Wednesday, January 6, 2010

New Obsession.. Oh, Rubik’s Cube..

No, no.. It’s not me.. It’s my hubby.. Hobby barunya ialah main Rubik’s Cube ni.. Sejak balik Melaka during Chrishtmas holiday hari tu.. My SIL beli Rubik’s Cube kat Mahkota Parade.. Hari-hari godek cube ni, sampai leka dibuatnya.. Aku tak layan benda alah ni.. Sebabnya, dalam bab-bab memikir macam mana nak betulkan susunan cube tu, aku benak sikit.. Susun guli, aku taulah.. hehe.. (Note: Benak sinonimnya ialah lambat catch-up/pickup)

Bila dah balik KL, dah tak dapat nak main lagi.. So, on the New Year Eve tu, alang2 dah ke Midvalley, kitorang singgah Toys"Я"Us sebab nak beli cube ni lah.. Bukan beli toys untuk baby, ye.. Harga RM26.90 each.. Mahal jugak aku rasa.. Kalau aku, aku tak beli dah.. Baik makan Prosperity Burger 2 kali.. haha.. 

Picture 263

“No, no.. I’m not taking your photo” ;P

Picture 262  Picture 264 Belek lagi.. tak sabar-sabar nak main ni, i know.. hehe..

Picture 267His new toy.. Nanti, baby pun boleh main jugak.. Nak jadi Rubic’s Cube Master.. :)

Picture 270

Masa lepak kat Restoran Murni SS2..

Tugas aku tolong mess-up the order, pastu encik husband yang tukang selesaikan.. Kalau dah start main tu, kiri kanan dah tak pandang.. Kita cakap pun tak layan.. Maka, bercakaplah saya sorang dengan angin ;P.. Nak tengok sangat husband saya boleh solve Rubic’s Cube ni less than 1 minute.. Ini cabaran ni, ok? hehe..

Kalau nak belajar techniques, formulas, solutions or macam2 lagi, boleh Google cari the answers... Aku tak minat, so, takde hati nak belajar.. :)

8 comments:

Zool Blogger said...

Tak berapa pandai nak main ni..

http://ligakampung.com

eliyana said...

aku lg tk tau main...makin di try...bkn solve tp lg berserabut...hahaha

This is .... said...

Zool Blogger,
samalah kite.. hihi.. Ada step yang kena tau utk gerakkan cube2 ni..

Ely,
setuju.. setuju..

atreyu strange said...

Eh, guys are normally faster than girls. Adik laki aku yang semangat belajar nak solve, so I belajar pun dr dia. Bila dah pandai ni, memang asyik nak pegang rubik cube je! Hehe.

Oh ya, selain ToysRus kat MV tu, leh cuba beli kat Roam. Kat situ ada macam2 choice jugak.

And ouhh, ask him to try the pyramid one! Yang itu takde method sgt, so you pun leh solve! Cuba lah! Haha!

anne said...

erm same la mcm adik abg ijam tu...

This is .... said...

atreyu strange,
rupa2nya ada byk jenis ek rubik's cube ni.. tapi, nak beli, memang tak lah.. hehe..

anne,
asalkan bahagia.. maybe boleh organize lawan antara adik beradik.. kuikuikui..

~ZuE~ said...

hubby kak zue mmg master abes laa main mende ni..tak smpi couple of minutes pon dh setel..adik kak zue siap berguru lg..hehe..kak zue pon x lyn mende ni..mls nk berpk..ahaha..laa, mahalnye beli mende ni..kt psr mlm rm5-10 je ...hehe

This is .... said...

kak zue,
nak yang original.. lagi lembut, katanya.. lembut macam mana, tak lah saya tahu.. hehe..