. Memang just cukup-cukup aje untuk simpan periuk, kuali semua, tapi takde proper rack for it.. Letak je dalam cabinet.. Kalau salah susun, abis semua isi perut terburai.. hihi.. Masa tu tak tahu, asalkan ada kabinet, okay jelah.. Tempat letak sudu pun takde, aku letak dalam bekas Daiso aje.. hehe.. Now I’ve learnt my lesson Smile with tongue out

002
What I need for my kitchen.. Ni contoh-contoh gambar yang aku siap-siap print dan tampal dalam buku, nak tunjuk contractor.. Not necessarily the same, just nak bagitahu dia apa aku nak.. Karang cerita-cerita, dia tak faham.. Tunjuk gambar, baru jelas..

Ini gambar kitchen cabinet sekarang.. Nampak kan, kalau susun pinggan ikut suka hati, pemandangan sangat tak comel? haha..

016

Jadi, yang terbaiknya sorok rak pinggan dalam cabinet.. Sama ada macam ni..


Pintu cabinet boleh tutup untuk sorok pinggan-pinggan yang telah dibasuh..

Atau boleh jugak pilih drying rack yang jenis letak kat base unit kitchen cabinet (bahagian bawah).. Pinggan-pinggan still boleh susun berdiri macam biasa untuk dikeringkan..

108

103
Untuk periuk-periuk atau kuali, boleh pilih jenis yang begini..

This weekend nak jumpa contractor, berdebar-debar nak tahu estimate cost for kitchen cabinet.. huhu

Tuesday, April 22, 2014

Gymboree Batch 58..

3 Days Only - Styles Starting at $5

Konon nak stop dulu sampai bersalin.. Bila tengok iklan ni, terus terbeliak mata.. haha. Tapi aku bukak order sekejap aje.. Sampai esok pagi, 24th April 2014, 10am.. So kalau nak join, sila submit cepat ye list.. Aku maybe submit order awal, kot ada tanda nak bersalin.. hehe..

Boleh email list ke emelia_khamis(at)yahoo(dot)com..

FREE international shipping ke Malaysia ye.. Tak macam brand lain, u have to pay for the shipping cost..

Monday, April 21, 2014

Gymboree Kitty Jeans For Sale..

276

Gymboree Kitty Jeans Size 3T, Free Kitty Hair Clip (matching with the jeans)
Brand New with tag.

Selling at RM50 including poslaju

Kalau minat, boleh email ye emelia_khamis(at)yahoo(dot)com

Tuesday, April 15, 2014

Sos Sengkuang Calit…

Ada satu entry aku tanya fasal sos sengkuang, akhirnya berjumpa jugak dengan orang yang jual sos ni.. Happy giler! hehe.. Thanks kepada yang share link.. :)

063
Best sangat bila dapat buat sendiri kat rumah.. Memang makan sampai kenyanglah.. Sengkuang beli kat supermarket, simpan dalam peti ais.. Bila terasa nak makan, potong, letak sos dan tabur kacang.. Aku suka tabur gula sikit atas tu.. Masa kunyah bunyi krup-krap sebab gigit gula skali.. Ah, heaven.. haha.. Mengembalikan kenangan zaman kanak-kanak dulu.. Balik sekolah selalu beli..

To those yang berminat nak beli, boleh check kat Instagram akaun @sossengkuangdoludolu.. Ada banyak agent yang jual, so boleh checklah ikut tempat-tempat dia.. 

Selamat mencuba, bagi yang tak pernah rasa..

Pandora Charms..

Ni pun salah satu benda yang boleh buat addict.. Suka aje nak menambah charms.. Tapi takdelah selalu.. Bila ada duit terlebih atau hari-hari yang istimewa aje… Sebab harga dia sebiji-sebiji tu, kena fikir banyak kali jugaklah nak spend.. LOL. 

IMG_3859
Last 2 months, I bought a “bag” and a “bow” charms.. Sempena dapat duit Nuffnang & Churp-churp.. Nampaklah sikit duit tu pergi mana kehkeh..

059
This LOVE charm, given by my husband, balik dari Amsterdam hari tu.. muah muah.. Harap boleh dapat lagi hehe..

I love simple charms.. Tak suka banyak-banyak batu yang lip-lap sebab bila dah banyak sangat, nampak serabut (pada pandangan mata aku lah).. Ada duit lebih, boleh tambah lagi, okay!