Thursday, June 3, 2010

Tiada Perkataan “Terlalu Awal” Untuk Anak…

Aku percaya sebagai ibu bapa kena mulakan segala-galanya sejak dari kecil lagi.. Tiada istilah “terlalu awal” especially yang melibatkan education.. Bila cakap education, tak semestinya kena baca buku aje.. Actually, bila kite cakap2, tepuk2 tangan kat baby dia belajar sesuatu yang baru.. Dan setiap hari merupakan pelajaran baginya.. Jadi tunjukkanlah contoh yang baik supaya baby pun ikut buat perkara yang baik.. InsyaAllah.. Tiba-tiba aku jadi pakar motivasi pulak.. hihi.

Memang seronok kan, tengok perkembangan baby? Daripada baru lahir yang hanya tahu tidur, pastu bangun sebab nak menyusu, poo-poo, mandi sampailah sekarang dah pandai senyum, ketawa sikit2, pastu hold hand, hug.. Baby aku menangis kuat, aku rasa cam dia dah explore kebolehan dia.. Kebolehan menjerit dan teriak.. hehe.. Rasa tak sabar and tertunggu2, what is next..

Aku suka belikan buku-buku untuk Haikal.. Sama ada secara online atau beli kat bookshop.. Pastu, try bacakan untuk dia.. Walaupun mungkin belum lagi faham apa yang aku cerita, tapi, bila tengok colour2 yang warna-warni tu, Haikal nampak interested.. That is how to attract baby’s attention.. Bunyi2 kan loceng, pastu dia pandang to the object.. Permainan2 yang macam2 dijual sekarang pun boleh merangsang perkembangan otak anak.. Takkan asyik nak baca buku aje, boring jugak kan? Hihi.. Itu menjawab kenapa banyak toys Haikal kat rumah.. Dan, semakin hari semakin bertambah.. hehe.

Last weekend, tidur kat Wangsa Maju.. Malam tu, lepak-lepak kat bilik dan baring sambil bacakan Cloth Book kat Haikal.. Lepas tu, aku suruh Sofia amik buku cerita dia dan bacakan kat Haikal.. Masa tengah bacakan tu, aku tengok mulut Haikal macam mengomel-ngomel.. Pastu buat muncung2.. Sooo cute.. Aku suruh Sofia teruskan baca sementara aku gi amik camera.. And, I managed to snap few pictures..

IMG_6511 Tajuk cerita hari ini ialah “Gadis Penjual Mancis”..

IMG_6510

IMG_6508 Mulut muncung-muncung.. Tengah bercerita jugak agaknya..

IMG_6509 Tengok tu.. Macam faham aje.. :P Berbuih air liur terkeluar.. haha

Mama doakan Haikal rajin membaca dan suka buku sampai besar nanti.. Sebab Membaca Itu Amalan Mulia.. :)

7 comments:

Queen said...

ye..setuju....nowadays ramai parents yang tak ambil kesah benda2 gini...
ingat dulu mak selalu bacakan buku pada adik2..walaupun diorang bukan paham pun..lepas tu bila kita buat apa2 kat baby tu..they will try to do it also...

i have one kid..tak nak cite anak sape..darjah dua masih belum boleh membaca....bila suruh belajar..malas..mak ayah pun tak bersungguh...haiz..dalam sistem pembelajaran malaysia skearang nie..tak tau budak tu boleh pergi sejauh mana..

kenwooi said...

little boy is gonna grow into a smart one =)

This is .... said...

Queen,
sebagai mak ayah, kite nak yang terbaik utk anak2.. Harap ia jadi sesuatu yang berguna when they grow up.. :P

Kenwooi,
:)

Adlina Husaini said...

ala cutenya mulut dia muncung2 hihi

This is .... said...

Adlina,
Habis basah baju dengan air liur :P

mira edora said...

seronokkan shopping mainan baby!! alasan yang paling best.. utk perkembangan dia jugak (which is also true)..
tp lainnya.. mommy yang syok shopping...

This is .... said...

kak mirah,
hehehe.. agreed.. Walaupun shopping utk anak, tapi, rasa cam best sangat.. hihi..