Wednesday, December 15, 2010

Wall Paint And Plaster Ceiling….

Tengoklah betapa gigihnya my hubby mengecat dari pukul 12 malam sampai 9 pagi..:) Setelah beberapa hari berhempas pulas, akhirnya my hubby surrender.. Tinggal sikit aje lagi, lepas tu pekerja Tik Ann yang cat plaster ceiling tolong habiskan… Dinding dan plaster ceiling, guna cat putih aje… Guna cat putih ni, tak nampak beza sangat kalau ada bahagian dinding yang tak terkena cat.. So, yang mana tak kena cat tu, pak indon tu touch up balik..

IMG_0006 Bersemangat! Good job, abang.. hehe..

Bila my hubby dah tak larat, pak indon amik alih selepas tu.. Tengok dia buat kerja, wow, rilex je.. Pegang batang cat pun maintain.. Speed laju aje.. Yelah, dah memang kerja dia.. Cuma boss dia dah pesan, jangan kacau pak indon tu buat kerja.. Tengok aje.. So, kitorang tengok sekejap dan tinggalkan dia cat sorang2.. Petang tu, dalam kul 4 petang, dah siap dah ceiling dari hall ke dapur dicat.. Very impressive, cat pun kemas..

IMG_0015 Dengan beg sling kat badan, bapak memang cool lah! haha..

Untuk seluruh rumah, guna cat putih aje.. Have I ever mentioned that our house is a townhouse? Townhouse ni, rumah kecik sikitlah, tapi memanjang ke belakang.. So, tak beranilah nak pakai kaler yang garang2.. To be at a safe side, guna putih, senang cerita.. hehe..

Bila semua dah siap cat, inilah hasilnya dan rupa plaster ceiling rumah kitorang…

IMG_0023 Kat living hall, buat L-box design.. Nampak modern concept di situ.. hehe.. So, kat dalam L-box tu, guna T5 fluorescent light yang dibeli kat V-World Lighting hari tu.. Then, ada pasang eye-ball light.. Tau tak yang mana satu? yang bulat2 kat 4 penjuru L-box.. Lampu ni, boleh adjust nak terang ke, nak malap ke.. So, we choose kaler oren.. Ada beza sikit dari lampu downlight yang kaler putih…

IMG_0026 Papa Haikal buat inspection.. :P Kitorang buat plaster ceiling dari living hall sehingga dapur.. Jadi, siling kat dapur yang mulanya tinggi sikit dah diturunkan sama level dengan ceiling kat hall..

IMG_0025 Air cond pun baru pasang last week di ruang tamu.. Kena buat hacking dan plaster semula selepas air cond installation.. Ni gambar dah siap plaster cantik2.. Kalau tak, begini rupanya..

IMG_9910 Wall hacking for air cond installation.. Kenapa tak pasang air cond kat atas sliding door? Senang sikit, tak payah hacking2 dinding, terus pasang air cond back-to-back kan? Ada sebabnya, nanti aku cerita..

IMG_0024 Plaster siling guna downlight 4 segi, saiz 4 inci.. I like it, sebab simple aje… Ingat tak aku cakap, simple makes perfect.. My philosophy tu.. haha..

IMG_0027 Haikal a.k.a Boss Kecik pun buat inspection.. Look at his eyes.. :P He like to look at the fan.. Especially kipas yang kembang kuncup kat dapur tu.. Mesti berfikir, how the fan works that way.. Siap ada lampu lagi.. hihi..

Oh ya, ada yang bertanyakan, berapa harga buat plaster ceiling ni.. My hubby yang deal, so I don’t know the exact figure.. Yang tahu, less than RM2k untuk dari hall sampai dapur.. Dalam bilik, kitorang tak buat plaster ceiling.. So, in our opinion, memang murahlah.. Siap dengan lampu2, kipas2, rail langsir dan water heater dia tolong pasang sekali…

Maka, dengan itu, tutup cerita plaster ceiling dan cat-mengecat.. :P

41 comments:

Em's Family said...

seronok kan ade rumah sendiri.. townhouse kat mane ni ?? tak nak pasang wallpaper nad ke hehehe

This is .... said...

kak mira,
memang seronok. hehe. townhouse kat balakong.. fasal wallpaper tu, insyaAllah nanti lepas siap semua.

hamiDahRecKs said...

waa...cantik lah umah ko..ni nak bertandang nihhhh,..next month dah masuk umah bgtau deh?

This is .... said...

recks,
end of this month dah masuk dah.. nanti dah siap kemas2 semua, aku bgtau.. ajak kawan2 dtg.. hehe..

dELL | mrs.zaimi said...

cantik rumah ni..simple je nmpk hasil renovationnye..
btw, balakong kt mane yeh?..kalau x ksh nk share..sy pn tggal di balakong..

This is .... said...

Dell,
Thanks.. :)
Balakong kat Minlon.. Area2 Gita Bayu sana.. kawasan perumahan baru..

dELL | mrs.zaimi said...

ooo blkg minlon tu ade housing area yeh..tq yeh sbb bgtau..sbb tgh mencarik rumah jgk ni..area2 balakong..dkt dgn fmly n tmpt keja..

This is .... said...

Dell,
you're welcome.. Good luck cari rumah.. :)

Bedah said...

Cantiklah rumah... kalu kat keberatan berape kos habis untuk plaster ceiling, wiring,table top dengan grill

This is .... said...

Bedah,
untuk semua tu, buat under contractor yang sama.. dapat around RM12k++..

diLot said...

nak tny contact number contractor ni.. mcm murah jekk.. alaa jeles....

This is .... said...

diLot,
murah sebab kitorang orang first kat kawasan perumahan ni yang buat dengan dia.. so, first customer mmg dia bg special price.. ni nombor contact, check gmbr ni:
http://lh3.ggpht.com/_5IDzSKwnDb8/TOaYXACQdCI/AAAAAAAAMB0/19xB57sy4tA/s1600-h/IMG_8882%5B8%5D.jpg

ary said...

Simple but nice. Boleh bagi contact number contractor...

sayahappyslalu said...

ary,
try contact nombor dalam gambar ni:
http://lh3.ggpht.com/_5IDzSKwnDb8/TOaYXACQdCI/AAAAAAAAMB0/19xB57sy4tA/s1600-h/IMG_8882%5B8%5D.jpg

BeauBargain said...

boleh nak tau y lampu florescent (dalam L box) awak
pakai lampu putih ke?

ayu

sayahappyslalu said...

ayu,
yes, pakai lampu putih.. bukan fluorescent biasa.. Jenis T5.. Kalau mention kat kedai, dia tahulah..

BeauBargain said...

oo y downlight empat segi tu pun awak pakai lampu putih jgk ye?cuma eye-ball light shj y kuning?maaf banyak tanye plak hehe

sayahappyslalu said...

ayu,
sebab saya tak suka lampu rumah meriah2 kaler kuning macam restoran.. pemandangan pun terang aje.. hehe.. tapi itu depends citarasa masing2.. saya suka rumah terang sangat bila pasang lampu downlight and L box serentak.

BeauBargain said...

itu la..sebab saya pun plan nak buat dua2 lampu warna putih..cuba google gambar nak tgk mcm mana jadi nanti, tapi banyak y buat style mix kuning n putih..bile tgk rumah awak mmg cantik lighting trs konfiden hehe..

Nadya Zahid said...

salam...hye, bleh x nadya nak no contractor buat plaster ceiling nih?nadya pon tgh cari org nak buat plaster ceiling gak....

sayahappyslalu said...

Nadya,
No telefon contractor tu, boleh refer gambar ni.. http://lh3.ggpht.com/_5IDzSKwnDb8/TOaYXACQdCI/AAAAAAAAMB0/19xB57sy4tA/s1600-h/IMG_8882%5B8%5D.jpg

NHC said...

sy pun nk mintak no contractor tu..tq

sayahappyslalu said...

NHC,
contact number pls refer here: http://lh3.ggpht.com/_5IDzSKwnDb8/TOaYXACQdCI/AAAAAAAAMB0/19xB57sy4tA/s1600-h/IMG_8882%5B8%5D.jpg

Mie-G said...

cantik design plaster siling ni.
lampu dn kipas awk beli sndrik ya?
then suh contractor tu pasangkan?
brp total kos utk lampu + kipas + plaster siling?
ngah bajet2 jgk nih!
tq ;)

sayahappyslalu said...

Mie-G,
Yes, lampu kipas tu contractor pasangkan with no charge.. Utk plaster ceiling, total nearly rm2k..

ezdiany said...
This comment has been removed by the author.
ezdiany said...

slm, nak tnye bpe lame tempoh pemasangan plaster ceiling?
dah harga plaster ceiling umah u dlm 2k eh? tq

ezdiany said...

bukan ape sedang budget ni hehe..
harga kipas n lampu u bpe eh?
soriii byk sgt tnye :)

sayahappyslalu said...

Ezdiany,
Dapat murah less than 2k sebab contractor kire lump sump.. Lagipun byk buat dgn dia..harga tu tak termasuk cat sekali..

Kipas harga RM270 kot. Tak ingatlah.. Lampu downlight lebih kurang RM19 sebiji..

ezdiany said...

lampu downlight tue yg bulat ke yang empat segi tue? u pasang bpe kt living room 6 biji?
ooo klu cat plaster ceiling bpe lak anggaran? :)

sayahappyslalu said...

ezdiany,
kat hall, guna 4 biji lampu downlight.. design petak, kaler putih.. plaster ceiling, saya tak taulah berapa dia charge, sbb contractor saya bg free aje.. hihi.. biasanya, harga upah sama dgn harga cat..

AWIE said...

skm...
nk tanya kalau pasang t5 sahaja
cukup cerah tak untuk ruang tamu tu..
sy ingat nk pasang t5 je..xnk dlight..
tq

sayahappyslalu said...

Awie,
Cerah sangat, providing u pasang t5 tu sambung2 continuously..

wani sc said...

cantiknya..nampak kemas je bila pasang plaster ceiling ni kan? rumah saya tak tau lah bila dapat pasang ;)

Gulai Ayam said...

Kalau tak keberatan..boleh tak share no contractr tu..

Gulai Ayam said...

Kalau tak keberatan..boleh tak share no contractr tu..

Mohd Faizal said...

salam Pn...harga plaster ceiiling tu termasuk dgn wiring sekali ke

sayahappyslalu said...

Faizal,
Harga tak termasuk wiring..

nik arif said...

salam..wiring tu yg dalam ceiling tu kan, kos lain ke? wiring brape pulak yea..tenkiu

nik arif said...

salam..wiring tu yg dalam ceiling tu kan, kos lain ke? wiring brape pulak yea..tenkiu

Wan Ahmad Nazlee W Hassan said...
This comment has been removed by the author.