Monday, July 12, 2010

Weaning.. My Baby’s First Solid Food..

Haikal dah 4 bulan setengah.. And, I already fed him with solid food.. :) His first solid food was Farley Rusk Biscuit yang dilenyekkan dengan breast milk.. Start makan last Saturday sebab kena tunggu hubby balik dari offshore dulu, because he also want to witness the moment.. My hubby yang first suap Haikal.. Haikal suka.. Sedap bangat! hehe.. Mama pulak sibuk snap2 photos dan get ready dengan susu dan air suam.. :P

Too early for his age? Terpulang pada ibu bapa sendiri.. Cuba tanya mak-mak kite, dulu-dulu 4 bulan dah makan Nestum.. hehe.. Being a fully breastfeeding mum, I’m aware that the breast milk is complete with all nutrients that our baby need, up to 6 months.. Cuma tak salah kan nak introduce makanan lain awal sikit? Biar baby rasa makanan lain jugak.. Kitorang pun pernah tanya dengan kawan, sorang doktor, dah boleh nak introduce makanan, tapi don’t too drastic.. Breast milk is still number one.. Untuk peringkat awal ni, aku bagi cair-cair sikit.. Senang dia nak hadam.. Dah tengok beberapa hari ni, Haikal poo-poo pun okay.. Dan buat waktu ni, hanya kitorang aje yang bagi makan.. Means kat babysitter, hanya hantar breastmilk aje macam biasa..

Here are the photos.. Sangat kelakar okay, tengok Haikal makan.. tak sabar2.. He think like drinking his milk, must be fed continuously.. :P

IMG_7189 Get ready..

IMG_7190 Don’t have any idea what mama and papa gonna do with him… hehe.. Letak sapu tangan as a protection.. Mesti comot punya.. Nanti boleh belikan plastic bib, senang nak cuci..

IMG_7191 Suapan pertama.. Masih rasa-rasa dulu apa benda dalam mulut dia.. Adapting the taste.. Aku pernah bagi rasa sikit Jco donut punya jem sebelum ni.. Memang Haikal nyonyot sampai habis, then he look for more.. Sedap lah tu, rasa manis-manis sikit..

IMG_7193Lagi..

IMG_7194 Dan lagi..

IMG_7195See he was holding his papa’s finger and became impatient.. Trying to tell us please feed me NON-STOP.. hihi..

IMG_7196 Tangan pun dan masuk mulut skali.. haish.. Comot anak mama ni..

Cuba tengok video ni.. I found it very funny while hubby was struggling to handle his son.. :P Bukan main laju papa suapkan.. Sebab si kecik ni tak sabar-sabar, ingat macam minum susu, boleh masuk continuously.. hehe.. Bagus ada Bumbo Seat ni, nak bagi makan senang especially when you are alone with your baby..

Lepas makan, tidur kepuasan.. Memang bahagia aje muka dia… :) Sampai baju pun mama tak sempat tukarkan.. Takpelah nak, janji bahagia!

IMG_7199

IMG_7200

Ni pulak gambar malam tadi.. Suapkan dia Heinz puree.. Perasa Mango and Apricot.. Masam-masam sikit.. Lawak aje tengok expression muka Haikal dalam video ni.. Next time, beli brand lain sebab Heinz ni macam masam sikit.. Ada suggestion tak mana yang sedap?

IMG_7245 Tangan macam nak nyanyi nasyid.. :P

15 comments:

Queen said...

ahaha..teringat abang yangtak kasik mak suapkan air kanji dekat anak buah...dia kata belum lagi...baru 5 months kot..

pestu mak kata...

:aku dah bela 8 orang anak..takde lagik yang mati tercekik ke..mati makan banyak ke..."

hihi..and saya bagi tahu abang saya..

budak ni trial and error.. kalau tgk poo poo dia keras..problem..then tak payah bagi..stop kejap..atau tukaryang lain..

dia kata...dia tak nak trial and error..mesti mahu perfect..takde error2..

dalam hati rasa bengkek je...Tuhan je kot yang tak de error....

ngeee

munna said...

amboi.. sedapnya makan ... terus tertidur kekenyangan... anak munna pun baru 3 bln dah bagi makan pasal x nak menyusu sgt

munna said...
This comment has been removed by the author.
This is .... said...

Queen,
betul2, orang tua2 slalu cakap gitu kalau tengok kite takut sangat bagi anak makan.. hehe.. takpelah, ikut masing-masing..

Munna,
Haikal menyusu ok.. saja aje, mama excited tak sabar2 nak bagi makan.. hehe..

~dARlee zURiS~ said...

hye..sori ye.out of topic sket
nak tanya,ok ke baby duduk dalam bumbo seat tu?
cam tertarik lak nak beli tuk my baby.si kecil tu dah tak suka baring aje lak.adoiii..

This is .... said...

darlee,
once kepala baby dah kuat, memang okay duduk dalam tu.. seat dia very comfortable sbb rubber material.. better bawak baby ke kedai yang ada jual bumbo seat, and bagi baby try.. kalau baby suka duduk dalam tu, bolehlah beli..

~dARlee zURiS~ said...

owhh..ok.
thanks ye :)

LynnDa @ PeNg said...

uihh kejam nyer papa dia suap..
tak berenti langsung...
hahaha kesian haikal tak abis jilat lagi suapan pertama...
dah masuk suapan kedua...

This is .... said...

haikal yang tak nak berhenti la peng.. lambat sikit, nangis.. so apalagi, suap-suap2 sampai dia kenyang.. hehe..

hamiDahRecKs said...

takpe emy . start awal..nanti bila dah makin besar ,breastmilk da kurang cukup nk tampung his need.

haikal ni suka berfikir..byk guna energy tu,,hihihi

wahh,,makin rindu la kat haikal tgk pics nih!

mira edora said...

Heinz puree ada banyak perasa. akak suka yang carrot+keledek+.. (tak ingat yang lagi satu). Creamy vanila pun ok, tak pun banana. Dulu memula akak kasi berry + apple, tp masam. Skang cari yang tak masam2 je untuk Aiman..

This is .... said...

baiklah, dr. reck.. akan ku beri makanan yg sihat utk haikal.. hehe.. kalau rindu, mehla dtg lawat.. sblm gi tawau..

kak mirah,
thanks for the info.. nnti emy carik flavour lain..

ibu dhia said...

comel tgk video2 anak awak yg baru blaja makan tu.....walaupun video ni dh beberapa taun lepas..mesti seronok kan tgk semula

ibu dhia said...

comel tgk video2 anak awak yg baru blaja makan tu.....walaupun video ni dh beberapa taun lepas..mesti seronok kan tgk semula

sayahappyslalu said...

ibu dhia,
betul. kitorang selalu ulang-ulang tengok video lama.. tergelak2 tengok.. hehe