Monday, June 14, 2010

Rambut Gugur Bila Baby Mula Main Air Liur?

Pernah dengar tak orang cakap macam ni? Bila baby start main air liur, rambut mama nya akan mula gugur.. Aku tak pastilah kebenaran ni atau ianya hanya kebetulan..

Tapi, sekarang ni, memang rambut aku gugur banyak sangat.. Dan, Haikal pun suka main air liur sampai ada bubble2 kat mulut dia.. hehe.. Malas aku nak sikat rambut sebab lagi banyak yang tersangkut kat sikat tu.. Kalau shampoo or ikat rambut, memang banyak rambut kat jari aku.. Kalau ikut Sains, mungkin la shampoo tak sesuai.. Nanti aku try shampoo lain dan tengok ada perubahan tak.. Kalau tak jalan jugak, macam mana? Hormone kot? Atau memang betul cakap orang-orang tua tu? Dahlah nak, jangan main air liur lagi.. Botak kepala mama, nanti.. hehe..

9 comments:

aTuLaDawiYah said...

mama kene gi yun nam laa tak lama lg kalau haikal tak benti main air liur.. ehehhee

This is .... said...

pakai serkup je, tak nampak la rambut yang jarang.. haha..

tinakhamis said...

rasanya mcm betul jer...kebanyakan mommies slalu jadi camtu termasuk adik beradik aku...lagi sakan anak main air liur lagi sakan laa rambut menghilang...hehehe....

This is .... said...

haish, main air liur tu cam memang natural la bagi semua baby.. tak kisah sangat.. yang tak tahan, tak larat menyapu, ada aje rambut kat lantai..

cynta said...

bukan.. the truth is.. baby byk amik protien melalui susu ibu... so.. protien dalam badan ibu pun kurang... salah satu tanda protien kurang adalah rambut gugur..

This is .... said...

hehe.. ha, itu baru fakta.. yang orang-orang tua cakap tu, maybe kebetulan aje.. hehe..

mira edora said...

kan lepas kita bersalin, hormon kita berubah. sepanjang pregnant, rambut kita pada keadaan yang sangt baik.. jarang gugur, cantik, etc. ni pun sb hormon. so pas bersalin, rambut mmg akan gugur pada kadar sgt banyak.. akak baca, pas 6-7 bulan bersalin baru ok. rambut yang gugur tu ialah rambut yang tak gugur masa kita pregnant (bleh kata cenggitu la). Pasal baby leleh air liur tu.. pas beberapa bulan kita bersalin, baru rambut start gugur, which is the same time as baby start kuar air liur. ni akak rasala.... =)

Tale Of A Little Big Girl said...

this thing happen to my officemate before.. baby tgh syok men liur mommy pulak gugur rambut.. since she's free hair so kitorg mmg nampak sgt kulit kepala dia even dri jauh.. but this thing didn't last.. bila baby dah tak main liur n gigi dah tumbuh rambut dia dah x berapa gugur + dia amalkan minyak kelapa campur ngan halba yg dibakar.. rambut cepat tumbuh n lebih lebat selepas itu..

This is .... said...

kak mira,
emy memang slalu pun rambut gugur.. even masa pregnant.. skrg ni, lagi worst.. harap cepat la stop..

Tale Of A Little Big Girl,
Thanks for the tips.. luckily saya pakai tudung.. takdelah nampak obvious.. kalau tak, tentu ramai kawan2 suggest yun nam hair cair.. hehe..