OUR BABY'S TICKER :)

Tuesday, March 15, 2011

5D/4N Padang-Bukittinggi, Indonesia Trip…

*Phew, after a few times trying, baru boleh post this entry.. Tulah, entry panjang berjela.. hehehe*

Tiket dah dibooking lama dulu… Beli sama tarikh dengan tiket kitorang ke Langkawi.. Terpaksalah burn tiket Langkawi tu.. Nasib baik tak mahal sangat.. huhu..

Okaylah, nak cerita fasal trip ke Padang-Bukitting bersama family-in-law.. Kali ni, rombongan kitorang terdiri daripada 10 dewasa dan 3 kanak-kanak.. Let’s start the story.. Aku prefer tulis dalam satu entry sahaja, tak suka part by part, nanti nak cari dan baca balik, susah.. hehe.. So, this will be a long entry, macam biasa.. Kalau tak larat baca, just skip :P

Jumaat, 4th March 2011:

Flight bertolak pagi at 7.50am.. So, dari Balakong, kitorang bertolak ke LCCT pukul 4.30am menaiki 3 teksi.. Sampai di LCCT, tengok counter check-in dah bukak, so terus check-in dan settle urusan luggage.. Selagi tak masuk luggage, selagi tu pening dengan beg banyak-banyak..

Boarding pass dah dapat, luggage dah settle, ada masa lagi.. Kitorang breakfast at McDonald dan solat, lepas tu terus masuk departure hall..

IMG_1061“Saya suka McDonald, macam mama saya..” :)

Flight berlepas tepat pada waktunya.. Itu kelebihan naik flight early in the morning.. Kalau tengahari, kemungkinan flight delay.. Cuma yang tensionnya, awal2 pagi kena jalan kaki jauh nak ke tempat flight kitorang.. Mahu 1km kot jalan kaki.. huhuh.. Exercise sungguh! Kitorang bawak stroller dan letak Haikal dalam tu.. Walaupun dia menangis tak nak, kite letak jugak.. Bila stroller jalan, dia senyap la.. Tapi, jalan2 terus jalan, jangan berhenti.. Kalau berhenti, dia nangis balik.. haha..

IMG_1069 Sempat berposing on the way nak ke flight..

IMG_1071 Sunrise.. Nice..

Sepanjang perjalanan, dalam flight Haikal tidur aje.. Dia tak sedar kot dia naik kapal terbang.. hehe.. Lucky beli seat untuk Haikal, so, dapatlah dia tidur lena atas seat tu..

IMG_1075

Perjalanan ambil masa 1 jam 10 minit.. Sampai di Padang, masih awal lagi.. Tapi, yang membuatkan kitorang lewat ialah barisan panjang di kaunter imigresen.. Mak ai, leceh giler kena cap jari, cap tangan dan amik gambar.. Yang bukaknya 2 kaunter aje.. huhu.. Menguji kesabaran di awal pagi..

At last, keluar jugak kitorang dari bangunan airport.. Terus jumpa pakcik Ely yang uruskan transportation.. Kitorang naik van besar, cukup2 untuk semua.. Maka, bermulalah perjalanan kami..

IMG_1078 Duduk dengan atuk kat seat depan van..

Pak supir bawak kami pergi makan dulu sebelum bertolak ke Bukittinggi.. Makan kat tepi Pantai Padang, aku tak sure di mana tempatnya.. Tapi, makanannya sotong bakar, ikan bakar dan udang bakar memang sedap..

IMG_1082 Licin pinggan semua..

IMG_1083 Happy, budak dah kenyang..

Destinasi seterusnya ialah Taman Rekreasi Malibou Anai.. Ala-ala kolam buatan dan air terjun.. Tempatnya lawa, so, my hubby beria-ia nak mandi kat situ.. Diorang dah beli seluar kat gerai yang ada semata-mata nak mandi.. Dan, aku dah siap2 sewa tikar dah nak berkelah kat situ sambil makan durian yang ayah beli dalam perjalanan.. Malangnya, hari hujan.. Ingatkan sekejap aje hujan.. Tapi, makin lama makin lebat.. Terus tak jadi mandi..

IMG_1087 Dah get ready dengan pelampung.. Ingat nak bagi Haikal swimming jugak, tapi tak kesampaian.. huhu..

IMG_1090 Gambar sebelum hujan..

IMG_1086 Cantik, kan? Air sejuk sangat..

So, aktiviti kat sana ialah makan durian dalam hujan aje.. hehe..

IMG_1091

IMG_1092

IMG_1096 Terpaksa sewa payung bila hujan dah lebat sangat.. Di Indon, semua kena sewa ye.. Tak ada yang free/gratis.. Payung 5000Rp, tikar 5000Rp..

Dah tak dapat mandi-manda, kitorang teruskan perjalanan ke Bukittinggi dan lalu di Air Terjun Lembah Anai.. Tak singgah pun sebab masih lagi hujan.. Dan masing-masing pun dah frust tak dapat mandi.. huhu..

Dalam kul 4.00pm, check-in hotel di Bukittinggi.. Stay di Hotel Nikita selama 3 malam.. Senang, sebab tak payah nak pindah2 barang..

IMG_1123 Nikita Hotel, Bukittinggi.. Very near to town, about 1km to Jam Gadang..

Hotel ni ialah budget hotel, so, tak bolehlah nak expect macam2.. Apapun, breakfast nasi goreng dia sedap, room service cepat.. Hantar baju ke laundry, hari yang sama baju siap basuh.. Siap iron sekali.. Hotel takde aircond sebab Bukittinggi ni sejuk, especially waktu malam.. Tapi, entah kenapa kitorang rasa panas.. Maybe bilik tertutup dan rapat sangat dengan bangunan sebelah, so angin tak banyak masuk.. huhu.. Apapun, still boleh tidur lagi..

IMG_1107 Godek wallet mama sebelum keluar dinner malam tu.. We had dinner at Rumah Makan Family, tak jauh dari hotel.. After dinner, terus rehat untuk preparation perjalanan esoknya..

Sabtu, 5th March 2011:

After breakfast at the hotel, perjalanan bermula seawal 8.30am waktu tempatan.. Plan hari ini ialah ke Danau Maninjau, danau kedua terbesar selepas Danau Toba, kalau tak silaplah..

IMG_1117 Posing-posing depan hotel.. Bersweater, tapi berseluar pendek.. kehkehkeh..

IMG_1120 Bergomol dengan Abang Danish dalam van.. Tak padan kecik Haikal ni..

Sebelum sampai Danau Maninjau, kitorang stop di satu kedai jual kerepek.. So, kat situ posing2 lagi.. Biasalah, pelancong mesti banyak ambil gambar, kan? hehe..

IMG_1131 Haikal tak perasan hood atas kepala.. Kalau tau, memang confirm dia tak mahu.. huhu..

IMG_1138 Beautiful scenery behind us..

IMG_1140

IMG_1146 Amazed tengok burung.. :)

IMG_1153

IMG_1155 Inilah dia Danau Maninjau.. Gambar diambil di Kelok 34.. Kitorang tak turun sampai ke tasik tu.. Just amik gambar dari jauh aje..

Then, terus ke Museum Kelahiran Buya Hamka, yang terletak di sebuah kampung berhampiran tasik ni.. So, dengar-dengar cerita dari bapak tu, nak dekat 45 minit… Siap Haikal buat “project” lagi kat situ.. haha..

IMG_1169

IMG_1180

Kemudian, kitorang balik ke Bukittinggi semula.. Had our lunch there and start the first round of shopping at Pasar Atas, Bukittinggi.. Masa ni tak beli sangat, sebab nak survey2 harga dulu.. Kitorang akan datang lagi sebelum balik nanti..

IMG_1189

IMG_1190Macam-macam design telekung ada..

Kat pasar ni, masing2 berpecah cari barang masing-masing.. Lebih senang macam tu.. Kalau jalan berkelompok, peniaga pun kadang2 tekan harga.. Lagi-lagi tau kite ni orang luar.. Cara paling baik tak mau sesat atau lost dengan yang lain, kitorang beli SIM card Indon.. So, bila semua dah settle, janjilah jumpa kat mana2.. Nak contact pak supir pun senang, bagitau kite dah abis shopping…

Dah selesai window shopping di Pasar Atas, kitorang ke Lobang Jepang (Lubang Jepun @ Japanese Tunnel).. Aku tak turun pun ke terowong kat bawah tu.. Tunggu kat atas aje dengan Haikal dan kakak2 ipar aku… Masing-masing dah tak larat nak turun naik tangga…

IMG_1198

IMG_1196

IMG_1197 Main rumput tanpa berkasut..

IMG_1200

IMG_1201 Grand Canyon Sianok..

Sementara tunggu yang lain masuk dalam tunnel tu, aku bawak Haikal jalan2 ke kedai2 jual souvenir kat situ.. Jumpa fridge magnet, terus aku beli.. Harga mahal jugak, tapi sebab fikirkan takut tak jumpa lagi nanti, aku pun belilah 2 biji aje.. Sekali tu, on the last day, jumpa lagi murah kat Pasar Atas.. Sebuah magnet Rp10k aje.. huhu.. Takpelah, rezeki penjual tu, agaknya.. hehe..

IMG_1217 Bersantai di taman… Sambil makan biskut Marie..

IMG_1219

Malamnya, kitorang makan KFC… Hari-hari makan nasi Padang, jemu jugak.. Menu dia hampir sama.. So, malam ni makan ala-ala orang putih sikit.. hehe.. Tau tak, setiap kali ke Indon, aku bawak cili sos sendiri.. Sebab sos cili kat sana tak sama macam yang kite makan.. Ada rasa masam2 sikit..

IMG_1227 Cili Sos Life dari Malaysia.. Barulah berselera makan KFC.. :P

Selepas makan, kitorang ke Ramayana, satu-satunya shopping mall di Bukittinggi ni.. Ramai sangat orang sebab malam minggu, so masuk dalam tu rasa panas.. Yes, shopping complex pun takde aircond… huhu.. Sekejap aje pusing2, lepas tu balik hotel..

Ahad, 6th March 2011:

Pagi ni kitorang ke Pasar Aur Kuning.. Kat pasar ni, boleh beli telekung, kebaya, kain pelikat atau kain ela lebih murah dari kedai2 di Pasar Atas Bukittinggi.. Memang pun, aku pun rasa yang sama.. So, aku amik peluang untuk beli telekung2 semua kat sini… Dah beli siap2 pesanan orang, lepas ni dah tak tercari2 lagi..

IMG_1235_thumb[1]

IMG_1239_thumb[2]

Lepas membeli-belah di Pasar Aur Kuning, kitorang bertolak ke rumah Ely untuk attend kenduri kahwin dia.. Sebelum ni, aku dah pernah tengok sendiri macam mana adat Minangkabau, so macam dah biasa.. Family akulah yang rasa lain dari yang lain kot.. hehe.. Apapun, enjoy.. Haikal siap joget2 sebab layan lagu2 Minang yang rancak2.. hehe..

IMG_1241_thumb[1] Pentas orang menyanyi2.. Ayah siap request diorang nyanyi lagu Ayam Dan Lapeh… hehe..

IMG_1242_thumb[1]

IMG_1240_thumb[1] Tengok persembahan sementara menunggu waktu makan..

IMG_1247_thumb[1] Pengantin..

Sesi bergambar dengan pengantin..

IMG_1250_thumb[1]

IMG_1252_thumb[1] Atuk Haikal siap tepuk2 tangan nak suruh Haikal senyum.. hehe.. Bad mood baru bangun tidur tu..

IMG_1262_thumb[2] Haikal kena kiss dengan pengantin.. Auwww.. Smile with tongue out

Lepas dah kenyang makan nasi orang kahwin, kitorang berangkat ke destinasi seterusnya iaitu Istana Besar Pagaruyung.. On the way ke sana, singgah ke tempat pemprosesan kopi dan pisang salai.. Tapi, tak nampak pun orang buat2 kopi kat situ.. Just dapat rasa the end product aje.. Memang terbaiklah kopi dan pisang salai dia.. Haikal suka sangat pisang salai.. :)

IMG_1271_thumb[1]_thumb Rehat2 minum kopi dan makan pisang salai..

IMG_1285_thumb[1]_thumb

Dah pekena kopi, teruskan perjalanan ke Istana Pagaruyung.. Istana nilah yang dah terbakar dulu.. Tapi sekarang dalam proses pembikinan.. Dapat bergambar kat luar ajelah sebab belum dibuka lagi..

IMG_1292_thumb[1]_thumb

IMG_1295_thumb[1]_thumb Belajar jalan.. hehe

IMG_1303_thumb[1]_thumb

Kemudian, kitorang ke Danau Singkarak masa on the way nak balik ke Bukittinggi.. Ingat nak singgah duduk2 tepi tasik aje.. Sekali diorang semua nak naik bot.. Haikal yang baru bangun tidur bagus aje, behave dalam bot.. Risau jugak naik bot takde life jacket.. huhu..

IMG_1317_thumb[1]_thumb

IMG_1321_thumb[3]_thumbMuka serius.. haha.

Lepas tu ke Pandai Sikek, kawasan perkampungan yang jual barang2 hasil kraftangan termasuk tenunan dan sulaman.. Kat sini beli tudung aje.. Harga lebih mahal berbanding Pasar Atas..

IMG_1345_thumb[1]_thumb

IMG_1354_thumb[1]_thumb Haikal tolong mengemas kat kedai orang.. hehe..

Dah siap shopping, terus pergi makan dan balik hotel…

Isnin, 7th March 2011:

Pagi Isnin, we had our last minute shopping kat Pasar Atas sebelum ke Padang.. Time nilah nak cari balik barang2 yang belum beli lagi seperti fridge magnet dan souvenir lain..

IMG_1366_thumb[1]_thumb

IMG_1376_thumb[2]_thumb

IMG_1377_thumb[2]_thumb Jam Gadang..

Dah siap shopping, lebih kurang pukul 11.00 am lebih, bertolak ke Padang.. Singgah makan sekejap dan pak supir terus hantar ke hotel.. Kitorang menginap di Best Western Premier Basko Hotel.. Senang duduk kat Padang sebab esoknya flight pagi, so takdelah kena bangun awal sangat nak bertolak ke airport..

IMG_1399_thumb[1]_thumb

Selepas 3 malam duduk budget hotel, barulah rasa heaven duduk kat hotel ni.. haha.. Kalau tak silap, hotel ni 5 bintang, tapi rate dia okaylah jugak..

IMG_1402_thumb[1]_thumb_thumbWelcome drink upon arrival…

Gambar2 dalam bilik hotel…

IMG_1406_thumb[1]_thumb_thumb

IMG_1408_thumb[1]_thumb_thumb

IMG_1409_thumb[1]_thumb_thumb

IMG_1415_thumb[1]_thumb_thumb

Lepas check-in, rehat2 sekejap, kitorang terus keluar balik.. Hotel ni bersambung dengan Basko Grand Mall, jadi senanglah nak makan2 dan shopping, tak perlu naik teksi.. Ada Matahari Department Store, tempat yang aku suka untuk beli t-shirt2 untuk souvenir buat adik2 lelaki aku..

IMG_1425_thumb[3]_thumb_thumb Jalan kaki ke shopping mall..

IMG_1428_thumb[2]_thumb_thumb

Shopping mall ni tak besar pun.. And, my hubby’s frust sebab takde Levi’s boutique kat dalam tu.. huhu.. Kitorang naik teksi dan pergi ke butik Levi’s.. Nasib baik jumpa jugak.. On the way, nampaklah bangunan2 di Padang ni yang dah runtuh tapi belum dibaiki.. Ngeri aje tengok kesan2 runtuhan akibat gempa bumi..

IMG_1436_thumb[1]_thumb_thumb

IMG_1437_thumb[2]_thumb_thumb Tengoklah bukan main comot anak aku… Dia meleset2 kat dalam teksi.. huhu..

Akhirnya, dapat jugak 2 helai jeans untuk aku dan 2 helai t-shirt for my hubby.. Dapat free gift notebook…

IMG_1443_thumb[1]_thumb_thumb

Malam tu, makan KFC lagi.. Sebab dah tak tahu nak makan apa.. hehe..

Selasa, 8th March 2011:

Sempat breakfast kat hotel.. Banyak pilihan, tapi tak larat nak makan banyak2 pagi tu..

IMG_1447_thumb[1]_thumb_thumb

IMG_1448_thumb[1]_thumb_thumb

And now, it’s time to say goodbye.. Kitorang ke airport menaiki van yang dibooking di hotel.. Penuh van dengan hasil shopping semua orang.. So, duduk pun berhimpit sikit.. hehe..

IMG_1451_thumb[2]_thumb_thumb

Tiba di airport, terus beratur untuk check-in.. Nasib baik cukup semua luggage boleh masuk.. Aku beli 150kg aje untuk kitorang satu keluarga.. Dan semuanya sudah fully utilized.. huhu..

IMG_1458_thumb[1]_thumb_thumb

IMG_1459_thumb[1]_thumb_thumb Adik kat dalam stroller pun sibuk nak jenguk, abang2 tengah buat apa.. hehe

Masa tunggu nak naik plane, memang tak tahan duduk dalam departure hall dia lama2.. Aircond macam tak pasang… Kitorang dah kepanasan.. Lega bila diorang announce dah boleh masuk dalam flight.. Sejuk sikit..

IMG_1473_thumb[2]_thumb_thumb

IMG_1480_thumb[2]_thumb_thumb Haikal active dalam flight..

Alhamdulillah, kami selamat sampai tengahari tu di LCCT.. Naik 4 teksi untuk balik ke rumah.. Datang 3 teksi, bila balik bertambah 1 teksi untuk letak luggage dan barang2 sahaja…

IMG_1488_thumb[2]_thumb_thumb Yeay! Dah sampai Malaysia..

Note: Seriau bila dengar gempa bumi dan tsunami di Jepun.. Lagi2 dulu Padang pun pernah gempa jugak.. Kalau gempa di Jepun berlaku awal, tentu kitorang risau sangat jalan2 kat sana.. Alhamdulillah, dah sampai Malaysia dengan selamat dan perjalanan lancar..

47 comments:

Cute MuM said...

bestnya jalan2 kat sana..
cute mum pergi tahun lepas..
last day kami kat padang,
gempa bumi berlaku..
takut sangat..
siap keluar amaran tsunami lagi..
alhamdulillah tak der apa2..
sampai jer malaysia, dapat tahu kat mentawai tsunami..

CHeeSYaNa said...

Salam kenal..
Kalau ingat, bleh tak update harga2 barang hasil shopping tu.. agak2 mana lagik best shopping compared to Bandung/ Jakarta?

Nava.K said...

can shop till you drop provided have enough money.

sayahappyslalu said...

Cute Mum,
tulah, takut betul nak berjalan lebih2 lagi dalam keadaan sekarang.. So, duduk rumah ajelah nampaknya..

Cheesyana,
kat bukittinggi, best shopping telekung dan kebaya2 sulam.. sini lagi murah dari bandung/jakarta sebab diorang pun amik dari Bukittinggi..
Bandung Jakarta, best beli baju2 branded, jeans etc.. bagi pendapat sayalah..
harga ni tak tentu, kena pandai tawar.. Sebab kite pelancong, diorang letak harga tinggi2..

Nava.K,
true! :P

chantek said...

baby haikal comel sangat

sayahappyslalu said...

chantek,
like mommy like son, kan? haha

lululina said...

hai!

nak tanya apa maksud u belikan seat untuk haikal? haikal still consider infantkan? (<24mths)

anyway, bestnya tgk u all berjalan ramai2. shopping tak henggat ok

nursafiahsyahirah said...

boleh tahu x kat mane tukar duit lagi bagus..... kat malaysia ke kat padang...

sayahappyslalu said...

nursyafiah,
tukar kat malaysia lah senang.. murah sikit..

nursafiahsyahirah said...

nk tnye lg blh x.... lebih kurang berape rupiah ye habis di sana.. just nk budget...

sayahappyslalu said...

kalau takde shopping sangat, RM500 pun cukup utk diri sendiri.. tak termasuk hotel, makan, transport.. lebih kurang Rp1.5k.. kalau orang pesan beli barang, kena bawak duit lebih sikit.. :)

Buzu Ediany said...

Salam tuan rumah...

wahh bestnye dh g bkt tinggi/padang...sy br plan nk p this coming jun...so nak tnya...pak supirnya sape yg arrnge??leh tau rate x??n budget hotel kt bkt tinggi??sy tgh sevey2 jugak ni for my trip..tq..

sayahappyslalu said...

Buzu Ediany,
Pak supir, makcik kawan yang arrange kat sana.. Rate Rp750k untuk van besar muat 12 orang dewasa.. Tempat kitorang duduk tu Hotel Nikita is budget hotel.. Okay jugaklah, tapi takboleh expect lebih2, nama pun bajet.. hihi

fazsha8586 said...

bestnye....i wish i can go 4 my vacation with my hubby.........nak tnya klu jln2 2org je cth sy n husband, slamat x kat bkt tggi tu???

sayahappyslalu said...

fazsha,
okay je jalan berdua.. just make sure kena tempah supir.. dari padang airport, pak supir akan bawak ke bukittinggi, about 2 hours drive..

cik aletheea : said...

miss,
nak tanye,
kawasan bukittinggi tu safety x environment die ?
pak supir tue, boleh x u recommend kan any pak supir yang bagus2 ke?
or dari mane u dapat pak supir tue?
i akan g vacation ke sane this coming october and pergi all girls,
so mmg tgh cari pak supir yang boleh dipercayai..



tengkiu.

sayahappyslalu said...

Cik aletheea,
Hari tu guna supir yg pakcik kwn saya arrange.. Saya takde nombor contact sebab semua dah diuruskan.. Huhuq

Asmila said...

Bestnyer...saya dh book ticket utk bln jun 2012 ni. Saya tgh duk mencari hotel n supir..ada no utk contact supir tak? Mana lg best gi bukit tinggi ke Bandung? Saya dh pernah p bandung n jakarta, supirnya mahal...

sayahappyslalu said...

Asmila,
Saya takde nombor contact supir sbb makcik kawan saya kat bukittinggi yg uruskan.. Bagi saya, jakarta bandung tu packed sangat, jalan slalu jem.. So saya agak rimas.. Bukittinggi best bagi orang yg sukakan pemandangan, history etc.. Ada jugak tempat2 menarik..

cik aletheea : said...

ooo..
camtu ...
it's ok.
btw, thank you

Wana Owen said...

salam...
saya nak ke sana bulan 12 ni.,.
accomodation + makan2 nye duit sume dah settle..
cume skang tak tau nak budget berapa duit untuk belanja kat sane...
so..leh bagi idea skit tak?

sayahappyslalu said...

Wana Owen,
kalau duit makan, transport, hotel dah settle, let say nak shopping2 RM500 cukup.. depends lah nak beli apa. biasanya telekung sulam2 tu mahal sikit.. kena pandai tawar.

khairiah said...

assalamualaikum.... saya akan ke bukit tinggi padang pada jun 2012... saya nak tanya... ada x pengankutan teksi dr airport ke bukit tinggi dan mahal x harganya?

sayahappyslalu said...

khairiah,
transport dari airport ke bukittinggi ada. tapi saya tak tahu harga dia. biasanya saya dah book siap2 pak supir dari sini sebelum pergi. jadi harga utk semua sekali lah.

ayuacik said...

hai,sye nak tnye,sye nk kirim barang kt kawan sya.after tengok ur post,sye dah ade idea nak kirim ape.sye nak kirim telekung,kain batik & kain pelekat.Tapi tak tau bajet harga berape.Agak-agak beape bajer utk 3 barang tu ek?

sayahappyslalu said...

Ayuacik,
Telekung ada byk jenis.. Yg sulam cantik2 dan kain best (japanese cotton), harga RM70 dan ke atas camtulah.. Kena pandai menawar.. Beli kat pasar, harga murah sikit berbanding kedai yg sebuah2..
Kain batik dan kain pelikat, standard harga kat sini.. RM15-RM40 kot.

..::ciaobella::.. said...

salam. can i get ur email add? parent nak pergi padang nak tanya a few things. if possible tolong reply di eliaheska@gmail.com thanks! :)

furray said...

Assalamualaikum, admin ada x cntact nums of pak supir atau transportation kt sna.. kami nk p ujung bln ni. tp bkn pakej la.. kalu ade bleh jgk nolong2 sikit gitu :)

sayahappyslalu said...

Furray,
Saya takde contact supir sbb saudara kawan di Bukittinggi uruskan semua masa tu..

Arelynn Sulastri said...

Nak tanya Hotel Nikita tu ade sediakan tuala & toiletries tak..?

sayahappyslalu said...

Arelynn,
Tak ingatlah.. But, better bawak sendiri..

Traveller said...

No worries. Hotel Nikita ada sediakan towel :)

Hotel Nikita takde aircond or kipas, tp still boleh tidur lagi la.

Bab pengangkutan, ada baiknya arrange lebih awal. Boleh dptkan transport di airport nanti cuma takut kena tipu. Dari airport ke bukit tinggi makan masa lebih kurang 2 jam (jaraknya abt 100 km) dan ada tmpt2 yg menarik utk kita singgah di sepanjang perjalanan tu.

Pak supir charge antara 400,000 to 600,000 rupiah per day, termasuk upah driver, duit parking dan juga petrol, bgantung jenis kenderaan.

Utk shopping di bukit tinggi, digalakkan guna RM, sebab jauh lebih murah kalau nak banding rupiah. Rata2 toko di bukit tinggi sedia menerima bayaran in RM.

Kalau ada sesapa nak contact number pak supir, saya boleh bagi :)

i.z.m.a said...

traveller: ada contact supir ke? saya 1 family nak ke padang / bukit tinggi awal oktober nanti. kalau ada tolong inform2 eh..

Cikgu Saiyidah said...

insyaAllah akan ke Padang bukittinggi Oktober ni...hubby wat surprise beli tiket flight..then lg 3mggu nak pergi baru kelam kabut fikir pasal supir & transport..last2 kami decide amik ground pakej dgn travel agency je..=) pas baca blog ni, rasa makin tak sabar nak nberholiday =) thanks for the info terutama bab shopping tu..hihi

sayahappyslalu said...

Cikgu Saiyidah,
Enjoy your holiday, okay :)

light said...

salam
kluarge saye nk g pdg bln dis ni
tp x book hotel n transport g
ade cntc num anyone x for transport n accomodation?
is it safe if saye book hotel tru agoda.com?

light said...

if it's ok, boleh mntk tlg kwn yg arrange kn transport n accomodation 4 u guys tu email me d details x?
awai_ureshii@yahoo.com.my
tq

~ si ijan ~ said...

Hai, saya nak kesana akhir bulan 4 ni.. 5d4n jugak.. flight sy pun awal2 pagi, so any opinion from u utk kami stay kt mana? 1st time nak kesana ni, kami 4 orang trmasuk mak sy brusia 70 tahun....hihii
boleh saya minta contact no. driver tu @ any info regarding ur trip..?
my emel che_adeq2003@yahoo.com atau hp saya 0167379155
Anyway, thanks for ur sharing.. ^_^

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Maafkan kami untuk memperkenalkan diri pada Tuan/Puan

KITA HOLIDAYS Travel & Tour Indonesia
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Motto kami adalah : Kesenangan dan kegembiraan tamu adalah kebahagiaan kami.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com

Eyja Hebat said...

Salam kenal..sy baru jer planning nak ke bukit tggi this coming may.. your blog banyak bagi tips kat saya..tq..

sayahappyslalu said...

Eyja,
good if you find this is helpful.. enjoy your trip ye :)

nur keberkatan said...
This comment has been removed by the author.
nur keberkatan said...

Assalam, saya ada number contact supir di bukittinggi. InsyaAllah hrgenye reasonable. Slalu guna khidmat supir ni klu ke bukittinggi.Boleh sms/whatsapp saya, maya 012-255 1470

aziman omar said...

Nak melawat Padang Bukittinggi? Jom jenguk2 ke blog saya untuk Info:

http://freelancetour.blogspot.com/

ekspedisi.org said...

Mantap bro...

mohd amirul hafiz said...

salam bleh bg maklumat supir

aziman omar said...

Salam,pakej ke Padang Bukittinggi dengan harga yang berbaloi!Hubungi saya di 0126665436 call,sms,whatsapp.
Insyaallah harga berpatutan dan khidmat terbaik.