Wednesday, May 5, 2010

Amanah Saham vs SSPN..

Mana satu yang patut dipilih?

Aku plan nak bukak akaun bank untuk Haikal.. Yelah, orang bagi-bagi duit kat dia, takkan nak simpan kat rumah aje.. Duit tak beranak-pinak kalau simpan bawah bantal.. hehe.. Jadi, dari pandangan peribadi aku yang mata duitan ni, aku nak simpan dalam amanah saham.. Tak kisah lah Amanah Saham Wawasan ke (ASW), Amanah Saham Gemilang ke (ASG), banyak sikit dividennya dan sangat sesuai untuk long term investment.. Tapi, bagaimana dengan SSPN? Apa kebaikannya selain rebet cukai pendapatan setiap tahun tu? Oh ya, lagi satu, kalau ada SSPN, baru boleh buat loan PTPTipu PTPTN.. Tapi, lambat lagi Haikal nak masuk universiti.. Time tu nanti, entah2 dah ubah balik dia punya terms and condition.. So, what say you?

Note: Hutang PTPTN mama yang secoit tu pun payah nak bayar.. hihi..

5 comments:

Heartilyina said...

dh lama xdok mesia xamik tau pn benda2 ni. tp nnt dh nk blk kena amik tau gak sbb nk simpan duit ihsan. share lah on this nnt mana yg ko pilih n why. mana tau aku leh wat rujukan nnt utk wat decision :)

hamiDahRecKs said...

bagi aku kan emy
baik ko letak dua2
dont put all eggs in one basket kan?

This is .... said...

Ina,
Nanti dah bukak akaun, aku bagitau yang mana aku pilih.. skrg belum buat keputusan lagi.. hehe..

Recks,
Aku ingat nak bukak akaun bank biasa satu.. nanti senanglah haikal nak shopping online.. haha.. beli hotwheels ke.. :P

Em's Family said...

sspn is not worth any cent pun, i mean seriously.. based on my reading i tak berape berkenan sspn, but amanah saham yes..

lagi satu insurans jangan lupe :p

This is .... said...

Kak Mira,
Thanks for your opinion.. Saya pun thinking the same about SSPN.. huhu..