Thursday, December 10, 2009

Pikom PC Fair or Lowyat Fair?

Minggu lepas, PC fair di KL Convention Centre.. Instead of going to PC fair, we went to Lowyat.. Actually, tak kuasa meredah orang ramai kat sana tu.. zaman muda2 time universiti dulu, bolehlah.. Ingat lagi, outing ramai2 pegi beli printer Canon PIXMA tu.. hehe.. Dah rosak pun printer tu.. Kenapa printer Canon cepat rosak?? erm..

Berdasarkan pengalaman pergi ke PC Fair tahun2 yang sudah, what I can say, it has no difference with what Lowyat can offer.. Except now, semua computer suppliers/booths gathered in one building, lagi banyak choices.. Price range is quite the same everywhere.. Dan, bertambah seronok bila dapat banyak free gifts during the fair (plus tengok sexy girls at the booth buat promotion apa entah.. haha).. The disadvantage is let say anything happen (few days later or in the future.. I’ve experienced this..) to the things we bought during the fair, e.g. Laptop, MP3 player, motherboard etc, kenalah pegi balik ke kedai yang jual barang tu.. maybe kedainya di Lowyat, SS2 PJ or other places.. kalau cari2 kedai, tapi tak wujud, kan ke haru? huhu.. ada penipuan di situ.. Jadi, untuk lebih selamat, baiklah terus ke kedai yang kite yakin kewujudannya..

Owh, actually, aku ke Lowyat sebab adik aku, Liana nak beli laptop.. takdenya saja2 nak pegi sana.. dahlah parking mahal.. huhu.. So, Liana mintak tolong my hubby and me carikan untuk dia.. dia tak pandai tentang computer specs..

Picture 136 muka seronok nak dapat laptop baru..

Picture 139 Sesi tawar-menawar and ask for more free gifts.. hehe.. 

So, this is her new laptop.. Sony Vaio CS36G.. Pink colour, I like it so much.. Price is the same everywhere, dah penat dah tawar tak boleh dapat kurang lagi.. hehe… And, we got few free items like bag (memang Sony bagi), cooling fan, keypad protector, lock and mouse.. ada satu kedai tu, bagi extra 4GB pendrive for free kalau beli the same model, tapi, malangnya kaler pink sudah takde… so, takpelah, pink punya pasal, yang ini pun okay.. walaupun tak dapat free pendrive..  

Picture 137Sweet, i like..

Note: Aku dah keje 3 tahun, tapi, masih setia guna laptop buruk company.. bilelah nak dapat laptop pink untuk diri sendiri ni?? hehehe..

11 comments:

Jayce said...

I don't buy stuff at Penang PC fair. Why? Most of the part that I want need to order. :P

BTW, why put watermark in the middle of photo? It does not look good. My 2 cents. :)

This is .... said...

Hi Jayce,
What part do you want?

Not good meh? Maybe need to change later la.. But, if i put on the bottom, it can be cropped.. I have experienced people stole the picture without asking permission.. So bad..

sukiminna said...

harga sama saja kat pikom & lowyat bila ada pc fair.

Hari tu tokey tu siap tanye aku kenapa susah2 pegi sana tak datang lowyat jek

This is .... said...

sukiminna,
ye, barang2 dari lowyat, diorang angkut ke pc fair.. harga memang sama.. yang lain, maybe dapat tengok minah seksi, selain bersesak2.. haha..

Kujie said...

anak2 bujang dah buat birthday's list - laptop

zaman dah berubah

eliyana said...

emy, aku pun still gn laptop company...tak tau lh bile leh upgrade laptop buruk aku yg dulu tu...hahaha

LynnDa @ PeNg said...

aku pun xsuke pg pc fair...
byk sgt choice crowded..
kang silap2 haribulan silap pilih...
kadang2 kena order dulu..kemudian pg kt kedai dia collect...
the different is byk dapat gift laa kalau pg pc fair...
weh aku pun suka pink viao...
berapa ribu ekk yg pink??

This is .... said...

kak jie,
betul3x.. budak skolah pun dah ada handphone sendiri.. mak ayah jadi mangsa, mintak duit utk topup..;P

ely,
laptop lama ko dah patut dilelong.. haha..

peng,
harga promotion, kurang sehinggit RM3.5k.

eliyana said...

laptop aku tu tak leh lelong...byk berjasa tu...die nye jasa same dgn motor aku...hahaha

Jayce said...

PSU, GPU... Hard to get my model.

Photo being cropped and copied? I faced that issue too. Hard to prevent. But look at the bright side, your photo is good. So other copy it. ;)

This is .... said...

true, jayce! :)