Thursday, July 15, 2010

Harga Petrol Naik 5 sen, Gaji Naik Berapa Percent?

Dah malas nak complain2 tentang harga petrol turun naik ni.. Kite ikutkan ajelah keputusan yang dibuat oleh government kita.. Sekejap nak turun, sekejap nak naik.. Macam experiment pulak! Padahal, ada banyak benda yang tak perlu pun, yang telan duit juta-juta tu.. Bazir aje.. Kata “Rakyat Didahulukan”!.. huhu.. Kali ni, naik harga petrol 5 sen, takde lah aku nak pegi pusu-pusu beratur isi minyak.. Penuh tong MyVi 30 liter, so, additional kena bayar RM1.50 aje.. Tak baloi lah kalau keluar malam2 semata-mata nak isi minyak.. Daripada beza RM1.50, jadi berapa ringgit entah sebab banyak benda merapu lain aku beli.. :P

Harga gula pulak naik 25 sen.. Nasib Nescafe 3 in 1 tak pakai gula!hehe.. Nescafe ni, Encik Ahmad aje yang minum.. Aku jimat, minum air masak, sudah! kehkehkeh.. Tapi, bila harga gula naik, makanan2 lain pun effect naik harga jugak.. Makan nasi campur dengan air kat KL, paling kurang RM8.00.. Baik makan McDonald, ye tak? Ni alasan nak makan McDonald selalu la ni.. haha..

Apa nak jadilah.. Semua nak naik harga.. Gaji aje segan-segan nak naik.. huhu..

9 comments:

Rizziela said...

Tu la pasal..baik tido kat rumah dah...

Gaji memang segan dengan kita kan?

AlongAzrina said...

Rasanya acik yang nak naik minyak, sebab semuanya nak naik. Dah ler bagi bonus pon ciput tapi bayar 2 kali lak tu....aci?

*asah parang*

ajjah said...

macam-macam kan.. tunggu la kedai pun macam-macam alasan jugak la nanti nak naikkan harga diorang.. kena masak selalu kat rumah la macam ni, jimat minyak... :)

come and check out my tutorial ya

This is .... said...

Rizziela,
kalau tidur kat rumah, tak dapat pulak duit.. hehe..

Along,
nasib baik ada bonus, kalau takde? Lagi haru.. huhu..

This is .... said...

ajjah,
yes, masak kat rumah hari2.. cuma lunch time tu lah, nak jimat jom pegi McD.. haha

Thristhan said...

Damn, naik lagi? 5cents je, should be ok la. Lagi pun I tak drive selalu. :)

ken said...

semua barang pun naik =/

LynnDa @ PeNg said...

eee tak suka laaa minyak naik...
barng pun jadi mahal..
negara semua nak maju..
rakyat papa kedana...
huhuhu

This is .... said...

Thristhan,
I drive everyday.. Lucky carpool with friend.. Kena cari lagi rakan kongsi untuk lebih jimat.. haha..

Ken,
Betul3x..

Peng,
Sertailah MLM, kalau nak kaya cepat.. kahkahkah..