Thursday, June 24, 2010

My Baby Is 4 Months Today…

Sampai sekarang, sometimes terasa masih tak percaya aku dah ada baby.. Perasan muda lagi la tu.. :P Bila tengok anak sendiri, rasa susah-payah yang kite lalui masa mengandung, bersalin, jaga dia memang sangat berbaloi, kan? Hilang penat balik kerja bila tengok bukan main sukanya dia bila nampak kite.. Rasa tak sabar nak balik rumah ni, nak jumpa baby, macam orang bercinta pulak… hehe..

IMG_6853 Purposely tunggu balik rumah untuk snap photo Haikal at his 4th month.. So, lambat la keluar entry ni :P

At his 4th months, apa pencapaian Haikal ye?

  • This month tak pergi checkup untuk injection, so tak dapat timbang berat kat klinik.. According to our bathroom scale kat rumah ni, his weight now is 7.20kg..
  • I’m very sure he already recognize me.. Memang sangat excited bila aku tepuk2 tangan nak angkat/dukung dia.. Semalam, masa makan, letak Haikal dalam rocker dia.. Pastu, dia panggil2 nak mintak angkat.. Aku bangun sebab nak cari mainan dia, terus dia nak menangis.. Maybe sedihlah tiba-tiba mama hilang tak angkat dia.. Pandai betul..
  • At his 3 and 1/2 months, Haikal dah pandai meniarap.. Kagum mama! :P Kepala Haikal pun dah kuat, so bila meniarap terus angkat kepala naik.. Ni nak tunggu angkat dada aje.. Kaki dah macam kayuh2 aje nak tolak badan ke depan..
  • Tak suka asyik baring.. Bila baring aje, Haikal akan cuba angkat badan dia sekuat hati macam nak duduk.. Kalau dah cuba tapi tak boleh, terus nak berpusing untuk meniarap.. So, mama letak Haikal duduk dalam Bumbo Seat dia for a while.. Senyap la sekejap.. Takpun, pangku dia kat riba..
  • Still ongoing exclusive breastfeeding.. Alhamdulillah.. Haikal minum banyak sekarang.. Papa cakap boleh habiskan 5oz at one shot.. Kalau ada mama, 1oz pun tak abis.. Lagi suka direct feed.. Bijak-bijak..
  • Time menyusu dah tak reti duduk diam.. Bila mama duduk time menyusukan Haikal, macam nak berperang.. haha.. Dia mengeraskan badan macam ada tak kena.. Mulalah terselak-selak baju mama.. hehe.. Haish, macam mana nak breastfeed in public ni? Kadang2, minum sekejap, berhenti pulak pandang sana sini, bersiar-siar dulu.. Then, sambung balik.. Last-last, menyusukan sambil baring.. Time tu, mama pun tido sekali… hihi..
  • He is stronger than we think.. Bila mama pegang tangan Haikal dan tarik ke atas, dia akan ikut naik sama, macam nak duduk.. And, his tried this himself bila mama baringkan kat bantal.. Cuba dengan sekuat hati..

IMG_6832 Tengok tu, sampai senget2 mulut..

  • Lagi, suka tidur sambil hisap ibu jari.. huhu.. Kalau nampak memang kitorang akan tarik keluar jari dia dan sumbat puting.. Risau jugak habit sampai besar hisap jari, lagilah effect gusi nanti..

That’s all for now.. Happy 4 months, sayang.. Mama loves you!

4 comments:

hamiDahRecKs said...

hihi..anyway emy..thanks for the pic u sent via hp..comel.lehla tatap ari2..hihihi

hamiDahRecKs said...
This comment has been removed by the author.
Rizziela said...

Wah! Haiqal semakin besar & semakin kuat..tahniah! tahniah! teruskan usaha itu

This is .... said...

recks,
Ingat tak dapat MMS tu.. bila nak bertolak ke tawau ni?

Rizziela,
Thanks! Yes, my boy will keep his hard work.. :P