Sunday, December 5, 2010

Concrete Table Top For Kitchen…

Last week, concrete table top dah siap.. Puas jugaklah tunggu, mana cina ni tak datang2..Tiles dah beli.. Skali dah datang, dia terus siapkan.. But, he took about 1 week jugaklah dari dia start buat bahagian atas table top dan tunggu kering betul-betul.. Lepas tu, baru pasang bahagian kaki dan tiles semua.. Buat table top pun dengan Tik Ann Decoration and Renovation jugak..Contractor sama yang buat grill hari tu.. Setakat ni, hasil kerja dia memang sangat puas hati.. Kalau tak puas hati, aku cakap terus, buat balik.. hehe..

Sebelum:

IMG_9010 Bahagian dapur ni, kalau perhatikan developer bagi tiles sikit aje pasang kat bahagian sinki tu.. So, kitorang mintak cina tu pecah dan pasang tiles yang kitorang beli hari tu.. Nampak tak lantai tak sama level.. Aku tak suka betul kenapa design camtu.. Especially ada baby dan aku pun kadang2 jalan tak betul, kalau tersadung, kan ke haru.. So, kat situ bagi naik sikit, dan tambah tiles lain yang kaler lebih kurang, tapi kasar sikit sebab situ bahagian basah..

In the making:

Seriously, ini first time aku tengok orang buat table top camni.. Buat bahagian atas dulu, then baru pasang kaki dia.. Sebab kalau dia guna batu, bahagian kaki tu sangat tebal.. So, bila buat camni, boleh nampaklah bila dah letak tiles semua kaki dia nipis aje, macam guna solid surface.. Kemas..

IMG_9683

IMG_9686 Abaikan perut cina tu.. haha.. Ni baru naik sebelah kaki..

Selepas:

Inilah rupa table top yang dah siap, sekali dengan finishing dia.. Kaler table top, kaler putih, tapi tak berapa putih sangat lah.. Kena rajin2 mengelaplah lepas ni, ye.. hehe..

IMG_9754 Kat bahagian tepi bucu, semua dia buat curve.. Takdelah tajam dan bahaya.. Time ni paip belum siap pasang lagi..

IMG_9755 Tiles kat dinding yang kitorang pilih.. Kaler putih jalur2..

IMG_9757 Bucu di tepi.. We satisfied with the finishing..

IMG_9759 Nampak tak level table top ni naik sikit? Bahagian yang tinggi sikit ni, untuk letak deep freezer aku bawah tu.. Cina tu dah ukur betul2 ikut saiz deep freezer aku supaya boleh masuk muat2 dalam tu..

IMG_9760 Pekerja buat finishing kat bahagian bawah table top.. Actually, tile tak cukup.. So, sebab nak cepat aku pergi beli sendiri kat kedai tiles tu.. Kalau tak, cina tu nak guna tiles yang sama dengan lantai sebab ada lebih, tapi aku taknak.. Tak cantik, kaler tak sama dengan table top..

IMG_9756 Kat tempat letak mesin basuh ni pun, curve kat bucu jugak…

Sekian cerita table top.. Ada yang tanya kenapa tak buat solid surface or granite? Sebab turun temurun guna concrete dan dipercayai tahan ganas 100%.. haha.. Lagipun, concrete yang aku buat ni pun, nampak nipis aje, ala-ala solid surface gitu :P

14 comments:

rlongbomba said...

ok la tu gune concrete pun dah cantik dah... x sabo nak tunggu hasilnye. jangan lupe update yek

hamiDahRecKs said...

cantiks....waaw...leh la aku g umah mu ni esok??hheee

This is .... said...

rlongbomba,
thanks. ok i will update about other progress :)

Recks,
meh datang, tolong cuci. hihi

wk said...

hi,

may i know what kind of tiles you used for your kitchen top table?

homogeneous tile, vitrified tile? is glazed or matte?

i plan to use the tile like your one and very nice design...

sayahappyslalu said...

I'm not sure what type of tiles I use. I chose whatever I found nice and suit my kitchen colour/concept..

maria said...

brp upah bt simen n pasang tiles tuh, leh bg no contractor tuh tak?

sayahappyslalu said...

maria,
tak ingatlah berapa per feet, tapi total dalam RM3k utk table top panjang 12 kaki camtu.. nombor contact refer here http://lh3.ggpht.com/_5IDzSKwnDb8/TOaYXACQdCI/AAAAAAAAMB0/19xB57sy4tA/s1600-h/IMG_8882%5B8%5D.jpg

emzackshop said...
This comment has been removed by the author.
emzackshop said...
This comment has been removed by the author.
heder satilan said...

UBAHSUAI RUMAH area Bangi, Kajang, Cheras,
Serdang, puchong (Selangor/KL) Sambung dapur,
parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster,
plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL.
Hubungi: 0173967406 khaidir (facebook.com/
HederRenovationHouse) fan pages

Iris Lim said...

Hi, boleh Tanya u mash ads simply no contact contractor anda yang busy concrete top? Boleh share dgn saya? Iris...

Iris Lim said...
This comment has been removed by the author.
Iris Lim said...

Hi, boleh Tanya u mash ads simply no contact contractor anda yang busy concrete top? Boleh share dgn saya? Iris...

sayahappyslalu said...

Hi boleh call 010 231 6220 (Tik Ann Renovation)