OUR BABY'S TICKER :)

Sunday, August 29, 2010

Resipi Bubur Untuk Baby…

Yeay yeay, Haikal dah start makan bubur.. Dah 6 bulan, sesuai dah makan bubur.. During weekend, kitorang berdua stay Wangsa Maju since my hubby takde, pergi offshore.. So, kat rumah mak tanyalah mak camne mak buat bubur untuk kitorang adik-beradik dulu.. Sebenarnya, tak susah pun, terpulang nak masukkan apa.. Kalau letak bahan best-best, sedaplah rasanya dan bolehlah tumpang makan sekaki.. hehe..

Resipi bubur untuk Haikal hari Sabtu dan Ahad:

  • Segenggam beras
  • Kentang
  • Carrot
  • Sedikit Ikan Bilis (on Sunday, tukar dengan ayam yum yum)
  • Garam secukup rasa

Bubur tu aku masak lama sikit bagi betul2 kembang dan lembut.. Since blender cup pun belum beli yang baru lagi, aku lenyek2 aje lepas tu bagi Haikal makan.. Haikal pun makan aje, tak memilih.. That’s made me lagi semangat nak masak bubur lagi.. Esok, cuti merdeka, kite try bubur lain pulak.. Maybe 7 bulan baru start bagi seafood… 

Bagi ibu-ibu yang bekerja, okay kan, masak bubur and simpan dalam peti ais untuk 2 hari? I’m thinking to do that way for Haikal.. Takut tak sempat pulak nak masak hari-hari.. Then, hantar ke baby sitter, bila nak makan mintak akak tu panaskan dalam food/bottle warmer yang ada..

IMG_8005 Sedapnya! Mata tak lepas dari kamera.. :)

Macam-macam aksi lain..

IMG_8004

IMG_7994

IMG_8006

IMG_8009

2 comments:

myfirdz said...

Salam kenal...

Nak try juga la.. 1st time nk masakkan for my bby, ari ahad ni.. insya-Allah... bby bru masuk 6 bulan hari ni...
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

sayahappyslalu said...

myfirdz,
seronoknya.. nanti tengok first reaction baby masa makan.. hehe..