Thursday, January 27, 2011

Kedai Kain Langsir Murah…

Selama ni, kalau cerita fasal kain langsir, kepala takde fikir lain.. Sama ada Nagoya atau Nilai 3.. Tapi tau ajelah, Nagoya, dah tentu mahal melainkan time sales ada lah diskaun sikit.. Kat Nilai 3 pulak, tak pernah aku survey betul2, setakat tengok dari luar kedai aje.. Itu pun dah lama dulu, time nak beli barang buat hantaran.. Nak pergi sana pun, dah satu hal..

Bila dah masuk rumah sendiri, langsir tu penting.. Takkan nak duduk rumah yang tingkap letak kain pelikat.. huhu.. Seminggu sebelum masuk rumah baru, my parents-in-law bawak kitorang ke kedai langsir di Jalan Kenanga.. Kitorang pun tak tahu kat mana Jalan Kenanga ni, tu yang mintak mak dan ayah tunjukkan.. My PIL selalu beli kain kat sini sejak lama dulu, so diorang tahulah yang kat sini boleh dapat murah.. Alamat penuh kedai: Han Hwa Trading Sdn. Bhd., No. 27, Lorong Meranti 3, Off Jalan Kenanga, 55200 Kuala Lumpur.. Kedai terletak di area deretan kedai2 berhampiran dengan stesen LRT Hang Tuah..

Sebelum pergi sana, aku cakap dengan my hubby, kalau kain aku tak berkenan, aku takkan terus beli.. Nak pergi tempat lain pulak cari yang lain.. Aku kan memilih.. hehe.. Tapi, bila pergi sana, tengok kain terus berkenan dan terus tempah kat situ.. Design dia ada macam2.. Nak modern, english semua ada.. So, bila dah ada yang berkenan, tak payahlah susah2 nak cari kat tempat lain lagi..

Sampai sana, kedai nak tutup.. Terus kitorang menuju ke tingkat atas, bahagian kain langsir.. Aku berkenan dengan langsir warna kelabu gelap.. Mak mertua kata gelap.. Tapi, kalau ikut konsep rumah aku, memang kena langsir gelap.. So, I stick to my mind dan terus pilih langsir gelap tu dan langsir kaler putih untuk day curtain.. Langsir aku pilih, plain colour, cuma texture kain ialah vertical stripe line..

IMG_0100

Tingkat bawah.. Banyak kain untuk buat alas meja, cadar, cushion..

IMG_0099

Macam2 jenis ada..

IMG_0098

Tak sempat nak capture banyak gambar sebab kejar masa.. Yelah, kedai nak tutup dan tokey nak balik...

IMG_0101

Ini langsir aku.. Harga ialah RM22.90 semeter.. After tawar menawar dapat RM17.. Tokei tu cakap cubalah pergi tengok kat Macy, kain sama aje, harga mahu cecah RM40 semeter.. Aku pun tak tau betul ke tak, tak pernah pergi Macy.. Padahal dekat dengan rumah aje.. hehe.. Yang day curtain pulak, dapat RM15 semeter if I'm not mistaken.. Gambar langsir aku dah siap, boleh tengok entry ni..

Ternyata memang berbaloi beli kain langsir kat sini.. Kitorang tempah sekali, dapat dalam masa 5 hari aje.. Next time, rasa-rasa nak buat langsir baru, definitely will go to this shop again.. :)

18 comments:

anne said...

tempat makcik beli langsir masa angah nak kawin...eh ke masa abang ijam...camtu lah...

DYLA said...

tq. good info.. nanti post gambar langsir tau! =)

sayahappyslalu said...

anne,
anne ikut mak pergi beli langsir ke? semua kahwin pun beli langsir kat situ.. nanti abang teh pun sama.. hehe..

DYLA,
dah post dah gambar langsir.. dalam entry ni:
http://sayahappyslalu.blogspot.com/2011/01/our-living-hall.html

anne said...

eh xdela ikut...anne kat ade informer yg sangat bagus...hehehe

afie said...

salam,

nk tny,tempah langsir tu dia leh bt mcm2 stail ke?pastu dr ukuran camne?kiter kena ukur sndr ke?

sayahappyslalu said...

afie,
tukang jahit boleh buat macam2 style.. tapi upah mahal sikit.. jahit biasa RM8 aje sekeping..
kalau nak tempah terus, kena tau ukuran panjang dan lebar tingkap.. nanti tukang jahit pandai estimate berapa meter kena guna.. depends kite nak langsir banyak kedut atau tak..

Mama Mar said...

Salam, saya ada pegi kedai tu.. Tak tau la kedai sama ke tak.. Namanya Hann Hwa Enterprise.. Tp katenye takde jual kain langsir. Jalan Meranti 3, no kedai 27. Mmg ade jual kain..Tp takde langsir. Leh confirmkan x? If ade google maps, lagi terbaik. Tq :-)

sayahappyslalu said...

Mama Mar,
saya outstation, xdapat check alamat kedai kat resit dia.. tapi memang banyak kedai Han Hwa ni kat area situ.. macam family bisnes.. Kenapa tak tanya mana satu Han Hwa yang jual langsir?

sal sunshine said...

salam,jahit langsir tu kat kedai yg sama ke? dia ambik upah rm8 sekeping/ sekaki? sbb sy tny kt jakel upah jahit rm5 sekaki..

sayahappyslalu said...

sal,
amik upah RM8 sekeping.. mahallah kalau kira sekaki..

uderkk said...

Salam...blh bg add kedai ni? Er blh beli brp meter pun atau kena beli sekayu? Sbb ada kedai jual langsir gak kat jln kenanga just jual kain sekayu jew...by meter xlayan...tq

sayahappyslalu said...

uderk,
alamat takdelah, cari resit tak jumpa.. hhhuhu.. saya beli pun ikut ukuran meter rumah saya.. tak sampai sekayu..

BEYAZ by Jaffrey Adam said...

sukanya..best3..

IZwanez said...

alamat nye ;
Shin Mewah Trading (Hann Hwa Trading),
No. 25A, Lorong Merbau, Off Jalan Kenanga, 55200 KL.
Fon : 03-9221 3693 / 016-220 1638

TAPI...

Aku rase kalo nak cari/beli LANGSIR / CURTAIN, kat Nagoya lagi BANYAK pilihan n lagi MURAH.
» Nagoya Text & Fashion, 187, Jalan T.A.R., 50100 KL.
» Fon : 03-2691 6078

sayahappyslalu said...

Izwanez,
thanks for the info.

saya suka ke kedai Han Hwa ni sebab ayah mertua saya kenal the owner.. so dapat murah.. :)

Mama Adwa said...

Kain mc dlm gmba tu rm13 semeter kat nilai lama area tesco. Br tgk td.

Mama Adwa said...

Kain mc dlm gmba tu rm13 semeter kat nilai lama area tesco. Br tgk td.

sayahappyslalu said...

Mama Adwa,
Harga i dapat ni 3 tahun lepas, for sure skrg dah murah hehe