Friday, August 13, 2010

Bayar PTPTN Menggunakan CIMBclicks…

I’m a CIMB bank fan! hehe.. Semua senang guna CIMB, bayar bill, bayar hire purchase loan, transfer duit, online shopping etc.. Sebab apa suka sangat dengan CIMB, sebab they charge very minimum for the service.. Transfer fund to different bank, caj RM1.00.. Masa promosi tahun lepas, hanya RM0.50 sahaja.. Bayar bill semua, free ajelah, sama macam bank lain.. Cuma dia takdelah charge mengarut macam itu Maybank kalau keluar duit melalui ATM machine lebih dari berapa kali entah, dia charge extra 50sen.. huhu..

Okay, berbalik kepada macamana nak bayar PTPTN dari CIMBclicks ni.. Senang sahaja, dengan syarat kite ada detail2 yang diperlukan.. Cara-caranya ialah login CIMBclicks account.. Pastu pilih option “Pay Bills”..Untuk columns “Payment to”, sila cari dalam drop down menu nama “PTPTN – Bayaran Balik Pinjaman Pendidikan”.. Lagi, kena masukkan Nombor IC dan No. Surat Tawaran.. Yang No. Surat Tawaran ni, kena rujuk surat tawaran yang mula-mula kita dapat masa PTPTN bagi pinjam duit tu.. Ada lagi tak? Duit dah habis, offer letter pun dah kemana-mana agaknya.. hehe.. Takpe, ini boleh email atau call ke PTPTN office dan tanya.. Atau, kalau ada account PTPTN yang semak online tu, boleh semak dari situ.. So, after dah tau No. Surat Tawaran ni, bolehlah bayar terus melalui CIMBclicks.. Mudah kan?

ptptn

Bagi lagi mudah, konon-konon nak bayar every month, bolehlah masukkan PTPTN ni dalam favourite list.. Tak payahlah Request TAC setiap kali nak buat bayaran.. This is what I did, simpan PTPTN as favourite bills, tapi, sampai sudah tak bayar.. haha.. Bukan taknak bayar, tapi, interest asyik naik aje, menyampah aku.. Nasib hutang tak banyak.. Dah kaya esok, aku bayar lump sump la, senang! hihi..

19 comments:

hafizah_ismail said...

emi, thank u so much!!!wah..detail sungguh..senang nk ikut..:) thanx again!!:)

This is .... said...

ok2 no problem.. aku hanya share apa yg aku tau :)

Miss Q said...

kakak, sy bayar bill guna cimbclicks salu lambat sampai tag number. bila sampai tuh,, dh expred session.. camne ekk??

p/s: tanya kakak mcm le kakak ni keje bank! hehehehehe

This is .... said...

Qast,
nak elak berlaku camtu lagi, buatlah bills semua tu sebagai favourites bills.. so, everytime nak bayor, tak payah request TAC.. every month tentu nak bayar bill yang sama, kan? akak pun slalu kena camtu kalau nak transfer duit.. hehe.. TAC sampai bila dah logout.. hehe..

ps: jadi customer service bank, ada tokoh tak? hehehe..

hani syahida said...

no surat tawaran tu, yg no pin tu ek?

sayahappyslalu said...

hani,
bukan.. nombor tu ialah nombor yg ada dalam surat tawaran yang masa mula2 kita dapat dulu.. try check balik..

PreLoved Lounge said...

tapi kan, dekat surat tawaran tu byk sgt no lah, dia start dr number ke huruf, n bahagian mana. boleh tolong tak?

sayahappyslalu said...

Preloved lounge,
Saya pun tak ingat yg mana satu.. Dah lama dah buat ni.. Try search google about this atau call sendiri ke ptptn..

rose said...

nak tanya bape charge yg dikenakan kalo byr melalui cimb click ni ke ptptn?

sayahappyslalu said...

Rose,
Charge RM1.00 kalau tak silap..

Unknown said...

nk tny cmne nk wt dia jadi favrite bill ye?asyk mtk TAC je selalu

sayahappyslalu said...

Unknown,
pergi ke Pay Bills, add new bill. then masuklah detail bill yg nak jadi fav. tu, dia akan mintak TAC sekali je. after that, dah tak perlu TAC lagi.

wie said...

nak tnya,,,ptptn tu memang sedia ada dalam list ke..sy baru nak belajar byr guna cimbclick ni,,sy cari2 ptptn tu,,xda pun..kena daftar dulu ke dkt kaunter bank cimb...

wie said...
This comment has been removed by a blog administrator.
wie said...
This comment has been removed by a blog administrator.
sayahappyslalu said...

wie,
login CIMB, pergi kat Bill Payment, pilih Full Payee List - Education - PTPTN Bayaran Balik Pinjaman Pendidikan..
Tapi, kena ada nombor rujukan PTPTN (yang kat surat tawaran dulu) kalau nak proceed buat bayaran..

Hope this will help.

lynnyana said...

nk tac num 2 kena charge RM65.00 kn..

sayahappyslalu said...

lynnyana,
eh, kenapa kena charge pulak? sampai RM65.. takde kena charge pun

appy apple said...

terima kasi tuan punya blog ni.. ia sgt membantu sy...