Wednesday, May 11, 2011

Confused! To Choose Formula Milk For My Baby…

Yes, the best words to  describe my situation  now is “Confused” and “Not Ready”! huhu..

Sejak aku decide nak start bagi susu formula kat Haikal, I have started to survey about formula milk brands available in market.. Tapi, most of the time, I got stucked and tak tahu nak pilih yang mana sebab sebelum ni tak pernah terfikir tentang susu formula langsung.. To my husband, I said to him to buy expensive milk for Haikal.. hehe.. Yelah, selama minum susu ibu ni, free je takde spend apa2 untuk susu, just untuk diapers dan makanan baby je.. So, bila dah start minum susu formula, kenalah spend lebih sikit.. hihi.. No lah, just kidding..Smile with tongue out Lepas tu ada jugak dengar orang bagi anak susu mahal kat anak, tengok anak orang chubby sangat2, aku risau pulak, takut anak aku nanti pun berat naik mendadak.. huhu.. Jadi, tak kisahlah susu mahal ke, susu murah ke, janji sedap, tak manis sangat dan anak aku pun suka..

Oh ya, lagi satu tentang isu semak paras gula dalam susu formula guna sugar calculator di www.semakgula.com.my … For me, the calculator is unreliable.. Semalam test2 jugak calculate guna calculator tu.. Serious tak logic okay.. Dia calculate based on carbohydrate in milk per serving, so dari situ dapat berapa sudu gula dalam susu anak... Bear in mind, bukan semua karbohidrat ialah gula.. Jadi, mommies don’t get nervous lah pasal ni.. Nampak benor menipunyer.. hehe Ini just marketing tricks aje, aku rasa.. Kalau nak tau manis ke tak, apa kata kite try dulu sebelum bagi kat baby minum? hehe..

Okay, berbalik pada topic nak pilih susu formula untuk anak ni, aku harap kalau ada yang sudi nak share kat sini tentang experience bagi susu formula, comment anda sangat dialu-alukan.. Share harga susu pun boleh jugak.. Kiranya aku kena buat satu Excel sheet, list down semua harga, jenama, jenis bla bla bla.. Macam buat case study je.. Smile with tongue out

5 comments:

suzieradzali said...

ak try enfagrow awal2 dulu,alif ley trima tapi nk2 abes tuh dier berak2 plaks....rege 650g tu range RM35-41 tgk sales ler kot...

now ak bg nanpro3...xtau rege sbb tuh dapat smple....kemain besau dier bg ak sample....

**ak stat bg alif fm since dier 1y 4m sbb ak preg...tetek ak sakit nak pump~!hahahaha

ummi Tia Zahraa said...

hi emy,

aku kasik anak minum anmum aje. RM25 sekotak (speedmart), giant dlm rm26++. aku pilih plain flavor aje, so far mmg anak suka minum. dan berat badan dia bertambah, which is good for her la, sbb anak aku tu kurus sgt. memula ada gak try enfagrow - vanila flavor, tapi maybe sbb dia tak biasa ada flavor nih so dia kurang minum. jenuh kena paksa.
ikut pendapat orang, anak laki nih jenis tak memilih, tp kalau anak perempuan, agak leceh. kena try & error.
nak try dutch lady yg 5xDHA tuh, tp husband cm tak confident. hehe. maybe sbb murah sgt kot. bleh gitu? :P

Sh@MytO iDi said...

pernah introduced S26, ANMUM & DUCHLADY to my baby after stop breastfeed aritu tp die refused siap luak balik..
then dgr plak org kate Nestle NAN pro rase mcm breast milk..(lupe source dr mane)
then i introduced this milk to my baby trus die suke so smp skang x tukar2
tp tgk budak gak kan sbenarnyer...
so gud luck on ur FM "hunting"! =)

sayahappyslalu said...

Hi all,
Thanks for sharing. Appreciate it so much :)

Yana said...

Tempah SEKARANG!!! Jangan tunggu lagi... Termurah di Pasaran-harga dr kilang

Langkah 1 & 2 : 1 Tin (900 gram) = RM60 [ 2 Tin = RM110 ]
Langkah 3 & 4 : 1 Tin (1.6 kg - Madu / Biasa) = RM70 [ 2 Tin = RM130 ]
Langkah 3 & 4 : 1 Kotak (1.2 kg - Madu / Biasa) = RM55 [ 2 Tin = RM100 ]
Hubungi kami SEKARANG untuk tempahan
+6019 2998564