Thursday, December 10, 2009

The Gurney Hotel, Penang From My Perspectives..

The room and hotel:

Aku enjoy Penang business trip hari tu.. Enjoy the conference, enjoy jumpa kawan2 and enjoy the food.. Tapi, lagi enjoy kalau encik husband ada sama.. Yelah, bilik besar, duduk sorang2, apalah maknanya.. aku dahlah penakut! hehe. Akhirnya malam tu, Ely yang temankan aku..

Aku stay kat The Gurney Resort Hotel & Residences, Penang for 1 night only.. Rate 1 malam, RM250 not including taxes… Harga berbaloi dengan accommodation and facilities yang disediakan.. Dalam bilik ada free WiFi, bath tub, iron and iron board (tak payah call receptionist mintak hantar iron), study table and lamp, tv (wajib la), sofa etc..

Picture 078 The hotel lobby..

Picture 048 The room..

Picture 050

Picture 052

Picture 067

Picture 068

Other facilities termasuklah swimming pool for adult and kids, free carpark (ely parked her car here), spa (kena bayar sendiri), conference hall etc.. Swimming pool yang menghadap South China Sea looks very refreshing.. kalau ada teman, syok jugak main2 air kat tepi kolam..

Picture 044

Picture 047 Pool for kids..

Dari tingkap bilik, boleh tengok pemandangan laut.. sesuai untuk relax2 sambil merehatkan fikiran setelah seharian di conference..

Picture 070

Picture 073

Picture 076 View at night..

Hotel ni terletak di Gurney Drive.. Jalannya busy dengan kenderaan setiap masa.. Teksi berlambak2 kat luar hotel.. Jadi tak perlu risau kalau nak ke mana2, ke airport ke.. Taxi fare to airport, biasanya dari RM35 to RM42.. Aku tak berkesempatan nak browse Gurney drive yang terkenal dengan hawker stalls with varieties of food, sebab aku tak duduk lama kat Penang tu.. maybe next time lah..

The food:

Makanan kat hotel, aku rasa average aje.. mungkin tak sesuai dengan selera aku.. on the first day, masa tengok lauk sotong, macam excited je.. skali, sotong masak lemak cili padi.. aku amik sotong ajelah.. pastu yang lain2 tu, fish fillet, mushroom with oyster sauce and popia.. aku makan ajelah, perut pun dah lapar.. nasi dia kering sangatlah, chef masak tak cukup air la tu, kot.. hehe..

Picture 024 1st Day Lunch.. Picture 103 2nd Day Lunch..

Picture 106

Bile makan kat hotel, makanan yang aku tunggu2 ialah cheese cakes and pudding.. tapi, takde cheese cake pun.. ada cake tu rasa cam egg tart.. huhu.. not nice at all..

The breakfast pun sama, so-so aje.. I took nasi goreng.. after dah abis, round2 rupanya ada nasi lemak, which is my favourite.. so, amik lagi satu pinggan.. hehe.. banyaknya makan! patutlah naik berat banyak sangat.. tapi, sambal dia tak kena selera aku.. huhu.. Since breakfast is free for the guest, kite balun aje lah.. owh, aku bawak Ely skali breakfast sama..

Picture 089

Picture 092

Itu ajelah pandangan aku tentang hotel ni.. I give it 4 out 5 stars.. Harap boleh datang Penang lagi next time with my loved one.. InsyaAllah..

2 comments:

tinakhamis said...

cheap jugak price hotel tu ek..tp aku rasa kebykkan hotel mmg camtu laa..kalo room rate mahal sket, makan mesti tak sedap..kalo murah, makan sedap sket..ahaks

This is .... said...

ooo, boleh ek camntu? takpe, bukan slalu nak makan kat hotel tu.. baik cari makanan kat luar.. apa guna pegi penang tapi xtry makanan tempatan..