Sunday, May 23, 2010

EBM Rosak Bila Tiada Bekalan Elektrik?

Pernahkah ini berlaku bila ketiadaan bekalan elektrik di rumah? What will you do? Perkara ni tak pernah terlintas dalam fikiran aku sehinggalah TNB bagi notis pemberitahuan gangguan bekalan elektrik hari tu.. Bila dapat notis tu, aku hanya membayangkan kitorang akan berpanas dalam rumah, nyamuk waktu malam etc. Tapi, tak terfikir fasal EBM until my hubby mentioned about it.. hehe.. Then, mulalah cuak.. Mana nak simpan stock EBM yang tak berapa banyak tu? Bolehkah EBM aku tahan lama kalau peti ais tu aku tak bukak2.. Please note that my fridge is one-door type, dari zaman anak dara dulu.. :P  Macam2 dalam fikiran.. Fikir jugak, apa kata pegi tumpang simpan kat peti simpan aiskrim kat kedai runcit berdekatan rumah.. haha.. Macam best je idea ni.. Tapi, masa takde elektrik tu, Haikal punya pengasuh tak sihat, so, kitorang kena hantar Haikal kat rumah mak aku kat Wangsa Maju.. Makanya, dengan semua EBM kitorang angkut pegi Wangsa Maju guna bekas kedap udara yang selalu orang simpan nasi lemak tu.. Oleh itu, terselamat stock saya… hehe.. Kalau korang, apa korang buat? Bagi idea sikit..

Sekarang ni, I have another problem.. Aku sendiri confused! EBM yang disimpan dari 19hb hari tu, after 5 hari, tetap tak beku walaupun aku simpan kat tempat beku.. Ada jugak yang tarikh 14hb pun sama.. Aku buang aje susu-susu tu, takut nanti ada effect pulak kalau baby minum.. Start lah balik risau aku ni.. Gas peti sejuk nak abis ke? Tapi aku tengok frozz berkepuk kat bahagian tu.. *Peti ais ku bukan jenis anti-frost, patent lama sungguh! hehe* Susu-susu yang lain, beku okay je aku tengok.. Adakah ini petanda kena beli peti ais baru khas untuk EBM? Erm, rasa-rasanya, macam tulah gamaknya… :P

IMG_6025 Dulu, penuh barang-barang… Sekarang, penuh botol susu.. hehe.. Bahan basah, my hubby beli on daily basis..

Note: EBM = Expressed Breast Milk.. Hubby selalu tanya apa tu EBM? hehe..

2 comments:

Queen said...

beli jela yang baru....sekarang dah tak mahal sangat....saya yang beli 2 pintu tu pun sekarang rasa tak muat kalau kata nak simpan stock EBM...huhu..padahal pregnant pun belum lagi nieyh..jauh ke depan sungguh pemikiran gueh

This is .... said...

memang plan nak beli peti ais 2 pintu, tapi, tunggu rumah baru siap.. oh, pening2..