Sunday, December 20, 2009

Berkongsi Kereta Amalan Mulia..

Starting 2 minggu lepas, aku ada lagi seorang kawan baru untuk berkongsi kereta ke ofis.. He is a new hire in the company.. Chinese guy named Ong.. memang banyak ONG woo.. hehe.. Dia duduk area Jusco Cheras Selatan sana..

As I mention in my earlier post, bila carpool ni aku dapat jimat almost 50% of the travel cost; petrol and toll.. Sekarang ni, bile dah bertiga, lagi la jimat, kan?… I pay around 1/3 of the spending.. Yes, maybe sometimes tak dapat carpool sebab ada hal tertentu yang tak dapat elak seperti MC, ada appointment etc, but still I can save here..

Bila dah bertiga kongsi kereta ni, banyak kebaikannya..

  1. Yang penting, save.. save.. save..
  2. Kawan yang seorang lagi ni lelaki, jadi bolehlah jadi harapan untuk mintak tolong kalau ada apa2 emergency nanti.. Kan kawan aku pun pregnant dan due lebih kurang timing sama dengan aku.. karang kalau dua2 dah nak bersalin, ada jugak yang boleh dimintak tolong.. hehe..
  3. Kurang sikit penat.. Ye, memang letih! bayangkan kalau hari2 drive sendiri dari Balakong-Senawang-Balakong, mula2 oklah sebulan dua.. kalau bertahun ulang alik drive sendiri, flat la jawabnya.. tu yang lepas masak and dinner, duduk melepek je depan tv.. hihi..
  4. Biasanya, time diorang drive, aku duduk belakang.. diorang borak2, aku boleh tido.. :P Yelah, kalau berdua aje, akulah jadi teman borak…
  5. Dari segi maintenance kereta, jimat jugak.. kalau drive hari2, tak sampai 2 bulan dah kena pergi service.. skrg ni, service 3 bulan sekali.. Tayar kereta pun tak perlu tukar selalu..
  6. Nanti, bile nak dekat due date, maybe kitorang yang pregnant ni tak akan drive lagi.. So, kitorang bayar ajelah kat Ong, he will drive us everyday to work.. kan bagus tu :)

Setakat ni, takde problem carpool dengan kawan2 aku ni.. Normallah kalau ada cons sikit, contohnya:

  1. Dari segi timing.. Especially masa balik keje.. aku ni jenis punctual hehe.. kul 5.30pm, dah start nak cabut.. tapi, bile ada kawan lain, kenalah tunggu diorang.. So, kitorang dah sepakat, boleh tunggu until 6.00pm aje.. kalau tak, kena bagitau awal2 so that bile hari yang tak perlu carpool..
  2. Let say ada emergency seperti sakit, kena balik awal ke atau macam hari tu kereta kawan aku ada problem, kena fikirlah option lain untuk balik sendiri.. susah jugak tu.. tapi, this one not happen that frequent lah, hopefully..
  3. Takleh “masuk” dengan geng carpool.. luckily, takde rasa tak selesa dengan diorang ni.. so, no problem with this…

Jadi, berkongsi kereta lah, ye kawan2.. Kurangkan sesak sikit especially kat KL ni.. serabut sangat kalau kena drive time peak hour.. I wonder what will happen to the traffic flow dalam masa 5 hingga 10 tahun lagi.. too many vehicles on the road and traffic jam everywhere! (sekarang ni pun dah sesak gile).. nak keluar rumah, kena fikir banyak kali.. huhu..

Note: Aku selalu fikir orang yang pakai kereta Smart For 2 tu, kedekut nak share kereta atau tak nak bagi orang lain tumpang.. kehkehkeh..

4 comments:

zella said...

skrg ni carpool juga dgn member
tp ade plak sorang minah ni slalu perli2
ckp "smpai bile nk nyusahkan org"
he...hangin je satu bdn... mentang2 la dier ade kete...

Aidi-Safuan said...

haha...smart car tuh nak jimat space jalan ler

This is .... said...

hi zella,
asalkan kawan yang kite tumpang tu okay, yang lain tu, biarkan aje..
My situation, kitorang alternate drive kereta masing2.. jadi tak timbul isu susah-menyusahkan..

This is .... said...

hehe.. biasalah fikiran ni berimaginasi entah ke mana2 entah.. :P dengarnya kereta tu jimat petrol jugak, cuma harganya mahal..