Monday, January 16, 2012

3 Days 2 Night Singapore Trip..

Singapore is a FINE City! Everyone knows it.. Salah sikit, denda.. Tak kena sikit, denda.. Sampaikan masuk situ jadi takut-takut.. haha.. Let begins the story! Gambar campur-campur from my camera and hubby’s.. Yang suram tu, dari kamera akulah.. hehe..

Day 1, 5th January 2012:

Bertolak pagi-pagi dari rumah.. My husband drove his car.. Cuba teka pukul berapa kitorang gerak? It was 3.20am in the morning!! Di saat orang lain tengah syok tidur, kitorang mulakan perjalanan.. :P

Sampai Johor Bahru pukul 8 camtu.. Masuk Singapore melalui Woodlands Checkpoint… For a first timer macam my hubby, bawak masuk kereta ke Singapore totally was a new experience.. Macam-macam sistem diorang ni.. Setiap kenderaan kena ada Autopass (something like Touch N Go, but can be used at Tolls, convenience stores macam 7 Eleven etc).. So, boleh dapatkan Autopass di Pejabat Imigresen.. Ding dong ding dong kat Imigresen, settle semua.. Cepat aje, tak lama pun walaupun queue panjang.. Tak perlu turun, semua dari dalam kereta aje..

Settle semua, kitorang masuk ke area Rochor Road.. Parking kat Public Car Park kat situ.. Public Parking tapi still kena bayar guna kupon.. 50 cent for half and hour.. Masa husband aku cari kupon tu, aku tunggu kat luar kereta.. Time tu dah ada orang datang check ada kupon ke tidak.. Lucky I was there.. Kalau tak, confirmed kena fine! SGD30 tu, tak ke sia-sia? huhu..

DSC_0340_thumb1 Nampak tak bersusun kupon?

DSC_0341_thumbMeh fokus sikit.. :P SGD2.5 for 2.5 hours parking.. Mahal tak? huhu..

Parking kat situ, kitorang jalan kaki pergi sarapan pagi di Restoran Zam Zam depan Masjid Sultan yang semua orang war-warkan sangat sedap Murtabak dan Nasi Beriani dia.. GPS yang bawak kitorang ke situ..

Inilah dia Murtabak Daging Singapore.. Erm, boleh tak aku cakap tak sesedap mana? Not up to our expectation.. huhu.. My husband cakap Murtabak Keramat lagi sedap.. Tekak orang Malaysia, betul.. hihi.. Murtabak diorang macam isi serunding dan sangat kering.. So, bagi aku biasa-biasa aje.. Balun sajalah, dah lapar..

IMG_3971_thumb2

Nasi beriani, aku tak try.. Masih pagi lagi time tu.. Lagipun nasi beriani ayah mertua aku lagi sedap, so, I bet that one in Singapore tak boleh lawan.. hehe.. Tak percaya? Mari datang Klebang.. :P

DSC_0322_thumb1

DSC_0323_thumb In front of Masjid Sultan.. Tak apalah, ada old couples kat belakang tu.. hehe..

DSC_0324_thumb

Lepas makan, jalan kaki lagi.. Ke Sim Lim Square.. Sim Lim Square ni macam Low Yatt jual camera spare parts, computers and components, handphone, electronics stuffs etc.. Tentulah my husband yang beria nak pergi.. Kedai baru bukak, tak ramai orang pagi tu..

DSC_0331_thumb Happy kejar burung!

DSC_0329_thumb Singgah tengok burung.. Haikal sangat suka kejar burung.. “Bek.. Bek..” katanya.. hihi..

IMG_3990_thumb

IMG_3982_thumb

IMG_3984_thumb

IMG_3987_thumb

IMG_3989_thumb Comel iPhone cable kaler-kaler..

My hubby beli bateri kamera spare dan lens protector.. Kaw kaw dia tawar menawar, harga dapat berpatutan.. Lagi satu kat Sim Lim Square ni beli SD Card for camera.. I tell you, very cheap.. SGD 10.90 for 8GB.. Dahlah aku baru beli kat Midvalley hari tu RM19.80 untuk 4 GB.. Sabar jerlah.. Survey portable hard disk jugak.. Tapi, tak murah pun..

Lepas tu, check-in at V Hotel Lavender, around 1.00pm+.. Tidur sedap sampai malas nak bangun pergi lunch.. huhu.. Ingat nak pergi Geylang, makan kat sana since situ ramai Muslims.. Tapi my hubby cakap kawan dia suggest Ayer Rajah Food Court.. Aku okay saja.. Sampai sana, kena naik teksi sebab tak tahu kat area mana.. Sekali tu tengok food court depan kilang-kilang.. Meragukan sungguh, macam banyak gerai Chinese aje.. huhu.. Terus tak jadi.. Taxi hantar kitorang ke Holland Village.. Pusing-pusing pun tak tahu nak makan apa.. Last-last, makan roti aje.. huhu.. Itulah dia.. I knew, that was not the way.. Kalau orang bagi suggestion, kena study sikit, naik train apa.. Bila sampai sana, kena naik bas apa ke atau boleh jalan kaki ke.. Memang aku takde idea, because not in my itinerary… huhu..

Okay, lupakan saja tentang itu.. hehe.. Then petang tu, teruskan perjalanan nak ke Merlion Park.. Di mana letaknya lion statue yang besar, trademark of Singapore..

DSC_0401_thumb In the MRT to Raffles Place..

Dari Raffles Place tu, agak jauh jugak berjalan.. Nice view, so tak rasa penat.. Sambil jalan sambil posing-posing amik gambar.. :)

DSC_0414_thumb The Fullerton Hotel.. Lawa bangunan dia.. Maybe one day boleh duduk sini pulak.. :P

DSC_0415_thumb

DSC_0419_thumb Haikal memang tak mahu kena “ikat”.. So, biar aje dia duduk relax2 dalam tu.. Cuma tak tahan, bila nampak something, dia akan turun bila dia suka.. Terkejut mama!

DSC_0422_thumb

IMG_4008_thumb

DSC_0430_thumb Ewah, Haikal penuh santai.. hehe..

IMG_4012_thumb Keke.. Dengan patung nampak “tut”.. hihi..

Ni dah sampai Merlion Park..

DSC_0439_thumb

DSC_0449_thumb

DSC_0456_thumb Pemandu pelancong cilik :P

DSC_0442_thumb Boleh nampak Marina Bay Sands at the other side..

DSC_0450_thumb

IMG_4013_thumb Tahu tak kat Singapore ni, sistem toll dia tak macam Malaysia..Diorang panggil ERP.. Jalan-jalan dalam bandar pun ada toll.. Tapi takde toll booth macam kite.. Guna device macam Smart TAG tu, so every vehicles must have that device.. So, bila lalu kat jalan2 ni, teruslah dia scan and deduct dari Autopass card kite.. Tapi ada masa-masa je yang kena bayar.. Time peak hour kot.. My hubby risau giler sebab takut lalu kat toll and we don’t have that device..

Lepas dah abis posing-posing kat Merlion Park, patah balik ke Raffles Place MRT Station.. Then, head to City Hall Station, only one station away.. Singgah makan kat McDonalds,lepas tu jalan-jalan kat Raffles City shopping mall.. Memang tengah sales sekarang ni.. So, my hubby tengok-tengoklah baju kerja dia kat G2000.. Murah! Only SGD19 each.. tapi kena beli 3 helai.. Itu saje yang dibeli kat Raffles City.. Yang lain, aku cuci mata sahaja.. Actually, perfume pun murah-murah.. Tapi aku tak beli pun sebab ada banyak lagi..

IMG_4032_thumb

Balik hotel, malam tu my hubby bawak Haikal pergi swimming sekejap… Happy Haikal dapat berendam walaupun kesejukan.. Sikit pun tak takut.. Malam tu tidur nyenyak, penat sangat hari tu..

IMG_4040_thumb

IMG_4036_thumb

Day 2, 6th January 2012:

Day of excitement akhirnya tiba jugak! Kitorang ke Universal Studio Singapore on that day.. Confirmed banyak gambar ni… Smile with tongue out

Dari hotel, naik LRT to Harbour Front Station.. From there, masuk Vivo City Shopping Mall and naik tingkat 3, amik Sentosa Express kat situ.. Kena bayar SGD3 untuk ticket (pergi balik), turun kat Waterfront Station untuk ke Universal Studio..

DSC_0485_thumb On the way.. Haikal dah tertidur dalam MRT..

Kitorang sampai around 11.00am.. Masa tu dah ramai orang beratur untuk beli tiket kat kaunter di USS.. Lucky, we already bought the ticket online, so tak payah beratur panjang-panjang.. Seriously, it it advisable to buy ticket online before you go there.. Beratur panjang-panjang memang time consuming..

DSC_0501_thumb1

DSC_0506_thumb1 Haikal masih tidur masa kitorang sampai USS..

Masuk ke USS, kitorang terus ke Customer Service.. We bought Express Pass for both of us for SGD30 each.. Bawak anak, memang kitorang rasa kena ada Express pass.. Ada rides yang kena beratur sampai 20-40 minutes, memang tak sesuai kalau bawak anak menunggu.. Haikal jenisnya tak suka tunggu lama-lama, dia nak naik terus.. huhu..So, Express Pass is the best solution.. Bear in mind, Express Pass hanya boleh guna sekali sahaja untuk setiap ride..

DSC_0516_thumb1

DSC_0517_thumb

DSC_0520_thumb1

DSC_0521_thumb2

IMG_4064_thumb

Sementara Haikal masih tidur, kitorang jalan terus sampai ke roller coaster.. Aku tunggu my hubby naik roller coaster.. Aku memang tak berani.. huhu.. Ada dua jenis roller coaster, my hubby naik both.. Sambil tu, aku snap2 photos dan jalan-jalan kat kedai souvenir, tengok-tengok ajelah.. Mahal, tak beli pun..huhu..

Kat Singapore, kitorang tak roaming pun.. Dua-dua phone memang tak boleh contact each other.. Naya je kalau salah sorang sesat.. huhu.. Makanya, kena janji tunggu kat mana kalau terpisah..

DSC_0524_thumb Crazy roller coaster track!

DSC_0526_thumb

DSC_0529_thumb1 Tengahari buta, Haikal tetap maintain tidur.. huhu..

DSC_0527_thumb

IMG_4072_thumbHaikal takut orang tinggi ni.. hehe..

DSC_0532_thumb

Haikal terbangun masa aku naik Transformer ride.. Lucky ada Express Pass, kalau tak merengeklah dia tunggu lama-lama..

DSC_0540_thumb1

DSC_0542_thumb1 Tengok tu, mulut dia muncung tengok roller coaster dengan penuh kagum.. Smile with tongue out

You know, everything expensive here.. Haikal asyik mintak tid bits.. Benda lain tak nak makan..huhu.. So, belikan ajelah.. Twisties yang kite selalu beli 30 sen sepaket, kat sana jual SGD1.. RM2.40 tu.. huhu..Beli 3 kali untuk Haikal.. Layan..

DSC_0541_thumb1

DSC_0545_thumb

DSC_0547_thumb

DSC_0548_thumb

DSC_0552_thumb

DSC_0555_thumb Sangat kagum dengan buildings structure kat sana.. Rasa macam kat oversea, you! haha..

DSC_0559_thumb

DSC_0560_thumb

DSC_0562_thumb Lunch at Mel’s fast food restaurant.. Don’t worry banyak makanan halal kat sana.. Kebanyakannya dia tulis halal kat luar kedai, so takdelah rasa ragu-ragu nak makan..

DSC_0564_thumbAnak aku bukan nak makan sangat..

DSC_0572_thumb1 Ada performance kat luar.. Haikal enjoyed it so much.. Siap goyang-goyang kat depan tu sambil tepuk-tepuk tangan.. hehe..

DSC_0574_thumb Suddenly, the performer datang depan Haikal sambil joget.. Takut Haikal dibuatnya, terus undur ke belakang.. hehe..

DSC_0576_thumb

DSC_0577_thumb1

DSC_0578_thumb Naik merry-go-round.. Haikal suka tapi blur..

IMG_4090_thumb Ni ride apa ek? Oh, Madagascar.. Naik boat masuk dalam tu.. Lucky Haikal tinggi more that 80cm, dapatlah masuk..

DSC_0580_thumb Haikal terus berlari ke Happy Feet mascot..

DSC_0581_thumb3

DSC_0582_thumb1

IMG_4104_thumb Naik mini Ferris Wheel dalam Shrek souvenir shop..

Bagus ada Express Pass ni, my hubby naik ride lain, aku pulak bawak Haikal main ride untuk budak-budak.. So, bila my hubby dah abis, kitorang swap.. Dia pulak bawak Haikal.. Lagi satu, senang tau for a single rider.. Yang mana-mana ada tempat kosong, dia akan terus panggil kite.. Yelah sebab kebanyakan nak duduk dengan partner and group masing-masing.. So, aku yang sorang ni terus potong queue dapat naik dulu.. Ni salah satu tips nak dapat cepat lah ni.. Smile with tongue out

DSC_0586_thumb

DSC_0589_thumb

DSC_0592_thumb

DSC_0591_thumb Bila panas, pandai Haikal mintak pakai topi..

IMG_4127_thumb

IMG_4125_thumb Entrance of Revenge of The Mummy ride..

IMG_4117_thumb Far Far Away Castle from far..

IMG_4105_thumb Waterworld.. Tengok action scene ala-ala dalam movie..

DSC_0599_thumb

IMG_4135_thumb Dah penat sangat ke ni? hehe..

DSC_0602_thumb

DSC_0605_thumb Photo sebelum balik petang tu..

DSC_0612_thumb Bye-bye Universal Studio..

We had a good time there.. Memang puas hati walaupun bayar mahal.. Seriously sakit kaki tak ingat, tapi gagahkan jugak.. Bukan selalu datang, ye tak?

Keluar dari Universal Studio, singgah sekejap Maritime Museum sebab kitorang ada ticket.. Masuk sekejap je, memang tak kena dengan jiwa.. hehe.. Terus keluar..

Ni 2 gambarnya.. :P

IMG_4140_thumb

IMG_4142_thumb

Then, kitorang naik Sentosa Express ke Beach Station.. Malam tu, nak tengok Song Of The Sea performance.. The ticket is SGD10 per person.. Haikal free..

DSC_0613_thumb

DSC_0629_thumb

DSC_0628_thumb

Show okay-okay jelah.. Cantik tengok air pancut-pancut tu.. Cuma performance budak-budak kat depan tu macam semak aje.. haha.. Tak perlu pun tak apa, kot? Kitorang interested nak tengok pertunjukan air aje.. Smile

DSC_0718_thumb

DSC_0722_thumbDSC_0706_thumbDSC_0715_thumb

DSC_0727_thumb

Lepas pertunjukan, makan dulu kat situ.. Sekali tu, Haikal buat “project”… huhu.. Ya ampun, payah giler nak cuci sebab toilet takde paip.. Lepas tu, baby room pun tak ada.. No choice terpaksa masuk OKU toilet.. Dahlah paip jenis yang kena tekan-tekan.. Anak aku pulak jenis tak reti diam.. Memang mencabar! Nasib baik dapat cuci sampai bersih tanpa putus asa.. haha..

Settle semua, balik semula ke Vivo City, naik MRT singgah pulak China Town.. Boleh bayangkan tak macam mana keadaan kaki aku ketika tu? huhu.. Tapi, nak jalan jugak.. hehe..

DSC_0740_thumb

DSC_0748_thumb

DSC_0750_thumb

DSC_0752_thumb Kat Chinatown, beli fridge magnet sahaja.. Sekejap je kat sini, tak larat nak mengharung lautan manusia.. Dengan stroller, jalan pun tak lancar.. Asalkan singgah, kira okaylah..

Day 3, 7th January 2012:

Last day in Singapore.. Pagi tu, lepas breakfast, bawak Haikal pergi swimming lagi..

DSC_0753_thumb Biarkan dia sorang-sorang.. Cuak sikit..

DSC_0770_thumb

DSC_0787_thumb Check out from the hotel at 12pm..

Ada satu benda yang aku tak cerita lagi.. About car park.. Actually, walaupun duduk kat hotel ni, parking kena bayar sebab different management.. huhu.. Total SGD24.00 for 2 days.. Ayo, banyak mahal.. Ingat dapat free parking for the hotel guests.. huhu..

Lepas check out, pergi return MRT ticket and dapat balik refund SGD10.. Then, naik kereta ke Geylang.. Parking kat public car park, kitorang pun jalan ke Geylang Market..

DSC_0788_thumb

DSC_0791_thumb Kat Geylang Serai Market nilah beli baju Angry Bird Haikal..

DSC_0790_thumb

DSC_0789_thumb Singgah makan di Labu-Labi restaurant.. Okay-okay jelah.. Aku tak tahu mana yang sedap.. Dah tak kisah dah makan kat mana-mana, janji perut berisi.. hihi..

Dari Geylang, kitorang ke Orchard Road.. Jalan-jalan sebelum balik Malaysia.. Oleh kerana nak abiskan parking coupons yang ada, parking kat public car park jugak.. Seriously, parking dalam mall kat Singapore ni sangat-sangat mahal.. That’s why MRT is the smartest choice.. Bayangkan SGD2.75 for the first hour, ternganga nak bayar kalau masuk pagi keluar malam.. huhu..

IMG_4181_thumb Ramai yang tunggu, lucky kitorang dah tunggu lama untuk parking kereta.. Memang akan ada yang yang akan keluar, so masing-masing tunggu jelah sampai orang keluar..

DSC_0796_thumb1 We are here at Orchard Road.. Panas petang tu.. Sepet mataku..

DSC_0797_thumb

IMG_4177_thumb Suka ketap gigi gitu.. :)

DSC_0798_thumb Ternampak Garrett Popcorn, teringin nak rasa.. Ramai yang cakap sedap.. Jarang pergi KLCC and One Utama, so dah jumpa kat sana, nak trylah!

IMG_4171_thumb

IMG_4169_thumb

IMG_4170_thumb

Aku beli yang saiz medium, SGD11.. Cuba convert, RM25 for popcorn? huhu.. Memanglah sedap, tapi makan banyak pun tak kenyang.. Kira makanan celah gigi je ni.. hihi.. Apapun, balik sini, simpan for a week pun masih rangup lagi.. Dengan syarat, simpan dalam Tupperware :) Best pulak kunyah-kunyah sambil tengok TV.. hehe..

Kat Orchard Road ni, jalan-jalan masuk shopping complex Ion Mall and Wheelock Place.. Didn’t bother nak pergi Takashimaya, sebab bukan nak shopping pun.. huhu.. Dapat feel berada di Orchard Road pun dah cukup.. huhu..

DSC_0799_thumb

DSC_0811_thumb1

DSC_0802_thumb uuuuu.. Apa tu?

Dengan itu, berakhirlah percutian kitorang di Singapore… It’s time to go back to Malaysia..

IMG_4182_thumb Agak sesak time nak keluar, tapi perjalanan di imigresen lancar.. And my hubby baru tahu yang fasal ERP tu, foreigner tak perlu risau sebab semua dah bayar upon our arrival.. So, boleh aje lalu mana-mana ERP toll without worries..

Bila jejak kaki kat Malaysia barulah lega.. Boleh speed, boleh cilok, semuanya boleh.. Kan, Malaysia boleh! haha.. Tak perlu risau kena fine.. kekeke..

5 comments:

Wana Owen said...

enjoy kan g singapore.tapi time sy g lasy year,merlion tengah renovate kot.so x dpt la nk tangkap gambar ngan merlion.=(

nasazfrog... said...

Uhhh seronok tgk bercuti... macam2 tempat

sayahappyslalu said...

Wana Owen,
tu maksudnya, kena pergi lagi. hihi..

nasazfrog,
yes, seronok.. tapi seronok2 pun asyik kira-kira kena darab 2.4 their currency.. haha..

LynnDa @ PeNg said...

wah bestnyer.. currency memang sangat berkira.. nak beli mineral water pun berkira. tp kt sana aku tak byk minum air kosong sebab aku xde selera diorg ckp spore recycle air kumbahan.

weh ko kena rasa beriyani zam zam memang sedap.aku mula2 sharing last2 tak cukup.before balik pun sempat kawan aku rushing pergi beli semata2 nak makan..tp rasa dia mcm nasi arab.. i like..

sayahappyslalu said...

Peng,
Owh, fasal air tu aku tak terfikir pun.. Main balun aje.. Hehe.

Nasi beriani, aku tak berapa minat sangat.. So, tak rasa ralat sbb tak makan..