Thursday, December 30, 2010

Baby Tak Mahu Minum Susu…

Minum susu dari botol, to be specific.. Aku risau, lately Haikal tak nak minum susu sangat.. Pengasuh Haikal bagitau, bila bagi susu, dia paling muka dia kat tempat lain.. Biasanya aku hantar 7 botol susu sehari, tapi hanya 2 botol aje yang digunakan.. Itu pun tak abis minum semuanya.. Kenapa ye? Sebab baby dah start makan ke and boring asyik minum susu? Atau, adakah sebab ada satu phase baby akan tak nak minum susu, then after some time, back to normal again? Aku bertambah risau sebab badan Haikal nampak susut sikit..

Ada satu hari tu, akak tu bagitau, dia fikir2 macamana nak bagi Haikal minum.. Dia cakap kat aku dia tambah sikit gula dalam susu.. Then, habis Haikal minum.. Tapi, gula kan tak baik untuk baby.. Lagi-lagi dah ada gigi.. Takut rosak gigi baby... Aku pun bagitau akak tu, tak payah letak gula lagi.. Tak apa kalau Haikal tak nak minum.. Bagi aje yang mana dia nak, nanti balik kerja aku direct feed kat dia..

Erm, nak buat apa ye? Harap kerisauan aku tak berpanjangan dan Haikal minum susu seperti biasa, normally 5 botol sehari.. 

Note: Haikal demam hari ni… Kesian my little baby.. Demam2 pun, lasak macam biasa.. Get well soon, sayang..

11 comments:

||aLeaSaRa|| said...

hye hrp Haikal cpt sembuh dmm.mmg normal makin bdk aktif dan membesar akan sampai satu tempoh di mana anak akan krg minum susu.tapi jgn dibiarkan,monitor dia.jgn paksa utk anak minum banyak seperti dulu.galakkan minum air putih juga dan mkn buah2an.bdk dah start makan perut kdg2 rasa penuh.itu normal jgn risau ye

shaida said...

semoga haikal cepat sembuh...

mira edora said...

Aiman pun mmg kurang minum susu. Kekadang seharian kat pengasuh, 7oz pun xabis.tgk botol ters xmau.susu coklat, fm pun tolak. Ni yg minum ari2 nanny dia kasi pakai straw or sudu. Ntahla, phase dia kot tp mmg merisaukan. Ni pun dok pk2 camnela bila nak stop bf, camne nak kasi dia minum susu n tidokan dia. Ada gak rasa nyesal sb nak senang kasi dia bf, tp skang susah nak train dia tido ngan xbf. Rasa cam patut awl2 train even bf, tp mlm tido pun lps bf skit, kasi minum botol plak..

suzieradzali said...

mmg smpi satu thap bb camtuh....xnk nyusu....sbb tuh badan bb y 10m ke ats mesti dah xsecubby bb dulu...mcm Alif....
monitor jerr.....bg jer aper y dier nak....jgn la plak letak gula...

ke susu ko dah tawar? heheheh ko mkn aper pon bole ubah rs susu....so hati2 ngan aper y ko mkn....

suzieradzali said...

mmg smpi satu thap bb camtuh....xnk nyusu....sbb tuh badan bb y 10m ke ats mesti dah xsecubby bb dulu...mcm Alif....
monitor jerr.....bg jer aper y dier nak....jgn la plak letak gula...

ke susu ko dah tawar? heheheh ko mkn aper pon bole ubah rs susu....so hati2 ngan aper y ko mkn....

This is .... said...

||aLeaSaRa||,
saya tak paksa baby minum susu botol.. tapi, saya kerapkan direct feed baby.. baby perlu calcium untuk pertumbuhan gigi dan tulang yang kuat.. itu yang saya rasa risau kalau dia takmau susu langsung..

shaida,
thanks. mudah2an Haikal cepat baik..

kak mirah,
harap sekejap aja phase baby taknak susu ni.. saya risau.. ooo, kena train xbagi bf time tidur ye? saya tak fikir pun, sebab senang direct aje.. and baby memang tak mau susu botol bila saya ada..

suzie,
akak tu dah tak letak gula.. haikal makan okay.. semua dia makan.. so, aku make sure dia minum susu malam lah..

susu aku tawar? haha.. tak pernah aku rasa.. aku makan seperti biasa aje. minum susu selalu. takde apa berubah pun.. mood baby aku yang dah tukar ni.. hehe

koklie's said...

normalkot cos my dotter pn mengalami phase xmo minumsusu even direct bfeed lame2 ok

This is .... said...

koklie's,
harap tak berpanjanganlah. risau kalau baby kurus tak cukup khasiat. hehe

pinkisyh said...

owh..baby saya ponn same :( sgt risau tiba2 die tanak Bf ..bottle pon tanak.ingatkan sebab beralih bulan..bagi susu die paling muke..mmg semntara ke atau lame.risau gak.die baru 4 month

sayahappyslalu said...

Pinkyish,
Takpe, jangan risau.. rasanya normal baby akan tak nak minum susu at one phase.. Tapi, bagi aje susu mcm biasa.. Nanti dia minum balik macam biasa.. InsyaAllah..

Ismail Assan said...

Bby saya 6 month, bg jer susu botol.. dia main2 jer, sampai kena suap pakai sudu bru hbis.. 5-6 month naik 300 gram jer.. dulu 3-4 month 800-500 kg naik berat badan, masa tu.. bg jer susu.. terus hbis, skrg dah mkn sikit.. nyusu plak kurang..