OUR BABY'S TICKER :)

Tuesday, August 31, 2010

Bayar Zakat Fitrah Secara Online…

Sekarang ni dah canggih, semua benda boleh buat di hujung jari aje.. Terpulang bagi individu, mana satu yang suka.. From my personal view, aku lagi prefer pergi jumpa amil dan baca akad nak bayar zakat ni.. In my case, my hubby lah pergi bayar.. Tapi, bagi yang rasa tak convenient, kot duduk kat oversea ke, tinggal kat hutan ceruk kalau nak pergi masjid kena naik bot ke, tentu bayar online ni lagi mudah.. Takde akad2, letak nombor telefon aje kat situ, mana tau ada amil nak contact anda.. hehe..

Here, let me share how to pay zakat fitrah secara online.. Aku guna Maybank untuk buat this transaction.. Actually, aku tolong kawan bayarkan, then dia bayar aku balik sebab dia takde Maybank online banking account.. :)

Mula-mula login account bank seperti biasa.. Pilih Accounts & Banking.. Then, select Payments tab.. Di sebelah kanan, pilih pulak “Make a one-off payment”

zakat3

Dalam drop down menu list tu, silalah pilih “Zakat & Charity”..

zakat4

Lepas tu, keluar lagi drop down list, pilih “Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam WP”

zakat5

Seterusnya, pilih selection “13-Zakat Fitrah/Self” dan masukkan jumlahnya.. Bagi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, bayaran ialah RM7.00 dan letak nombor telefon kat situ.. Owh, aku try guna Pusat Zakat Negeri Sembilan, tapi, takde option Zakat Fitrah kat situ.. So, bayar guna rate KL ajelah..

zakat6

Dah masuk2 semua detail, bolehlah request TAC seperti biasa.. zakat

Once TAC dah sampai ke handphone anda, masukkan TAC dan confirmkan payment.. That’s all.. zakat2

Senang, kan?

Pilihlah mana satu nak guna, janji jangan lupa bayar zakat.. Renung-renungkan dan selamat beramal :)

16 comments:

Queen said...

tuela..tahun ni first year org lain yang bayarkan..so ada a bit worried...heeee.....nampak sangat selama ni tak payah risau pape sebab yakin dan percaya pada ayah..heee

This is .... said...

Queen,
tak ada apa nak risau lah! hehe

Messy Messy said...

akad zakat mcmana?

This is .... said...

Messy Messy,
Entah takde pulak akad-akad ni.. Niat dalam hati je kot.. hehe

twinklestarr said...

thank you for this article.very helpful. I was worried abt the fitrah payment as I am having problems paying it.every time I go to pay there is no one collecting.
susah nak pergi banyak2 kali.
I just paid online.thanks.

aishah said...

thanks... baru je bayar zakat fitrah on line thru M2u. berpeluh gak pikir camne nak bayar coz cari amil kat bank/shopping complex dah tak de.. tu la padahnya asyek keje je sampai lupa nak tunaikan tanggungjawap..

This is .... said...

twinklestar,
yelah, sometimes timing tak baik.. time kite nak bayar, amil pulak takde.. kat masjid la, confirm ada..

aishah,
you're welcome..

Shah said...

Baru bayar online! Fuh, lega! Tadi gelabah juga bila teringat zakat fitrah belum bayar lagi. Terima kasih atas info berguna ini. Selamat Hari Raya Aidilfitri dari saya di rantauan.

This is .... said...

shah,
alhamdulillah, sempat bayar..

rasabaik said...

terima kasih banyak2 kerana kongsi info.

sayahappyslalu said...

rasabaik,
sama-sama :)

irma said...

hi,
thanx for d info. my schedule kerja tak tentu so panik gak bila last2 minute ni. anyw, selamat hari raya aidilfitri. : )

sayahappyslalu said...

Irma,
nasib baik ingat nak bayar.. hehe..

Nur Hanie Ilhamie said...

ALHAMDULILLAH... terjumpa blog awak.. pertama kali nk byr zakat, nk g pusat zakat jauh plak..nasib ada tru m2u... terima kasih berkongsi ilmu..


jaga kesihatan dengan shaklee bersama saya...
http://rujukvitaminku.blogspot.com/

Sal said...

kalau duduk kat negeri lain buleh ke bayar zakat online nie ye?

sayahappyslalu said...

Boleh je. Dia ada byk pilihan negeri kalau x silap.. You try godek2 sikit online banking tu hehe