Tuesday, December 21, 2010

Buy Electrical Appliances With Cheaper Price And Extended Warranty…

Aku ni macam buat iklan kedai elektrik pulak.. hehe.. No, I just want to share something with you regarding this.. Walaupun beli sekali saja seumur hidup, kalau boleh jimat, tentu kite nak jimat, kan? :)

What do you think about buying stuffs from Sen Heng? Mula-mula dulu, aku selalu assume, beli kat Sen Heng ni mahal.. Aku prefer beli barang2 elektrik dari kedai elektrik biasa.. Boleh tawar-menawar, ye tak? Kat Sen Heng, harga fix dan sometimes lagi mahal dari kedai luar.. Now, my perception is totally changed when my hubby proved me the price difference with normal electrical shop.. But, please bear in mind, bukanlah semua barang dia murah.. So, pandai2 lah memilih..

Sejak tahun lepas lagi, my hubby dah start survey tentang barang2 especially front loaded washing machine, home theater set dan LCD tv.. So, bila ada waktu free, time balik kerja ke, kalau sempat dia singgahlah mana2 kedai elektrik dan survey harga… Dan satu hari tu, kebetulan dia pergi Sen Heng dan terjumpa dengan front loaded washing machine dengan harga less than RM2k.. Menarik kan? Kena sign jadi ahli Plus One, maka dapat beli washing machine dengan harga tu.. Tambah menarik lagi, Sen Heng bagi extended warranty for 3 years untuk barang2 elektrik yang kite beli dari kedainya.. As I mentioned in my previous post, warranty ni penting.. Lebih2 lagi untuk barang2 yang mahal2.. Let say beli barang dengan warranty 1 tahun.. After 1 year that thing go kaput, kena keluar duit nak repair balik atau beli baru.. So, dengan warranty 3 tahun yang Sen Heng bagi ni, kira terjamin sikit… Nak pakai lasak2 sikit pun tak takut sangat.. hehe..

IMG_8907

IMG_8908  Guess which one is our fridge? Masa ni, Haikal kecik lagi, topi tu still dia nak pakai.. Sekarang, jangan harap… huhu..

IMG_8909  Kat Sen Heng, banyak pilihan.. Semua ada, sediakan duit aje.. :P

IMG_8912  Washing machine idaman hati Encik Ahmad..

IMG_8911  Look at the price now.. My hubby got RM1.8k for this..

Macam mana dapat harga tu? Masa ada promotion dulu, my hubby dah lock price dengan buat booking.. Barang tak amik dulu, tak apa, yang penting booking dulu.. So, dapatlah harga murah tu.. Bila dah siap nak pindah rumah macam sekarang, baru diorang hantar barang.. Tak dinafikan, dengan perancangan awal begini, dapatlah jimat sikit dan boleh beli barang2 lain.. Peti ais pun kitorang dah lock price awal2.. Dah survey tempat lain, memang tak dapat harga yang Sen Heng bagi..

Set home theater pun my hubby dapat murah.. Last month, boleh guna point untuk beli certain barang dengan harga murah.. Good news, set home theater yang my hubby aim nak beli pun ada promotion.. Dengan guna point, dan harga jadi less RM150 if I’m not mistaken.. Apalagi, terus beli.. Actually, sales assistant yang kitorang deal tu tu sangat bagus orangnya.. Dia yang bagitau my hubby bila masa barang ni murah, bila masa ada promotion voucher.. So, kitorang pun beberapa kali jugak datang nak beli barang2 lain.. 

IMG_8913   Gambar hiasan.. Bukan set ini yang kitorang beli.. hehe..

IMG_9447

Aircond pun kitorang dapat harga yang best.. Aircond Hitachi 1.0 HP siap dengan installation, dapat RM1.1k++..Ada cash voucher RM100 (guna untuk beli peti ais aku).. Beli dua, pasang kat bilik satu, pasang kat hall satu.. Dapat hadiah rice cooker lagi.. Itu aje yang kitorang beli kat Sen Heng.. Paling penting, warranty 3 years.. :) TV pulak, my hubby beli kat Carrefour sebab ada promotion masa tu.. Entry TV, nantilah dulu..

Dengan itu, sekian pesanan khidmat masyarakat.. Alah membeli, menang memakai.. haha..

8 comments:

aanie said...

wow,macam menarik je ni..sy pun ingat seng heng ni mahal2..rupanya ada gak yg murah..

mommie Tia Zahraa said...

btul btul btul!
hehe, aku pun baru jer beli peti ais kat sen heng, seriyess amat berbaloi sampai MIL kata murah amat! & terus jadi member & dapat voucher lagi. Menyesal aku beli LCD kat courts dolu2, sbb mahal gilerr!! huhu..
btw, good info to share :) hepi buying!

This is .... said...

aanie,
ye, ada yang lebih murah dan tak dapat kat kedai luar.. kalau nak beli barang, survey jugak kat Sen Heng..

Mommie Tia Zahraa,
Setakat ni, tak pernah lagi beli barang letrik kat Courts.. Skim ansuran dia tu, tak berkenan.. interest tinggi.. Better choose for easy Payment..

Heartilyina said...

good info. dh blk for good nnt aku semua nk kena bli. mcm org br kawin nk mulakan hidup baru. sbb brg elektrik jepun xleh nk bawa blk sini. rajin2 share lg such info kay. btw nape ye ramai berkenan front loaded washing machine. sbb aku penah guna tp mcm xminat sgt. ke sbb aku xfully utilized sbb tu xrasa kelebihan dia.

naniizwani said...

Thanks 4 the info... ha nak tahu jugak ape kelebihan front loaded washing machine tu sebab sekarang ni akak pun tgh duk survey mesin basuh baru.
Nanti sharing2 lg yek ;-)

LynnDa @ PeNg said...

emy ko ni memang bijak berbelanja laa ngan hubby...
rajin survey.. good good

This is .... said...

Heartilyna,
aku pun tak tahu kelebihan front loaded washing machine ni.. yang aku tau, berat dia macam batu.. kehkehkeh..

naniizwani,
saya pun tak tau.. dah pakai, baru tau.. hehe

peng,
rajin survey maknanya rajin berjalan.. memang jarang duduk rumah ;P

Azrie Shariful said...

Ok geng nak kongsi sikit info kat korang nama kadai hoe huat harga agak mahal pada awal nya tapi korang boleh tawar menawar... ada info penting untuk korang.. 0183772602 karang boleh call dan dapat kan harga murah.. setiap barangan korang nak beli bagi model dan jenama barang sye akan bagi harga paling murah..