Tuesday, February 15, 2011

We Are Ready To Fly!

Busy asyik fikir fasal kenduri akikah and birthday Haikal, aku terus terlupa fasal nak renew passport aku dan buat passport untuk Haikal.. Macam manalah boleh terlupa, padahal selalu aje sebut fasal nak ke Padang… huhu.. Lucky my hubby tanya bila nak buat passport, last Saturday.. Balik tu terus check surat dari Imigresen yang aku dapat hari tu.. Dalam surat tu, ada tulis tempat2 yang boleh renew passport pada hari Ahad.. So, esoknya, pagi2 kitorang dah keluar ke Pusat Bandar Damansara untuk renew passport kat sana…

Bila pergi ke tempat2 awam seperti ni, aku risau sangat kena beratur panjang dan tunggu lama.. Lagi risau kalau terlewat sikit, nombor giliran habis dan terpaksa datang hari lain.. But, to my surprise, proses hari tu sangat lancar.. Datang2 sana, terus isi borang dan pergi kaunter untuk cap jari dan tandatangan.. Aku pun macam tak percaya kenapa cepat sangat, tengok kat bahagian lain ada je orang yang menunggu.. Rupanya sebab aku bawak baby.. Warga emas pun diberi keutamaan.. So, urusan dibuat di kaunter khas.. Lepas siap semua, buat bayaran, after an hour passport pun siap! Baby punya passport ialah RM150 untuk 5 tahun.. Aku buat untuk 2 tahun aje.. Kitorang sempat renew IC kat pejabat Pendaftaran tingkat bawah bangunan yang sama.. Takde orang, so, might as well grab the chance lah..

Yeay, we are ready to pack our things and fly.. hehe..

IMG_0876  Inilah rupa macho my little hero.. Bukan main susah nak amik gambar kat kedai gambar.. Suruh duduk kat kerusi, tapi dia ingat kita nak tinggalkan dia pulak... hihi..

IMG_0878  Haikal tried to take his passport from papa.. Mana boleh, karang habis lunyai kat tangan dia.. :P

2 comments:

hamiDahRecKs said...

renew ic??

sayahappyslalu said...

recks,
renew IC, tukar alamat dan tukar gambar kat depat tu, bagi up to date sikit.. haha