Thursday, November 26, 2009

Macam Mana Boleh Naik 3kg??

Semalam ke klinik kerajaan di Balakong sekali lagi untuk checkup.. Seperti biasa, aku datang awal sebelum pukul 8.. Dapat nombor giliran ke-15.. Not bad lah.. 

Nurse check berat badan, dah naik lagi 3kg from previous checkup..  That Indian nurse tanya, “makan apa sampai naik 3kg?”.. aku pun “hah? makan apa? makan nasi lah..” Apa punya soalan da.. Masa check perut, sorang nurse lagi tanya “Selalu makan nasi lemak, roti canai ye?”.. Tersengih aku sambil menjawab, “Haah, dah itu aje yang sedap..” :P

Aku akui seleraku semakin “besar” sekarang.. Tapi, aku makan apa yang aku suka makan sahaja.. takde yang berubah.. kalau dulu, tak suka sayur, sekarang pun still sama jugak… yang berubah, mungkin kuantiti pengambilan makanan aje.. hehe..

Berbalik kepada persoalan berat badan naik lagi 3kg ni, ni rutin pemakanan harianku.. Aku rasa sama aje macam dulu, tapi, in between each meal, adalah kadang2 mulut mengunyah sesuatu, kerepek ke, roti ke..

  • Sarapan – Makan Nasi Lemak atau Roti Canai atau Pancake.. Kalau takde yang ini, last resort, belilah makanan lain yang harga 50sen seperti meehoon goreng atau nasi goreng RM1..
  • Lunch – Kalau dulu, aku tak makan lunch.. Sekarang, aku beli roti untuk alas perut.. kalau nak lunch, lunch kat luar.. Fast food ke, kat Giant ke, makan nasi campur ke, but, not at the office’s cafe.. aku dah banned.. masakan, semua berunsur kari.. paham2 ajelah, bangla yang masak.. hukhuk, tersangkut kat tokak den.. aku pun tak ingat bile last skali aku turun lunch kat cafe..
  • Teabreak - Kalau amik lunch, aku makan kuih 2-3 ketul.. kalau tak lunch, kuih boleh sampai 5 ketul aku ngap.. :P kalau lapar sangat, aku opt for chicken sandwich atau nasi goreng..
  • After work - Minggu ni, macam minggu ice-cream pulak.. setiap kali balik keje, singgah kedai, beli ice-cream.. kadang2, malam2 hubby beli jugak.. adakah ini penyebab 3kg tu? hehe..
  • Dinner -  Balik keje, masak2.. lebih kurang nak kul 9 baru makan malam.. kalau masak simple, cepatlah makannya.. erm, agak lewat ni.. tapi, nak buat camne, kalau tak makan, lapor nanti.. hehe.. 

Rentetan dari kenaikan 3kg itu, aku telah disuruh buat MGTT (baru aku tahu MGTT tu apa..) sekali lagi.. kena minum air gula macam checkup hari tu untuk check kandungan gula.. diorang risau kalau ada diabetes.. waaargh, aku tak suka!! rasa takut2 pulak nak makan sekarang ni, sebab takut naik berat banyak lagi.. kesian my baby..   

2 comments:

Lechuguiia said...

Emy..as usual kalo naik berat more than 0.5kg monthly..memang akan kena minum air gula azimat tue..heheh..nadia dah kena sekali..

But rasenya kalo takde keturunan kencing manis usually takde menda..mcm nadia monthly mesti naik 2 kg tetap..heheh..alhmd takde pun gula dlm darah..

nadia paling benci nak minum air gula azimat tue..alahai tersekat kat anak tekak..taubat taknak minum dah..teringat masa first time rase..mau nak termuntah gamaknye..heheh..

pepun harap2 emy dan baby ok erk..tk

This is .... said...

nadia,
mak emy ada kencing manis.. tu yang asyik kena minum air gula tu.. huhu.. tak suka!!