Monday, May 10, 2010

Breastpump Masuk Air..

Air apa lagi? susu la.. huhu.. Pagi ni, before hantar Haikal, express milk kat bilik.. Lampu tak bukak, so diterangi lampu yang samar2 dari luar aje.. Tengah sedap2 pam, tiba-tiba bunyi pump aku tersengguk2 sebab susu dah masuk tubing sampai bahagian motor.. Cuak, terus aku cabut dia punya tubing.. Dalam fikiran dah terfikir ada $$ yang bakal melayang.. Sesi mengepam stop kat situ, aku terus pegi cari manual nya.. Nasib baik ada instruction camne nak keringkan balik.. Susu tak masuk electrical part rasanya.. Harap okay balik la.. Inilah sumber makanan anak aku, kalau tak, payah jugak nak pam dengan tangan sementara waktu..

IMG_5531 Medela Swing masa baru2 beli dari Aja.. Excited gilo.. hehehe..

Jadi kalaulah Medela Swing masuk air kat tubing tu sampai ke motor, boleh refer di sini untuk troubleshoot.. Meh la aku copy and paste.

 

IF MILK ACCIDENTALLY GETS INTO THE MOTOR – MEDELA SWING BREASTPUMP

  1. Remove battery compartment cover from bottom of motor.

  2. Remove small, black foam piece from bottom of pump.

  3. Rinse the foam piece with clear lukewarm water, and squeeze out excess water.

  4. Allow to dry thoroughly before inserting back into pump.

  5. Pour about 2 ounces of warm soapy water into a container.

  6. Connect the tubing to the motor, leaving the other end unconnected.

  7. Connect the power cord to the motor, then plug into electrical outlet (do not power with battery).

  8. Hold the end of the tubing that is not connected to the pump in the container with the soapy water.

  9. Place the motor over a dry sink and switch on. The water will pump through the tubing into the motor and flow out through the opening beneath the battery cover. Allow it to pump until all the water has been flushed through.

  10. Repeat this procedure again with 2 ounces of warm clear water.

  11. Leave the motor switched on for an additional 3 minutes so it dries completely.
    As soon as the foam piece is dry, put it in place again, and re-install the battery compartment cover.

  12. If necessary, clean the pump kit according to cleaning instructions.

Note: Kejap lagi after tea break nak try guna balik pump tu..

6 comments:

hamiDahRecKs said...

hihihi
nanti aku lak guna brg2 ginih.haha

This is .... said...

wah wah wah, i smell something pishy here.. sudah ada fetus in your womb ye, doctor?

hamiDahRecKs said...

hihi...tak la emy..kihkih...sj wat gempak

This is .... said...

eleh, nanti balik sini, dah boleh ada, kan? hihi

Nurul Idayu said...

same mcm saye, selalu je backflow bila gune medela. sampai bersemut kat area span hitam blakang tu. huhu

samsiah md saleh said...

Span sy da hancur berderai huhu..