Friday, November 19, 2010

Grill…

Baru aku faham camne excitednya orang nak masuk rumah baru.. Sebab, right now, aku pun merasai benda yang sama.. hehehe..

Seperti dinyatakan pada entry sebelum2 ni, grill yang paling penting skali.. Jadi, dapat aje kunci, terus aje mintak kontraktor buat ukuran.. Ingatkan lama sangatlah sampai 2 hingga 3 minggu.. Tak sampai seminggu, cina tu dah pasang.. Sebenarnya, cina tu yang tak sabar2.. haha.. Yelah, konon nak jadikan rumah kitorang sebagai contoh.. Nanti orang lain berkenan lalu depan rumah, bolehlah dapat job lain.. Business minded sungguh! Bior, janji grill aku buat lawa2. hehe..

IMG_9038 Grill pintu depan yang dah siap..

IMG_9437 Grill pada tingkap bilik dan sliding door..

IMG_9034 Kitorang pilih grill plain aje, just straight line design.. Takde kerawang2.. Yelah, rumah kecik, bagi aku, nampak serabut kalau banyak sangat corak2.. So, simple makes perfect (peribahasa mana la ni.. haha).. And, what I like about this grill, dia macam built in, so, frame dia tak nampak terkeluar.. Just fit in nicely at the window/door frame..

Keseluruhannya, dari time dapat kunci hingga sekarang hanya grill aje yang dah siap sepenuhnya.. huhu.. Agak lewat progress kitorang ni, tapi nak buat camne kan.. Hari tu, aku cuti seminggu gi OBM.. My hubby hold dulu, tunggu aku balik.. Nanti, buat kitchen kabinet tak ikut citarasa aku, aku tak nak masak pulak.. haha.. Then, sehari lepas balik OBM, my hubby pulak pergi offshore for 2 weeks.. So, aku pulak kena tunggu dia sebab he is the main funder.. heheh.. Start last week, baru panggil orang buat kitchen kabinet, plaster siling datang buat measurement.. Later lah update fasal tu.. Rumah memang tak rupa rumah sekarang, kena tebuk tang sini, tebuk tang sana..

Oh ya, sebelum terlupa, aku buat grill dengan Tik Ann Renovation and Decoration.. Nak alamat penuh, click on the image lah.. I just put here, mana tau ada yang minat nak buat dengan Tik Ann ni.. Aku takde dapat satu sen pun letak dalam blog ni ye… hehe..

My hubby kenal this chinese guy kat Tik Ann ni sebab dia buat grill dan plaster ceiling kat rumah kawan.. So, looking at the outcome, kitorang puas hati.. Kalau nak ikut, memang mahal jugak dia quote harga grill, tapi lihat kat hasil dia, kira baloi lah dengan harga.. I have no complain, because my hubby yang bayar.. haha.. Plaster ceiling and wiring pun kitorang buat dengan Tik Ann jugak.. Sekarang, still in progress…

16 comments:

karipapsayur said...

Grill melintang begini, jadi bahan panjat anak aje laa T_T . Sedar-sedar da menayuk panjat atas sekali!

Dan akan lepak kat grill sambil parking mulut gigit besi.. hehehhe

This is .... said...

qast,
takkan nak amik menegak pulak designnya? haha.. takpelah, skali skala bagi baby practise memanjat dia.. hehe

Bedah said...

nak tanya harga grill.. hehehe comel grill tue..

This is .... said...

Bedah,
Harga untuk satu rumah, about RM3.8k..

Hairiza said...

Nak tanya grill ni pakai normal iron ke wrought iron..

sayahappyslalu said...

Hairiza,
tak sure what type of iron.. Yang tahu, bukan wrought iron.. Cuma my grill is powder coated type..

FARAH AISHAH said...

awak..tq sebab promote TIK ANN ni...smlm jumpe si jacky..org nye peramah pastu kuat gelak..hahha..seronok dgn cara dier bekerja...tq awak :)...

sayahappyslalu said...

Farah Aishah,
oh ye ke? baguslah.. harap the outcome memuaskan hati you.. tik ann kena belanja i ni.. hehe

rafidah ismail said...

hi tuan rumah.
dh byk kali masuk blog ni,byk info berguna.tq
kitorg proses nk msk rumah, amik PC n wiring dgn tik ann..nyesal xtau awl info pasal dia..kalo x, grill nk amik dia jugk.kerje dia mmg puas ht abis..well recommended kpd sapa2 yg nk reno or proses nk msuk rumah.

sayahappyslalu said...

Rafidah,
Oh, good to know that u find my blog is useful :) selamat masuk rumah baru :)

kauthar said...

Assalam.. sy pon dh jmpa dgn kntrktor Tik Ann nih. memang bisnes minded betoi org dia. heheh.. Kitorang ingt nk terus dgn dia sbb dia bg price even cam mhl sket tp powder coated. powder coated ni thn skit kan. and yg paling hubby sk sbb frame dia la. thanx for recommend ya.. =)

sayahappyslalu said...

kauthar,
ye betul, mahal sikit. tapi puas hati. our grill masih okay even dah 2 tahun lebih pakai. InsyaAllah for our new house nanti akan amik dia pasang grill jugak..

karimah said...

grill warna putih ok x???cepat kotor tak???saya pun nak masuk rumah..tgh berkira2 nak pilih color..contaktor kata warna putih senang kotor...betul ker???

sayahappyslalu said...

karimah,
ye, putih senang kotor.. tapi u pilih design yg senang nak lap or cuci.. hehe. i love white grill..

IzzMommy said...

Finally, semalam siap arg jacky (tik ann) pasang grill. sgt lah satisfied..heheh.. thanx ya tuan tnh sbb share info.. =). Even kitorang ade gak marah2 dia psl lmbat bt plaster ceiling and wiring tp dia ok ja. stakat ni tengok progress puas hati la..

sayahappyslalu said...

IzzMommy,
good to hear that.. Kitorang akan amik Tik Ann lagi untuk rumah baru nanti..

Yelah, memang selalu je orang buat kerja lambat, kena follow up selalu...