Friday, December 25, 2009

Kitchen Sink Hunting..

Minggu lepas ialah minggu survey barang2 rumah terutamanya sinki untuk dapur.. Aktiviti berlangsung selama 3 hari berturut-turut.. Kalau tak beli jugak, tak tahulah! hehe.. My husband beli The Star semata2 nak tengok iklan-iklan tentang sales atau clearance sales untuk kitchen accessories.. Kebanyakan kedai2 yang iklankan sales dalam paper tu terletak di area Puchong dan Petaling Jaya.. On the first day tu, dah sampai area Puchong tersalah masuk jalan pulak..:P Terus masuk LDP.. So, dah melenconglah kami ke One Utama.. hihi.. On the way, sempat singgah kedai2 jual lampu dan kipas kat area2 situ..  

Banyak sangat jenis2 lampu yang ada, tak taulah design mana yang berkenan.. rambang mata dibuatnya.. harga untuk downlight dalam RM30++ including energy saving bulb..

IMG_4513 IMG_4514

IMG_4512

Testing power nak rasa angin kipas sejuk ke tak bile pusing.. hehe..

Yang ni pulak kipas dengan lampu skali.. very suitable for dining area.. bila switch on kipas, automatically blades dia kembang.. cantik jugak.. cuma aku nak survey dulu design lain.. mana tau ada lagi yang cantik.. Ada satu kedai kat Balakong yang offer lagi murah dari kedai2 kat Puchong.. aku tak ingat nama kedai tu.. Maybe kitorang pilih kedai tu untuk beli lampu and kipas (probably KDK brand) nanti.. lagipun, dekat dengan rumah..

IMG_4517

IMG_4516

On the second day, we managed to go to the right destination with the help of GPS.. Tempatnya ialah Home Raccolta di Puchong.. Kedai ni baru buka branch di Puchong ni.. so, ada 3 days special during last weekend.. Sinki ada discount 20% to 30%.. Jenama yang ada ialah Effegi dan Teka.. Selain sinki, ada bathroom accessories, washing machines, oven, hob and hood dijual di sini.. Sebab kitorang dah beli oven, hob and hood during Home Deco hari tu, so our focus ialah kitchen sink..

IMG_4538 Sofia ikut skali.. adik aku tido rumah aku malam tu..

IMG_4540

IMG_4543 Discuss dengan sale assistant tentang design dan harga..

Kalau bab-bab design, kitorang pilih sama2.. tapi, tang harga, biarlah hubby saya tu yang deal.. dia lagi pakar dalam tawar-menawar ni.. hehehe.. Kedai ni bagi 30% utk sinki brand Teka.. For us, harga dah OK, tapi kitorang decide untuk tengok2 kat kedai lain dulu..  Makanya, lepas survey kedai lain, terus balik rumah.. belum decide nak beli lagi..

IMG_4544 Comel betul pipe ni.. sayang pulak nak pulas2 nak bukak air.. hihi..

IMG_4546Bug in the toilet.. :)

Malam tu, husband fikir2 lagi and ajak pergi survey tempat lain esoknya.. Aku ikut saja, no problemo.. Kat satu kedai ni, dia bagi 15% aje.. Apa lagi, kitorang decide beli terus kat Home Raccolta tu.. tempat lain memang tak boleh dapat murah lagi..  Jadi, dengan itu, berjayalah kami membeli sink Teka untuk rumah baru nanti dengan harga yang berpatutan... Ini yang bagus kalau pergi membeli dengan husband ni.. dia pandai tentang deal2 harga ni.. Kalau aku, memang tak fikir dah, beli aje kalau harga OK..  Even brand Rubine yang baik tu, dah harga RM600++ for 1 sink, yang ini dah dapat lebih murah, memang OK sangat la..

Kitorang pergi survey dan beli barang2 untuk rumah baru ni, bukan lah sebab tak sabar nak pindah ke.. Yelah, rumah pun belum siap, kunci pun tak dapat lagi.. tapi, sebab nanti bile aku nak dekat deliver nanti, takde chance nak pergi survey sama2.. pastu confinement 2 bulan.. by that time, kalau rumah kitorang tu dah siap, takdelah kelam kabut jadinya.. senang husband pegi beli sendiri sebab dah tau mana yang nak beli..

Note: Baru tau kat mana Fabulous Mom branch kat Puchong.. Betul2 atas kedai Home Raccolta ni..

8 comments:

LynnDa @ PeNg said...

seronok tgk ko n hubby bershopping...
bijak berbelanja...
weh ko dh beli rumah ker?? kat area mane??
best nyer...

This is .... said...

peng,
saja pegi beli sementara aku masih larat ni.. :) rumah kat area Balakong.. dekat je dengan rumah sewa sekarang, senang nak tengok progress.. hihi

blogresipi.com said...

brand KDK memang best dah tahan lama. Sejak kita kecik-kecik dulu lagi dah ada kipas KDK ni.

This is .... said...

blogresipi.com,
Brand ni dah lama sangat since 1909.. 100 years tu.. tahan lama, sampai beranak cucu pun boleh pakailah.. hehe

░♥si lampu neon♥░ said...

mesti rambang mata pilih lampuuu lampu neon nak?

cik EPAL said...

memang rambang mata tengok ni :D

Kujie said...

Balakong ye..Kak Jie ade rumah kat Desa Serdang tu...dekat je la

shopping bila2 masa pun best YES!!!

This is .... said...

si lampu neon,
erm, tak sesuai okey.. :P

cik EPAL,
betul, tak tau nak pilih mana satu..

Kak Jie,
Kalau dah perempuan tu, anytime YES bila sebut pasal shopping.. hehe..