Tuesday, January 4, 2011

Kitchen Cabinet & Wardrobe By My Kitchen Design….

Dalam proses nak masuk rumah baru ni, macam-macam hal kena take into consideration.. Planning itu sangat penting.. Nak buat apa2 pun kena ada plan, ye tak? Macam mana design plaster ceiling, switch point nak letak mana, design kitchen cabinet and wardrobe, mana nak mount aircond punya compressor dan banyak lagi minor things kena consider.. Sebabnya, once dah buat, we will live with it forever.. Atau sampai dah ada duit balik nak tukar dengan yang baru.. Sekarang dah pokai, tak payah nak cerita banyak lagi.. Just take it! hihi..

Bercakap fasal planning ni, tau tak berapa lama kitorang dah fikir fasal kitchen cabinet ni? Dari tahun 2009.. hihi.. Excited pergi Homedec masa tu, terus lock harga.. Yelah, ingatkan dapat kunci awal tahun 2010.. But, luckily, dengan booking awal macam tu, kitorang dah tak payah pening2 nak cari2 masa dapat kunci.. Harga yang dapat masa Homedec tu pun still valid dan kitorang tak dapat harga yang sama dengan contractor lain..

Kitorang buat kitchen cabinet dengan My Kitchen Design.. Showroom nya terletak di Dataran Sunway, Kota Damansara… Proses yang dilalui dari selepas dapat kunci rumah ialah mula2 mintak kontraktor datang rumah buat marking point untuk suis2 berdasarkan pelan kitchen kabinet.. Masa ni penting sebab kena marking untuk suis peti ais, deep freezer, hood, washing machine, oven, microwave dan beberapa point lain.. Kalau salah tanda, nanti masa kitchen kabinet pasang, memang larilah.. Silap2, point yang nak sorok, dah terkeluar dari kitchen cabinet.. haha.. Kitorang kena marking2 semua ni sebab wiring, orang lain buat.. Table top pun orang lain buat.. So, semua mesti match lah..

Once dah marking and then table top dah siap, contractor kitchen cabinet datang untuk buat ukuran balik.. Then, after 2 weeks, kitchen cabinet is ready for installation kat rumah baru ni…

Sebelum:

IMG_9988

Selepas:

This is how our kitchen cabinet looks like! Hitam itu menawan, you…kekeke.. Material kitchen cabinet ni ialah aluminium spray glass melamine carcass.. Aku tak tau apa kebenda, just copy bulat-bulat dari quotation.. hihi.. Since rumah kitorang ni townhouse, takdelah besar mana, maka tak boleh nak buat fancy2 punya kitchen.. So, yang selamat buat single line design like this ajelah.. Aku suka table top panjang2, boleh letak barang banyak2.. haha..

IMG_0277  100% completed.. I love my kitchen.. Suka sampai rasa sayang nak kotorkan.. Kalau tak nak masak, boleh? haha.. Sekeh karang..

IMG_0273  Kitorang pilih untuk extend cabinet 1 kaki tinggi dan pakai panel tutup sampai atas.. So that, corong asap untuk hood tu tersorok dalam kitchen cabinet.. Tapi, masalahnya, aku perlukan tangga kalau nak simpan atau amik barang kat bahagian tinggi tu.. Takpun, letaklah barang yang jarang2 guna kat atas sekali.. Tak payah selalu nak memanjat.. :P

IMG_0274  Please excuse the mess.. hehe.. Nampak tak deep freezer aku kat bawah tu? hehe.. Muat2 bawah table top, aku suka.. Haikal selalu main kat situ sebab aku letak fridge magnet.. Habis pecah2 magnet aku.. huhu.. Nak letak kat peti ais besar, mula2 tu sayang sebab baru, kan.. Tapi, rupa-rupanya memang tak boleh letak magnet pun sebab glass door…

IMG_0275  Peti ais, oven and microwave.. Kalau dapat microvave kaler hitam dengan glass, lagi cantik.. Tapi, bolehlah tu daripada tak ada.. hehe..

Cukup fasal kitchen cabinet… Ni wardrobe pulak.. Wardrobe pasang kat master bedroom and soon-to-be bilik Haikal.. hehe..

Master Bedroom:

IMG_0278  Kitorang ni suka kaler gelap, konon concept modern.. haha.. Kaler hitam jugak wardrobe ni.. Buat sampai ceiling, pastu kat belah kiri ada dressing table and cermin sekali.. Saiz wardrobe 7 kaki kalau tak silap..

Haikal’s Room:

IMG_0212  Soft sikit kalernya, sesuai untuk budak2.. :) Wardrobe sampai ceiling jugak, saiz 5 kaki…

What I like about our wardrobes? Kite boleh fully utilize semua ruang dalam wardrobe.. Nak sorok segala macam harta, semua boleh…

IMG_0213  Pintu tinggi, dan boleh access terus ke bahagian atas..

Kalau dah letak barang semua, beginilah rupanya…

IMG_0281  Baju sikit aje, barang2 mainan aje yang banyak.. hehe.. So, bila dah sumbat semua, tutup aje sliding door dia.. Habis, segala harta karun semua sudah tidak nampak lagi.. hehehe.. Dengan itu, bilik nampak kemas.. Kalau tak, macam stor (macam kat rumah sewa dulu).. haha..

Overall, kitorang puas hati dengan service My Kitchen Design ni.. Pekerja dia datang buat kerja selama 2 hari… Cuma, pekerja datang lewat yang buat kitorang tertunggu2 dan tak berapa gemar.. Tapi, okaylah, they willing to work until late.. Masa last day tu, on Christmas eve, diorang siap kul 11.30pm.. Kalau datang lewat, tapi sibuk nak balik awal, memang nak kenalah, kan? :P Then, few days later diorang datang balik and touch up mana2 yang tak rata atau mana2 yang aku complain.. After that, check signed, melayang lagi RM.. hahaha…

42 comments:

nasazfrog... said...

serius cantik sangat.... dah mcm showroom dah tu..

Qis said...

amy bestnyaaaaa!!!

NuRuL said...

akak...umah akak sgt canteekkkk ;)

blh tak saya nak dptkan contact no contractor yg pasang kitchen cabinet tu bleh hehe

Berapa ek kak kos utk kitchen cabinet tu? wardrobe? dahtu plaster ceiling tu akak wat ngan sape ek?
saya sgt2 berminat....insyalah tengah tahun ni saya pun nak berpindah ke rumah baru. Ni yg ngah bz cari design utk rumah hehe.

Eh...lupa nak kenalkan diri. Saya nurul....ur silent blog reader..hehe mmg dah lama sy suka baca blog akak...seronok ;)

~HaiRiZaN~ said...

cntiknye rumah bru akak.. xpe2 nt klo saya dh beli umah bru saya cr akak k.. hehehe

psni kne la semangat masak n kemas rumah tau..

Em's Family said...

OMG cantik nyer!!! I seriously like it.. kalau i pun tak mauu i masak :D

This is .... said...

nasazfrog,
hehe.. thanks..

Qis,
:) jemput datang rumah..

Nurul,
Thanks for the compliment :)
nombor contact kitchen cabinet tu, click kat link dalam entry ni..
cost kitchen cabinet, wardrobes and tv panel ialah RM11k+. Plaster ceiling buat dengan contractor lain, nama Tik Ann Renovation.
Kalau nak tanya apa2, boleh email emelia_khamis_at_yahoo_dot_com.

Rumah baru kat mana?

Izan,
Beli rumah cari akak, buat apa? akak bukan interior designer.. hehe..

Memang kena rajin kemas.. Haikal selalu buat sepah.. mama kemas sini, dia sepah sana.. huhu..

Kak Mira,
thanks.. hehe.. bising husband kalau takmau masak.. :P

DYLA said...

seronok baca apa yg awak tulis pasal rumah. inspiring me yg kebetulan pun nak masuk umah baru =). thanks jugak, byk info yg awak tulis berguna utk saya =)

This is .... said...

Dyla,
Rumah di mana?

DYLA said...

rumah saya kat salak tinggi. umah awak kat mana ye? sy cume tau town house je. hehehe...

eh saya rase awak dapat reasonable price sgt utk kitchen cabinet, wardrobes siap plak ngan tv panel.

This is .... said...

Dyla,
kat balakong..
memang harga okay.. so, saya suggest, tunggu homedec untuk lock price murah untuk buat benda ni semua..

hamiDahRecKs said...

weh emy!comel lah ko yer dapur!ni aku nk dtg masak2 umah ko ehh..heheh..leh cilok konsep dapur ko tu.eheee

This is .... said...

recks,
haha.. mehlah dtg rumah.. mu dah ada kat kl ke ni?

sairul azam said...

kak, sye ade company yg leh design plaster ceiling nih....akak ade conatc x spe2 nk design plaster ceiling or anything else, sye ade khidmat dr lecture2 awam yg bpgkat doktor.so diowg mmg expert dlm hal ni.lau akak ade customer , sye leh bg komisyen sket ;) hehe
btw,office sye kt platinum walk danau kota.
ni contact sye(014-7349478)azam
k,salam

This is .... said...

sairul azam,
ok, thanks for the info.

leo gurl said...

minat lah ngan u punya kabinet kitchen. . . . blh tak nak dapatkan details info.

This is .... said...

leo_girl,
detail info tentang apa? Harga ke, contractor ke? Apapun, kalau nak contact the contractor, boleh check kat sini number dia: http://superpages.com.my/superhome/kitchen-cabinet-1/my-kitchen-design-162746.html

Nadya Zahid said...

salam..boleh x if nadya nak tau no contact die?mmg cantik die buat..try click kat link yg u bg..tp xdpt la...

sayahappyslalu said...

Nadya,
ni nombor contact the contractor for kitchen cabinet:
visit its showroom at:
No 22A-2, Jalan PJU 5/10, Dataran Sunway Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor.
(5 minutes from THE CURVE)
Tel & Fax: 03-61416316.

Contact Us: Mr Chong ->012-3226533
Maychan -> 012-3226571
Email: mykitchen1997@gmail.com
Website: www.mykitchen1997.com

ezdiany said...

slm,
kitchen kabinet u ni pun simple n nice. utk kitchen kabinet sahaja berape plus hod, sinki.. smua la. and kemas x buatan nye?tq

sayahappyslalu said...

ezdiany,
kitchen cabinet + table top, harga around RM11k++ camtu.. harga hood, hob, oven, microvave nearly RM3k.. table top, contractor sama dgn yg buat grill.. hasil kerja bagus.. kitchen cabinet, contractor lain.. Pun kerja dia okay jugak!

FARAH AISHAH said...

awak..boleh bagi no. orang yang buat wiring x?..thx

sayahappyslalu said...

Farah,
Saya buat dengan Tik Ann wiring semua..

WhiteCrow said...

i buat kitchen cabinet dgn mykitchen juga, tp i x puas ati dgn keja dia.. bole tau u deal dgn sape? dengan chong? i deal dgn chong..

WhiteCrow said...

i buat kitchen cabinet dgn mykitchen juga.. jumpe dengan Kit (abg Chong) masa di exhibition.. but now deal dgn chong masa execute the work.. i x puas ati dgn keja diaorg.. poor quality.. u deal dgn sape for your kitchen? dgn chong?

sayahappyslalu said...

White Crow,
teruk sangat ke hasilnya? i tak ingat deal dengan siapa.. Kit rasanya..

Masa contractor datang buat, my hubby and i was there. tengok setiap apa yang diorang buat.. yang tak elok terus complain and they fix on the spot.. so, i takde masalah dengan kitchen cabinet yg diorang pasang.

WhiteCrow said...

i deal dgn chong.. kit is better to comunicate.. but problem kit suruh deal dgn chong.. dia org buat keja masa i keja.. that is 2nd problem..

2 minggu slps measurement dia orhg dtg and install cabinet je.. 2 ari utk install cabinet.. lps 4 ari dtg lg n baru pasang solid surface.. than after 1 week diaorg dtg lg dan pasang pintu pula.. so total dah 4 ari n pintu cabinet stil x siap lg.. this saturday dia akan baru dtg n fix all the cabinet door..

piping utk sinki dia org buat x? utk i, piping utk sendiri dia x buat n i kena upah plumber utk buat piping..

sape yg pasang microwave & oven u?

satu lg, dia kata nak bg foc untuk drawer dgn basket but td baru i check, dia pasang cabinet biasa instead of drawer with basket..huhhh

sayahappyslalu said...

White Crow,
before you proceed with final payment, make sure diorang buat as per in the quotation.. kalau tak puas hati, better talk to chong or kit..

maybe free basket tu semua dia masukkan last skali..

you check betul2 sebelum diorang balik on the last day.. kalau ada yang tak berkenan, terus mintak dia betulkan..talk nicely to them..

piping, wiring semua orang lain buat.. oven and microwave, diorang masukkan kat cabinet since semua built in..

Irtiyah said...

salam

cantik. nak tahu la material utk pintu dan top. dan yg berkenaan. :)

sayahappyslalu said...

Irtiyah,
Material untuk kitchen cabinet ialah aluminium spray glass melamine carcass..
Untuk wardrobe kat bilik, dah tak ingat material apa.. :)

licA said...

Nak ty,table top saya pun cadang nak concrete tapi takut tebal.awak punya berapa inci ye? Our contractor mentioned dalam 3.5 inci.tebal sgt tak?

sayahappyslalu said...

lica,
i baru ukur.. 2.9 inci je i punya table top.. tak tebal, u kena request kat contractor kot.. biasa2 punya table top memang tebal sikit..

licA said...

Ok, dah request dia kata 3inci.ok lah tu.tq so much!!!

cahaya kejayaan said...

Hai..sy pun selalu jengah blog awak..boleh share idea kan..lg2 hal rumah ni mmg kalau boleh nak buat sebaik mungkin kan,,

ninna kata said...

Dapur tu.. Dapur tu..!!!
Sangat chantek... Memang nak cari dapur macam tu..
Weeeeeee..eee tak sabarnya nak cari kontrator...

sayahappyslalu said...

Nina,
18hb ni start homedec kat kl convention centre. Ada byk contractor kat sana. U boleh pilih and compare harga mana yg bagi murah.. I buat dgn My Kitchen Design.. Diaorg pun ada kat sana nnti..

ninna kata said...

18hb ni.. Yeay!! Tq bagi info!! Suka sangat..
Tu lah, ni memang pening cari design n harga n kontraktor yg boleh curi hati ni. Dah takleh percaya dah dengan sebarang. Tak tawu la.. Mungin saya ni terlalu cerewet kot. Sebab rumah sendiri kan, takpe kot cerewet.. Sebab kita yang duk situ, haha! Ok ok, kalau takde aral insyaAllah akan terjun g KLCC that date! Tq again!! ;)

Salina Aizat said...

Salam..nk tnye la msa u lock harga utk wardrobe tu 1 kaki bpe rm ye? N wardrobe tu material ape?

sayahappyslalu said...

Salina,
Sorry lambat reply. Harga 1 feet, RM280..material pintu ialah glass.. Hari tu kat homedec, dgn contractor sama, harga RM260 skrg.. Material sama

sunmay said...

salam, berapa ft u punye KC frm washing machine till oven tu?

sayahappyslalu said...

I tak berapa ingat.. Rasanya dalam 19 feet..

Yan Kah Luke said...

Is this <a href="http://www.id-ind.com/>Customate Kitchen Cabinet</a>???

sayahappyslalu said...

Yes custom kitchen cabinet..