Thursday, January 13, 2011

Venetian Blinds…

Ini bukan sejenis penyakit buta, ye puan-puan.. hehe.. Aku pun tak tahu namanya venetian blind, selama ni panggil blind aje.. :P

Untuk dapur saje aku tempah aluminium venetian blind.. Kat dapur biasanya berminyak, maka, senang nak lap blind kalau dah kotor sangat.. Bila buat custom made ni, kite boleh ikut ukuran saiz tingkap, tak ada problem terkecik atau terbesar unless kite salah ukur.. hehe.. Blind control pun boleh pilih sama ada nak control bukak/tutup sebelah kiri atau sebelah kanan..  Lagi satu, boleh pilih kaler ikut kesukaan.. Aku pilih soft grey and metalic grey colour untuk match dengan colour kitchen cabinet.. Soft sikit supaya nampak kontra.. Kalau dua-dua hitam, berpinar biji mata.. haha.. Biasanya, memang 2 kombinasi kaler yang kite boleh pilih, ikut suka bergantung kepada citarasa masing-masing.. Blind ni kena pasang sebelum pasang kitchen cabinet sebab kalau kitchen kabinet pasang sampai hujung, nanti susah nak drill kat tepi tu..

IMG_0538  Bukak..

IMG_0539  Tutup… Blind in kitchen..

Kat mana aku tempah blinds ni? Kebetulan satu hari tu, aku pergi post office kat Taman Melawati, bila keluar ternampak kedai yang buat langsir, cadar, blinds, wallcoverings services.. So, try masuk and tanya harga.. No harm asking walaupun sebenarnya aku risau mahal sangat, sebab sebelum ni, pernah tanya nak buat cadar kat Elyza’s ni, harga dekat RM2k++.. huhu..

IMG_9916  Ini kedainya.. Maju Hias, Taman Melawati..

Masuk-masuk kedai, ternampak blind kaler pink ni.. Wow, very sweet.. Tapi, sangat tak sesuai dengan kitchen cabinet aku.. huhu..

IMG_9911

IMG_0139   Ini roller blind.. Harga ialah RM260 lump-sum.. huhu.. Out of my budget..;P

Setelah sale assistant tu kira-kira, untuk tingkap aku dia cakap harga RM100.. Sebab aku pasang sendiri, dia bagi RM90.. Harga okay sangat.. Pernah tanya kat kedai hardware biasa pun, harga dah RM80.. Hasil kerja tak tahu lagi.. So, terus confirmed time tu and pilih kaler..

IMG_9913 Lama jugak aku fikir nak pilih kaler yang mana satu.. Yelah, kaler grey aje dah berapa jenis.. Next time, rasa-rasa dah boring, boleh tukar kaler lain pulak.. hehe..

IMG_9915 

IMG_0140Macam-macam jenis fabrik ada untuk langsir, cadar etc.. Tapi mahal giler… Tak merasalah nak buat kat sini.. :P

5 comments:

efa fairuz said...

cantik rumah ko.. jeles ah gini.. hehe..

This is .... said...

efa,
tak perlu jeles. nanti ko buat rumah ko lawa2.. heheh

Heartilyina said...

bestnya dh ada rumah sndiri. ni buat aku xsabar nak balik for good. nway emi keep up sharing info bout ur home deco n so on ye. eletrical appliances etc also. aku leh wat rujukan nnt blk for good byk nk kena cari. boleh la tgk review ko. tq btw :)

This is .... said...

Ina,
yes, lega bila dah pindah ni.. duduk rumah sewa, nak mengemas pun malas.. haha.sekarang, kena rajin la.. hehe. okay, i will share about home deco or stuffs here..

Nurul Izayani said...

Thnx for sharing!