Tuesday, January 25, 2011

Pullman Putrajaya Lakeside – My Personal Review..

Isnin petang, after work, aku ke Pullman Putrajaya dengan Haikal.. Ke sana sebab nak hantar barang kat my hubby.. He stayed there for team building.. That was my first time pergi hotel tu.. And you know what? Aku sangatlah terkejut tengok design building hotel dan design dalam bilik.. I felt like, “Perlu ke semua ni?” haha.. Adakah aku buta seni? hehe..

Hotel di tengah Putrajaya yang gah, tentulah expectation orang terhadapnya begitu tinggi, kan? But to me, this hotel is beyond my expectation.. Or can I say it is too much? huhu.. Dari luar, building hotel nampak macam istana lama.. Entah, sebab banyak kerawang-kerawang kot.. hehe..

Bila masuk dalam bangunan, mak ai! Serius lagilah macam istana ala-ala kat Egypt.. Betul ke? Aku pun tak pernah pergi Egypt.. haha.. Pada pendapat aku jelah ni.. At the corridor, ada lampu-lampu macam tanglung bergantungan.. Nice, tapi, macam tak perlu aje aku rasa..

IMG_0644

IMG_0649 Bilik-bilik bertentangan.. View dari bilik my hubby..

Masuk-masuk dalam bilik, aku rasa macam horror aje.. haha.. Especially bilik air menakutkan.. Ada ukiran kat pintu dan intu almari.. Kat dinding siap ada tiles yang bling-bling macam berlian… Macam kat Mesir..:P Ada lampu tanglung jugak.. Menakutkan sebab aku tak biasa masuk hotel macam ni sebelum ni, agaknya.. hehe..

IMG_0646

IMG_0648

IMG_0652  Inilah bling2 yang aku maksudkan..

Ini pulak gambar dalam toilet.. Nice toilet.. Tapi sebab tiles dia tu punya corak-corak, aku rasa tak suka dan geli nak pijak… huhu.. Kalau room service tak cuci bersih, serius tak nampak.. Sebab my hubby punya abu rokok pun macam tak nampak atas lantai tu sehinggalah aku teliti betul2.. haha..

IMG_0650

IMG_0651  Bath tub.. Takde shower, so, no choice kena mandi dalam bath tub.. Kadang-kadang rasa geli jugak.. hihi..

Lagi satu, ada seat yang ala-ala kerusi Cleopatra ni.. Apalagi, letak baby posing atas tulah.. hehe..

IMG_0654

IMG_0653  Takde lain, mesti nak godek semua barang.. Siap main telefon dan terdail receptionist.. huhu..

Aku bukanlah tak suka apa dengan hotel ni.. Dibina di kawasan pentadbiran kerajaan, tentulah duit kerajaan yang keluar, ye tak? Duit kerajaan, maknanya ada sumbangan duit rakyat jugak, kan? Rakyat Malaysia kan bayar cukai.. So, sebaik-baiknya tak perlulah over do sampai aku rasa cam membazir aje.. In the end, maintenance kurang dan tak dijaga.. Lama-lama, rosak.. Aku tengok lantai bilik, tiles kotor macam orang pijak-pijak tapi tak dibersihkan.. Aku tak bagi Haikal merangkak-rangkak kat situ.. Lagi satu, aku cari-cari jugak pen ke, envelope ke yang biasa aku amik kat hotel2 bawak balik, tapi takde.. haha.. Dah abis stock kot.. huhu..

Dengan itu, sekian my personal overview.. Hotel2 begini kena maintain dari segi kebersihan, grooming dia.. Takut lama-lama nanti malap aje takde orang nak datang lagi… :) Stay kat rumah lagi best! hehe..

7 comments:

||kiena|| said...

Hahahaha ni la arkitek Raja Bahrin yg rekabina! memang dia nak adaptasi kan ciri2 istana =) so enjoy it babe! bila lagi nak rase macam dok kat istana =P

Queen said...

nik adore hasil senibina yang diterapkan dalam Pullman Hotel ni..wish one day i can stay here..ahhahaha.......

kat Putrajaya konsepnya memang macam tu.... and yes..kalau die tak maintain..memang akan nampak teruk..even hotel biasa pun akan nampakteruk kalau takmaintain.. =)

Queen said...
This comment has been removed by the author.
Sayahappyslalu said...

kiena,
aku rasa seram wei duk dalam bilik sorang2.. tulah tak kahwin dengan anak raja.. sebab tak sesuai duduk dalam istana.. hahaha.

Queen,
kenapa i tak adore ek? huhu.. apapun, memang kena maintain.. kalau tak memang tak berseri.. ni pun, baru aje beberapa tahun, dah nampak macam pudar aje persekitaran dia.. tiles especially, nampak coklat2 mcm tak cuci.. huhu

jfook said...

I have only been to the one in Kuching. =D

hamiDahRecKs said...

kelako la emy nihhh...geli ngn tiles cork2,1st time aku dgr

Sayahappyslalu said...

recks,
tiles corak2 yang jenis menggerutu tu.. haha.. memang aku geli..