Tuesday, June 15, 2010

Breastfeeding In Public..

What do you think?

Setakat ni, belum lagi la aku terserempak dengan ibu-ibu yang menyusukan baby di tempat awam.. Mungkin tak perasan kot.. Aku sendiri belum pernah cuba lagi.. Setakat susukan anak dalam kereta tu, biasalah.. Itu pun habis baby kena selubung.. hehe.. Setiap kali nak susukan Haikal kat tempat awam, aku akan pergi ke Nursing room yang disediakan.. Let say nursing room tu penuh, ada orang lelaki ke dalam tu, terus tukar option pergi surau.. hehe.. Kadang2, rasa jugak, kan senang kalau susukan Haikal kat sini (kat tempat aku berada masa tulah)?.. Bukan orang nampak pun.. Cuma, nanti my hubby la pulak malu la, apa la.. :P So, siapa2 yang ada pengalaman, boleh share tak? Yang aku tahu, most important thing kena ada ialah nursing cover.. Pakai apron masak, aci tak?? Gile jimat! haha.. Aku punya baju dan tudung pendek, memang tak boleh nak cover lah.. hehe..

Kenapa aku rasa bukankah senang susukan baby kat mana2 aje? Sebab firstly, bila baby meragam nak susu, aku kena cepat2 pergi nursing room.. Pastu, bila dah lambat minum, baby pulak tak nak minum.. Kadang2, minum sikit aje sambil merungut2.. Pastu, keluar lah aku dari nursing room dengan baby yang tak berapa kenyang.. So, the same situation akan berulang balik, baby lapar aku pun lari ke nursing room.. Bila lama sangat kat nursing room, hubby pulak nak cepat2.. kadang2, nursing room bukan dekat.. huhu..

Secondly, bila dah susu puas-puas kat nursing room, after aku “burp”kan dia, terus aku cepat-cepat berjalan ke tempat hubby aku tunggu.. Jalan cepat sambil dukung baby, memanglah tergoncang-goncang baby aku tu.. hehe.. Last2, dia muntah balik susu kat bahu aku.. Kesian dia.. Pastu, baby lapar lagi.. Bila nak susu, aku bagi air masak dulu.. hehe.. Kat Pavilion hari tu, kes ni lah yang berlaku, baby muntah kat baju sampai mama makan KFC pun bau muntah.. muahaha.. 

Erm, macam mana ni? Segan ke aku? Malu ke? Menyusukan baby bukan sesuatu yang memalukan.. Aku tak malu, malah, I’m am proud to breastfeed my baby.. Cuma tak biasa lah buat di khalayak ramai.. hehe.. Ye, kena ada kekuatan! Kena buat tak tahu..

Aku terbaca good tips dalam website.. You can find it here and here..

9 comments:

Heartilyina said...

aku bf ihsan anytime anywhere in public. mula2 mmg kekok sbb takut xtercover even dh guna nursing cover. tp hubby tlg jaga sama. lama2 bb dh bsr even dh xkekok tp tetap mencabar sbb bb xsuka kena selubung dia dok tepis2. so sgtlah kena berhati2. masa mula2 dlu mcm xbiasa n gelabah bila bb tetiba ngamuk nk susu. tp after a few times dh tau la kalau jd mcm tu even bb melalak2 kena cool down both hubby n i. calmly duduk n pujuk n bf bb. hubby pn kena give some times. sama2 kena expect la jln2 dgn bb xsama mcm jln2 berdua dlu2. mmg kejap2 kene susukan bb la apa la. good thing kt japan ni nursing room is everywhere n mentally masyarakat dia mmg dh terdedah dgn bf ni. so sng la sket n even kt public org xpndg pelik. penah juga bf bb kt mesia tp sgt lah xmesra bf kan so terpaksala bf di celah2 org ramai. aku xdela malu ke apa ke. tp ramai je yg dok pndg2 dgn pndgn sinis. tp aku wat dek jela nk wat cmner dh masyarakat kiter masih ramai lg yg xterdedah dgn bf in public ni or even bf. nway all d best to u.

This is .... said...

ina,
thanks sbb share experience.. aku pun rasa the first time tu yang kekok.. lama2, we will get use to it..

LynnDa @ PeNg said...

heartilyina nih rina kan?
ooo ko pun silent reader kat sini ekk?
kasi link ko beb.. aku dah lost semua link laa...

This is .... said...

ye Peng.. Ina orangnya..

This is .... said...

aku ingat ko nak komen pasal BF jugak.. hehe.. blog ina: http://the-little-secret.blogspot.com/

Lechuguiia said...

susukan haikal dalam sling lah emy..
nadia kalo kat public place selamba je susukan alya..heheh..tapi pakai baju nursing lah senang sket..takpun pakai nusing tank kat dalam..at least kalo selak baju tue takdelah nampak pinggang yang dah tak serupa pinggang nie..hehhehe

cumanya kekadang ada je org pandang pelik..but nadia akan cari tempat yg agak kurang orang sketlah..

ada je dalam kfc nadia menyusukan alya..but ada couple tue tengok jerk..malas plak..terasa je nak g kat dia dan ckp..pe tengok-tengok? eii geram..menyibuk..tak suke..tak suke..huhuhu

This is .... said...

dalam sling pun Haikal tak nak duduk.. lagi skrg dia pandai dah selak2.. hihi.. memang kena ada nursing cover lebar sikit.. kalau kat tempat makan ni, kena cari yang terlinudung dan membelakangkan orang.. pastu, kite buat project susukan anak.. haha.. memang orang malaysia ni suka pandang2 la.. nak buat camne.. :P

mira edora said...

akak memula dulu slalu gak kejar2 pi nursing room, masuk keta or mana2 tpt tersorok nak susukan Aiman. tp skarang, akak biasanya bawak susu pam, letak dlm botol. biasa bawak sejuk2, balut dalam towel, n kat kedai makan mintak air panas.xpun.. akak letak sikit air panas dalam termos so senang nak panaskan susu.
bukan sebab malu, tp lebih mudah bila bawak botol, dia minum skali.. dah kenyang sampai balik..

This is .... said...

ada bawak bekal susu botol.. masalahnya, Haikal tak suka minum dari botol bila ada saya.. memang selalu buang aje, jarang yang habis..