Tuesday, December 21, 2010

My Driving Skills...

Believe it or not, I can’t drive manual car.. muahaha.. Bila ada manual car sahaja, then, orang mintak tolong pergi kedai, ada excuse tak boleh pergi, kan? hehe.. Bijak2.. Aku amik lesen, masa baru kerja di Senawang.. So, during first few months kerja, jalan kaki aje pergi kerja.. Sedih sungguh.. Yelah, pak bangla pun naik basikal.. haha.. Rumah sewa dekat, tak jadi masalah nak jalan kaki.. Bila dah dapat lesen kereta, terus tak bawak kereta sehinggalah beli kereta auto.. Kat rumah, hanya ada kereta manual aje.. Aku tak berani nak bawak.. Masa belajar memandu dulu, pakcik tukang ajar tu selalu bising enjin asyik mati kat traffic light, kat tengah jalan.. Time test kereta, fail masa naik bukit.. Sejak itu, aku berazam, bila dapat lesen, aku nak bawak kereta auto aje.. No more kereta manual.. I don’t want to take a risk dan membahayakan orang di sekelilingku…

Nak bawak kereta auto, tak susah.. Tekan aje minyak dan jaga brake.. So, part nak memandu dan nak ke mana-mana tak jadi masalah.. Cuma, nama aje orang KL, tapi aku ni buta jalan2 kat KL.. Kalau tak salah masuk simpang, tak sah.. Padahal dah study dah peta.. Serius, aku tak pandai.. Sampai tu memang boleh sampai destinasi, tapi, lambat sikit lah.. hehe.. So, jalan yang dah terror pergi, setakat gi rumah mak, gi Midvalley, KLCC, pergi ofis itu aje.. Masuk bandar, memang sesat barat kot.. hihi.. Bila dah duduk KL, kena pandai-pandailah nak hidup, kata orang.. Bab cilok mencilok masa drive tu, dah jadi kebiasaan.. And, the skills sentiasa di polish dari sehari ke sehari.. hehe.. Tak tahan tu, kalau kena duduk barisan kereta panjang tapi tak gerak2.. So, cilok ke kiri kanan is the best solution.. Boleh sampai rumah awal.. :P

Lagi satu, my weakness.. Aku tak pandai buat reverse parking.. huhu.. You know how I do, so that it looks like reverse parking? Please study this diagram.. Siap diagram tuuuu.. haha..

Aku akan pastikan tempat yang nak parking tu, tak banyak kereta.. So, my aim ialah petak parking bertanda “X” tu sebab sebelah dia takde kereta.. Caranya, aku move kereta ke petak yang bertentangan.. Then, bila tayar dah tegak, slowly aku akan reverse sampai ke petak “X”.. Jadilah macam aku buat reverse parking.. Sebab muncung kereta kat depan.. hehe.. Tapi, kalau ada kereta sebelah kat sebelah, kirim salam.. Aku masuk terus ikut depan.. Kalau susah sangat sebab parking sempit, aku terus jalan, cari parking lain.. haha..

Side parking pun aku failed! Selalu masuk aje, senget pun sengetlah.. Janji kereta boleh lalu kat jalan tu, dan tak langgar kereta aku.. :P

4 comments:

karipapsayur said...

sama!! tp org kata reverse parking lebih mudah. early 2010 baru pandai, kak!

This is .... said...

qast,
akak tak tau bila nak pandai.. sebab tak pernah cuba.. hihi

hamiDahRecKs said...

sama jer ngn aku....reverse parking bila x byk keta,side parking..hmm..terus ke longkang!haha..pandai kat highway jer kut....

This is .... said...

recks,
biasalah.. pompuan.. haha