Monday, November 23, 2009

Kaki Cramp Semasa Mengandung..

Pernahkah anda alaminya? Sejak pregnant ni, kaki aku selalu kejang especially at night, masa tido.. Tengah sedap2 mimpi, tiba2 kaki kejang tak boleh gerak.. hehe.. Sakit, tak tahan aku.. Cara aku hilangkan cramp ialah kurangkan gerak dan relax kan kaki.. lama2 kejang tu akan hilang sendiri, dan bolehlah sambung tido seperti biasa.. Kalau berdiri lama, atau jalan banyak pun sama, tanda2 cramp tu mesti datang.. dah terbiasa jalan laju (if I rush for something), sometimes I have to slow down my speed..

Masa jumpa doktor untuk checkup, pernah aku bertanya tentang masalah ni.. Doktor cakap, ini normal.. kaki akan lebih kerap cramp bila baby dah semakin membesar... salah satu sebab ialah kekurangan kalsium.. maybe, baby consume lebih kalsium... so, aku diberi calsium tablet untuk dimakan setiap malam.. susu tetap aku minum seperti biasa.. Tapi, sometimes kaki tetap jugak cramp.. Aku agak sebab sejuk.. kan sekarang ni musim hujan.. langkah berjaga2, aku pakai selimut, bagi kurang sikit sejuknya..

3 comments:

karipapsayur said...

ohhoi. kalo mcm tuh, stand by minyak panas cap afiat dalam handbag. da mengandung nih, minyak panas da naik sama level pentingnya dengan minyak wangi. dua dua kena ada dalam handbag!

aien said...

time tdo tinggi kan sket kaki. alas ngan bantal ke.. x hengat tuk ape, haha..

This is .... said...

qas,
akak suka sapu minyak panas kat kaki, pinggang semua.. tapi, encik suami tak suka bau dia.. minyak nona roguy aje yang acceptable.. masalah, entah manalah akak letak minyak tu.. huhu..

aien,
boleh try ni.. tapi, bila dah tido tu, mana la perasan kaki dah jadi macam mana.. hehe...