Sunday, January 9, 2011

Our Living Hall..

Cerita grill, table top, plaster ceiling, kitchen cabinet and wardrobe semua sudah.. Sekarang cerita tentang ruang tamu pulak.. Ruang tamu tentulah ada essential things seperti sofa, tv, tv cabinet dan langsir.. Itu aje untuk ruang kecik seperti rumahku.. No coffee table.. Nak minum kopi, kite pergi dapur.. hehe..

Sofa:

Seboleh-bolehnya, untuk ruang tamu ni, aku cuba nak buat dia selesa yang boleh.. Sebabnya, selain bilik tidur, kat sinilah kitorang satu family akan selalu luangkan tengok tv sambil bersantai dan baring-baring.. Betul tak? Sebelum ni, kat rumah sewa kitorang, sempoi aje.. Sofa pun my hubby conquer sorang.. haha.. Haikal tak suka golek2 kat depan tv melainkan aku bentang toto.. Dia memilih jugak.. Kat sofa pun tak suka baring2 sebab tak empuk kot.. hehe.. Oleh itu, besar harapanku, agar dapat merasa sofa empuk kali ni.. haha..

Operasi pencarian sofa ambil masa 2 hari.. Sebenarnya, kitorang sekadar nak pergi survey2 aje.. Tapi, dah terjumpa yang berkenan, terus closed deal.. Kalau masuk kedai2 perabot, selalu aku pesan kat my hubby, kalau tak berkenan, terus keluar, tak payah tanya banyak2.. Yelah, kalau dah tanya itu ini, sudahnya hari dah malam, kedai lain dah tutup.. First day, kitorang survey kat Bangi.. Tak jumpa yang berkenan.. Then, next day, pergi kat Plaza Perabot Sri Petaling.. Sofa lawa2, tapi harga pun lawa jugak.. huhu.. Finally, jumpa sofa yang berkenan kat kedai yang terakhir sekali.. Sampai kedai tutup my hubby tawar-menawar harga.. :P

Kitorang pilih beli L-shape sofa yang muat-muat untuk ruang tamu.. Boleh anak-beranak baring atas tu.. haha.. 

IMG_9773  “Haikal suka duduk atas ni, kira okaylah sofa ni, papa..”

IMG_9776  Ini sofanya.. Tapi, kitorang pilih fabrik lain.. No bunga-bunga.. Kaler pun kena gelap2 supaya tak cepat kotor.. Haikal kalau makan, mana2 aje dia lap.. Yang pertama jadi mangsa ialah baju mama.. hehe..

And, this is our sofa…

IMG_0270

IMG_0268  Stool dia boleh separate kan.. Aku letak kat ruang bertentangan, boleh buat duduk jugak..

Langsir:

Langsir aku simple aje..  Plain, takde scallop2.. Aku pilih kaler dark grey.. Bab pilih-pilih kaler langsir dan sofa, my hubby leave it to me.. Yelah takut kaler off.. hehe.. Aku pun risau2 jugak, takut tak match dengan sofa aku.. Bila pasang, okay aje.. Tak off pun.. ;P

Kat bahagian sliding door aje ada day curtain.. Untuk permulaan ni, bajet sikitlah.. Kalau semua nak langsir 2 layer, pengsan… Bajet lari.. hehe.. Nasib baik rumah kecik, kalau rumah besar, entah berapa kena spend untuk langsir sahaja.. huhu..

IMG_0264

Ingat tak, aku ada cerita fasal hack dinding untuk pasang aircond.. Actually, kalau nak senang, tak payah hack2, boleh terus pasang aircond tu kat atas sliding door.. Tapi, kitorang tak mahu sebab nak pasang langsir sampai atas plaster ceiling.. Paham tak maksud aku?

IMG_0226  Langsir sampai dalam plaster ceiling.. Tak nampak rail langsir.. Aku suka sebab kemas..

IMG_0265

Tinggal nak cari penyepit langsir.. Tau tak kat mana ada jual yang cantik2? Masa hari siang, boleh sepit supaya cahaya matahari luar boleh masuk.. Langsir tebal ni, memang gelap sikit dalam rumah kalau tak diselak langsir tu… Sementara waktu ni, aku pakai Ikea plastic food storage seal clip untuk kepit langsir aku.. haha..

TV Panel and TV Cabinet:

My hubby nak LCD tv dia digantung kat dinding.. My suggestion ialah pasang tv panel untuk mount TV kat situ.. Kalau buat dengan drawer skali, nak guna glossy2 material, sure beribu harga dia So, amik yang basic aje… TV panel ni pun buat dengan My Kitchen Design.. Simple tv panel without cabinet/drawer.. Pilih panel yang ada corak jalur2 sikit, colour kelabu coklat.. Maka, tak payahlah nak pasang wallpaper ke apa kan.. Dah siap2 ada corak, jimat belanja.. hehe..

TV cabinet, I always wanted TV cabinet panjang dan rendah dan glossy dan glass dan hitam dan solid.. haha.. macam2, semua nak, tapi nak yang murah.. Akhirnya, jumpa TV cabinet idaman kat Puchong… Ada banyak ruang, boleh simpan DVD cetak-rompak yang melambak2 tu.. huhu..

IMG_0266  Inilah tempat Haikal suka main.. huhu.. Habis dia asyik bukak tutup sliding door cabinet ni..

IMG_0271   Kena rajin mengelaplah lepas ni.. Glass surface, selalu nampak berhabuk.. huhu..

Lagi satu aje tak settle kat living hall ni.. Iaitu carpet.. Mana nak cari carpet lawa dan murah ye? Aku, kalau carpet ni, asyik fikir bangla aje.. haha.. Hari tu, pergi Ikea, ada jugak yang berkenan, tapi, kalau dah masuk Ikea, tau ajelah, mesti harga melambung.. :P So, good luck to us dalam usaha mencari carpet.. hehe..

29 comments:

ummi Tia Zahraa said...

babe..

suka btul dengan tv cabinet/tv panel ko tuh. try buka website mykitchen tuh , tak dapat pulak. anggaran kos nak buat mcm tuh brape ek? :D

bestt la ddk rumah mcm ko nih. sangat la selesa! :)

This is .... said...

thanks.. haah, website tu tak aktiflah.. kos buat tv panel ke? since kitorang buat semua dgn contractor sama, dia charge RM500 utk tv panel..

~ZuE~ said...

kat kedai mane eh beli tv cabinet tu.. kakzue nk cr yg mcm tu tutup sume ruang x jumpe2.. ada kat Lorenzo cellini harga 3-4k.. bole tgk je la huhu

DYLA said...

cun!
suka sgt.

This is .... said...

kak zue,
emy tak ingat nama kedai dia.. kedai ni terletak kat sebelah kiri, kalau jalan dari arah puchong ke bukit jalil.. area deretan kedai sebelum petronas.. later emy check nama kedai and alamat kedai dalam resit.

Dyla,
Thank you ;)

cikpuanhady said...

waa..comey..comey..ni yang buat tak sabar nak decorate rumah sendiri ni..

Jom skodeng : Apa itu Matterhorn?

This is .... said...

cikpuanhady,
happy decorating.. hehe..

~HaiRiZaN~ said...

cntiknye umah akak.. dh siap semua kan... akak agak2 budget renovate umah akak keseluruhan semua bapa ek? nak tau angaran je..

This is .... said...

izan,
termasuk dengan semua barang baru, total more than RM30k.. I'm broke now.. haha

Keliwongsa said...

salam tuan rumah...nak tanya sikit pasal langsir yg tersorok dlm plaster ceiling tu...katakan la skru railing tu loose ke tercabut ke or nak tukar railing ke, tak susah ke nak ketat/pasang balik? cukup ke ruang utk screw driver masuk dlm tu? nampak mcm fit2 je...tq.

sayahappyslalu said...

Keliwongsa,
memang ruang dia fit.. hari tu my husband tambah roller pencangkuk tu pun agak leceh.. tapi, leceh sekali ajelah, next time tak susah dah.. nak pasang langsir agak sempit sikit, tapi still boleh lagi.. or mintak contractor buat ruang dia lebar sikit..

lyl@ said...

i suka btl ngan tv cabinet tu..klau nak wat sndiri mcm mn yer..tgh plan untk decorate rumah sendiri ni..

sayahappyslalu said...

lyl@,
buat sendiri? tak takulah pulak saya.. hehe..

l@!l@ said...

saya ada tbca dkt bincang.net..dia buat sndiri..xpi dia tnjk mcm mn nak buat..

sayahappyslalu said...

better bagi yg pakar buat.. karang senget benget, tak cantik pulak menengoknya.. hehe

l@!l@ said...

btl tu..jom singgah di blog sy..

Fairuz said...

nak tanya,sape yg pasang curtain rail tu?contractor ke....sendiri?

sayahappyslalu said...

Fairuz,
kontractor yg pasangkan..

Unknown said...

hye.. nk tanya awk pasal langsir awk pasang tu.. cmner awk pasang langsir tu ye? sebelum bt plaster ceiling atau selepas bt plaster ceiling? cmner nk drill dinding utk sangkut besi rod klau dh bt plaster ceiling L BOX tu?

Unknown said...

hye.. nk tanya awk pasal langsir awk pasang tu.. cmner awk pasang langsir tu ye? sebelum bt plaster ceiling atau selepas bt plaster ceiling? cmner nk drill dinding utk sangkut besi rod klau dh bt plaster ceiling L BOX tu?

sayahappyslalu said...

Unknown,
rail langsir tu, contractor yang pasang.. Semua pasang lepas siap plaster ceiling.. rail tu, dia ada jenis yg pasang kat atas siling..

Zawifatul Aziah said...

hi..nk tny,,cabinet tv tu berapa harga ye? n beli dekat mana? cantik sangat.. blh emel azie_biz@yahoo.com.my ye..tq

Siti Azmi said...

Sdah jumpe karpet i suggest p nilai 3 murah giler.. klu u p time xcuti lg murah sbb diorg rebut customers. .. so u tawar brape mesti diorg bg... best2....

nurulhuda husin said...

Brp total kos awak bli lgsir kt kl tu for living hall? Mind to share here? Thanks :)

nurulhuda husin said...

Brp total kos awak bli lgsir kt kl tu for living hall? Mind to share here? Thanks :)

nurulhuda husin said...

Brp total kos awak bli lgsir kt kl tu for living hall? Mind to share here? Thanks :)

Rina Pretty Healthy said...

rel langsir yang pasang tinggi dekat siling tu beli kat mana ye..pasang rel dulu seeblum buat conice ke...ni cari2 taktau lak kedai apa nak tuju.. smalam cari di ikea da abis untuk yang curve area

Luqman said...

Maaf tuan tanah nak tanya..utk ruang cornish tu minima bape inci eh utk sorok langsir kalau double layer..sy ade buat tp tukang langsir kate xmuat plk double layer.pening kepala wooo..huhu

sayahappyslalu said...

6 inci.. Pastu dia punya railing tu, bukan yg pasang tepi dinding.. Dia pasang bahagian atas siling..