Tuesday, March 29, 2011

Baby Stuffs That I Didn’t Regret Buying…

Saja nak share with you, mommies or mommy-to-be out there.. Regarding baby stuffs/equipment that are really worth buying based on my own experience… This is just my personal thought, it may be different with anyone else.. Smile

Baby stuffs yang aku rasa sangat berbaloi beli dan Haikal puas pakai ialah:

1. Bumbo Seat

image

Aku start letakkan Haikal dalam Bumbo Seat dia masa umur 3 bulan setengah.. Masa tu kepala goyang2 lagi.. Tak sabar punya fasal.. haha.. Haikal guna sampai dia dah pandai keluar sendiri dari Bumbo Seat tu.. Kalau tak reti keluar, duduklah dalam tu diam-diam.. hehe.. Bagi aku, sangat senang letak baby duduk dalam tu especially time suap dia makan.. So, I’ve never experienced bagi baby makan sambil dia baring.. Bila balik kampung pun, bawak seat ni balik kampung sama… Kebaikan Bumbo Seat ni, boleh ajar baby cepat duduk sendiri.. Tak perlu tunggu baby dah duduk baru nak letak dia.. As long baby can held his head up and support his own head, dah boleh letak dalam tu.. Tu yang Haikal tergoyang2 kepala dia tuh.. hehe..

Ada aku baca review ada yang mengatakan Bumbo Seat ni bahaya.. Actually, tak bahaya kalau kite ada bersama dengan anak kite bila dia duduk dalam tu.. Janganlah pulak letak baby duduk, pastu tinggalkan dia sorang-sorang.. Anything can happen..

2. Munchkin Inflatable Safety Bath Tub

image

Ini lagi satu barang yang paling berbaloi2.. Dahlah beli murah, dapat 50% off masa tu.. Lepas tu, guna sampai Haikal pandai mandi berdiri..

Especially for new mommy, mesti rasa kekok dan takut nak mandikan baby.. Takut baby terlepas dari tangan atau terhantuk kat baby basin yang selalu kita guna tu.. Guna bath tub ni, tak risau sangat.. Boleh sandarkan baby kat bath tub, she/he will not get hurt.. Sebab material plastic macam pelampung, so kalau terkena pun tak sakit.. Aku rasa sangat senang mandikan baby and it made my baby’s bathing session more fun.. Siap ada bunyi “quack.. quack..”, it was so cute.. Smile with tongue out

Bila Haikal dah mula mandi berdiri, he no longer want to sit properly in the bath tub.. So, jimat ruang, terus keluarkan angin dan simpan dalam kotak balik..

3. Ikea Antilop High Chair

image

Hari-hari Haikal mesti duduk dalam ni temankan mama dan papa makan.. Tapi, dia lebih banyak mengacau.. Sibuk mintak nak makan jugak.. Aku selalu hulur biskut atau coco crunch kat dia.. Bila dah bosan, dia main campak2 dari atas kerusi.. hehe..

High chair Ikea ni, kalau tengok, kebanyakan kedai-kedai pun guna.. Cuma kadang-kadang safety belt dah takde.. Memang safety belt wajib ada, sebab baby bukan tahu duduk diam.. Haikal dah pandai bangun dan berdiri atas tu.. Aku yang cuak tengok, dia rilex aje..

Beza high chair ni dengan yang lain, ialah brand Ikea ni murah sikitlah.. hehe.. Jangan risau, walaupun murah, it is still reliable.. Yang penting, jangan tinggal baby duduk sorang-sorang dalam tu.. Aku selalu memasak, letak baby kat dapur, belakang aku.. Sambil masak, sambil hulur makanan kat dia.. Kalau tak, dia melalak nak berdukung.. huhu..

Itu aje barang2 yang aku rasa tak rugi beli, based on my own experience.. Barang lain yang dibeli tapi tak pakai pun ada jugak.. hehe.. Itu review lain kali pulak kot..

7 comments:

Qis said...

Emy, thanks a lot!!! Sila post lagi pasal benda2 ni... aku suka... ko mmg best!

shahida said...

emi, ikea chair tu brp harga?

sayahappyslalu said...

Qis,
i will.. hehe..

shahida,
RM49 kat Ikea, tak termasuk tray dia.. Tray harga RM15, emy tak beli pun..

Aisyuhada said...

setuju sangat pasal bumbo seat... rasa berbaloi beli, baby makan mesti duduk dalam tu. Pegi mana2 pun angkut, sampai ke pantai. Senang letak dia dalam tu tak perlu nak riba, dukung sepanjang masa...

suzieradzali said...

emi....brg y no 3 tuh!!!!!!! ak sokong 100%.....tq kat ko gaks.....tolong rekemen tolong beli lagik.......

baloi sgt2 ak beli sbb sgt senang....alif nak mkn....ak letak lam tuh....ak nk mandi ak letak alif lam tuh....ak nk solat...pon ley letak lam tuh.....nk tgk tv pon ley letak lam tuh......tray itu sgt berguna okehhh~~~~~sila beli kepada siapa y plan nk beli....mcm emi dier ade bumbo seat so xyah beli tray dah...bg kiter y xder bumbo seat mcm emi perlu!!!!!! beli........sgt2 mudah....

hahaha...emi ko rs ikea bayar x kiter?kemain promote nieeeee

sayahappyslalu said...

Aisyuhada,
betul, tak perlu nak riba selalu. Baby boleh duduk sendiri dalam tu :)

suzie,
haha.. takde nyer ikea nak bayar kite.. huhu

Unknown said...

hi... boleh tanya kt mne beli bumbo seat n bath tub yg comel tuu.. hihi