Friday, July 23, 2010

Menu Apa Hari Ini?

“Nak masak apa? Nak masak apa?”.. Belum pun balik dari keje, dah fikir nak masak apa untuk malam nanti.. Boleh dikatakan hampir setiap harilah berlegar soalan yang sama.. Unless, kalau tahu nak makan luar, taklah susah payah fikir ;P.. Biasanya selalu SMS tanya my hubby nak masak lauk apa? I don’t have idea.. Kadang2, tak balas pong.. So, apalagi, kite masaklah makanan kegemaran kite.. Balik balik sambal; sambal kentang, sambal udang, sambal sotong.. Lama-lama, cirit.. haha.. No, no, aku tak masak sambal berturut-turut.. Kalau sambal pun selang seli lah dengan yang lain.. Takpun, ada lauk lain sebagai menu utama..

Kadang-kadang tu, google2 la jugak resipi dan cuba.. Tapi, kebanyakan tak memenuhi selera aku.. Aku suka makan apa yang aku suka makan… Paham kan maksudku? hehehe.. So masak ajelah rotate2 lauk yang hubby suka, aku suka sampai dah jemu.. Lepas tu kite makan luar, yeay!

Oh ya, bercakap fasal menu, aku ada satu list menu pusaka.. haha.. Sejak kahwinlah mula tulis resipi atas kertas dan simpan.. Ini dia………

IMG_7451My rules of thumb in cooking.. hihi..

Tulis atas rough paper, dah renyuk-renyuk pun masih simpan lagi.. Biarlah begini, bila nak guna, senang aku nak selak-selak.. Aku ni, bila lama tak masak lauk tu, selalu lupa kalau masak kari letak apa, masak pedas letak apa.. So, tengah2 masak tu, ada kunyit ke bawang ke kat tangan, selak kertas yang buruk ni takdelah rasa sayang sangat nak kotorkan.. Maka, tidak perlulah salin lawa2 dalam buku resipi ye.. hehe..

2 comments:

eliyana said...

emy, aku lak ade buke resipi...tp buku aku pn mcm sambal belacan...almaklumlah...mcm ko ckp, tgh pegang bwg sebuk tgk buku...tp resipi aku sume yg aku suke mkn lah...hahaha

This is .... said...

tulah, memang list yang diri sendiri suka aje.. hihi.. buku resipi aku yang lawa, aku simpan resipi kuih and cake aje..