Friday, June 11, 2010

Simpan Duit Ke ASB Guna CIMBclicks…

Aku tak pernah tahu pun boleh transfer duit ke ASB secara online.. Baru tahu bila hubby bagitau.. hehe.. Bila ada kemudahan begini, tak perlu susah payah meredah panas terik waktu lunch untuk masukkan duit dalam ASB, ye tak?

Meh sini, nak ajar sikit bagaimana caranya.. :) Bila dah login dalam online account CIMBclicks tu, click kat “Manage My Wealth”… First skali, kena register dulu account ASB tu.. Isilah segala maklumat yang diperlukan.. Then, submit..

Note: Click on the photo, kalau tak nampak jelas..

asb1

Lepas submit, “View Status”.. So, di bahagian status tu akan dinyatakan “Pending Acceptance”.. Kena tunggu 1 hari untuk dapat approval..

asb2

The next day, bila senang, login balik and check status.. Kalau “Approved”, dah berjaya dah daftarkan akaun ASB tu..

asb3

Jadi, bila dah approved tu, boleh la nak beli unit ASB.. Caranya ialah click kat “Subscribe” link tu.. Masukkan berapa jumlah duit nak simpan dan contact number.. Make sure, agree the terms and conditions.. Last skali submit..

asb4 

After a few days, baru duit tu masuk ASB.. Lambat sikit la, tapi, okay apa.. Senang kan? Semua dihujung jari aje… Guna jari pun boleh.. :P

Untuk service ni, kena bayar RM1.00.. Bagi aku, sangat OK lah.. Berbanding kalau pergi sendiri beratur kat bank, balik nanti sure singgah McDonalds.. Ha, tu berapa ringgit pulak habis nanti? :P

22 comments:

Nini Best said...

hah... i tak pernah tau tentang service ni... every month selalu gi post office then nk kena Q... thanks for your info ya...

Queen said...

yela..senang jugakla berbanding nak pi pos office..heee

Uwa said...

guna maybank 2u pun boleh sekarang ni.

Em's Family said...

dun worry i pun baru tau haaha

This is .... said...

sama2lah kite guna kemudahan ni.. sekarang, semua dah canggih.. hehe

Cik Zimie said...

thank you for the info.google2 terus jumpa ur page.maceh byk2 daun keladi heh

sayahappyslalu said...

Cik Zimie,
you are welcome.. :)

Wynda said...

tq2.... sangat berguna.... :P

mizz wany said...

much tenx for the info..very helping =)

mizz wany said...
This comment has been removed by the author.
petunjuk kebenaran said...

TQ ya!!!sangat berguna juga pada saya.

freesia said...

saya x boleh buat sebab saya guna akaun cimb islamic.. sedih nya..

freesia said...

saya x boleh buat sebab saya guna akaun cimb islamic..huhu sedih nya..

sayahappyslalu said...

freesia,
oh ye ke? tak tahu pulak fasal tu..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

dh lama sy nk tau camne wat, dh register tp lom guna..
tq ya!!!

nora said...

hmm baru aritu duk sembang ngn membe mengeluh nape la cimbclicks xleh transfer duit ke ASB..sdgkan maybank 2u bole..upenye cimbclicks pn bole jgk ek..kite je yg xtau..hahaha...anyway mmg gud info..thanks 4 sharing...=)

NinaAz said...

wahhh... jumpa ni.. tq sharing ok!! :)

sayahappyslalu said...

nora, ninaz,
mari menyimpan.. hehe

PRODUK HARMONY said...

nak cubalah

PRODUK HARMONY said...

ok bagus br tau..

Sri Liana said...

Woww... thanks 4 the info. Mmg sng gila step2 yg u bg. Sy da try. Berjayaaa! Tp kan, u tau tak cmne nk check on9 history transaction acc asnb tu?

LyEen said...

Frustnye xle nk buat sbb gne cimb islamic..byk menda yg xle nk deduct trus dr cimb islamic..