Sunday, August 22, 2010

Risau….

Lepas Haikal baik demam last week, jatuh pulak.. Lepas tu demam balik.. Demam terkejut, agaknya.. Tapi, yang kesian, selsema dan batuk skali.. Susah nak bernafas dan asyik terbatuk-batuk.. Yang kesian, time menyusu dan tidur, hidung berbunyi-bunyi sebab tersumbat.. Hingus meleleh, jangan cakaplah.. Setiap masa berair aje.. Nak keluar banyak sikit hingus, kena tunggu time baby bersin.. Cukup marah betul orang lap-lap hidung dia..

Hari Sabtu lepas, malam tu, rasa kepala Haikal panas lagi.. Kitorang kat Melaka time tu.. So, hubby bawak ke Putra Medical Centre.. Doktor advise admit hospital sebab demam Haikal ni berbalik-balik dan tak baik.. Tapi, sebab tak convenient, kitorang mintak referal letter aje.. Doktor bagi ubat demam dan ubat batuk, selsema, lendir untuk Haikal.. Lepas balik dari hospital, terus bagi makan ubat, lepas tu letak Cool Fever atas kepala Haikal.. Alhamdulillah, sampai malam semalam badan tak panas.. Haikal pun main macam biasa..

Tapi, last night rasa panas balik kepala dia.. Seriously, aku risau.. Letak tuala basah atas kepala, lepas tu makan ubat lagi.. Time hantar ke baby sitter, aku siap2 dah tampai Cool Fever atas kepala.. Tadi, baby sitter call husband aku bagitau baby tak panas.. Harap-harap terus baiklah, ya Allah.. Selsema pun dah kurang, hingus dah nak kering.. Tinggal lagi batuk aje.. Kesian betul baby kecik sakit-sakit ni, rasa nak gantikan aje.. Ni pun aku dah berjangkit selsema dari baby, agaknya gara-gara sedut hingus baby guna mulut.. huhu.. Nak buat camne, tak boleh tengok baby tersekat2 nak bernafas bila hingus banyak dalam hidung dia..

Mama doakan cepat-cepat sembuh ye, nak..

8 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

dear,
kalau baby selesema, cuba pakai nasal aspirator utk buang hingus dia. me selalu pakai time kaisya selesema. kalau nk harap dia bersin je memang susah nk hilang. try sedut waktu dia tido, mudah sikit.

:)

Adlina Husaini said...

guna sterimar nasal clear. bagus nak mudahkan anak bernafas ^_^

aunty ina doakan awak cepat sembuh yer..

This is .... said...

Ibu Alia Kaiyisah,
try guna nasal aspirator, tapi, tak keluar pun hingus dia.. last2 baby nangis sebab tak suka.. hehe..

Adlina Husaini,
Kena try different brand la kot, baru ok..

This is .... said...

Adlina Husaini,
sterimar nasal clear tu jenis spray/drop ye? Hari tu tanya doktor, dia cakap tak advise guna spray/drop untuk baby..

Lechuguiia said...

alah..siannya haikal demam lagi..takpe emy keep on bagi makan ubat on time plus banyakkan menyusu..emy pun try makan vitamin C or makanan yg kaya dgn vit C..mungkin boleh membantu haikal..untie doakan haikal cepat sembuh ok!!

Em's Family said...

kadan2 orang tua tua kate, kalau baby asyik sakit je, means ade bende baru dia nak buat la tu.. future developemnt :) gigi nak tumbuh ke

~ZuE~ said...

sterimar tu bgs..die spray..dh 2 paediatrician bg tu kat azim. die air Garam je.. so Kalo kne mata pon x per, jz bilas sket gune air.. paediatrician yg bg x kn x elok.. dorg specialist, insyaAllah ok.. hopefully haikal cpt baik.. paed azim ckp kalo flu n cough tu come with fever.. bacteria infection x silap.. kalo xder demam, it's jz a normal viral infection..tp xtnye plak apa significance different between those two huhu

This is .... said...

Nadia,
Haikal dah beransur sihat.. Tak panas dah, selsema dah kering.. cuma ada batuk2 sikit lagi..

Kak Mira,
Agaknya lah.. Saya pun fikir gitu..Skrg Haikal dah start nak merangkak.. Orang lain ke depan, dia berundur pulak. hehe..

Kak Zue,
Next timelah mintak ubat ni.. Kadang2, doctor2 ni ada philosophy masing2.. kite ikut jelah.. contoh ada yang cakap baby tak elok makan antibiotik, ada yang cakap kena makan antibiotik.. :P