Monday, September 26, 2011

Petronas, Shell & Esso RON95.. Which One Gives You More Kilometers?

Believe me or not, I have tried these 3 petrol brands on my car one after another and experimented it myself to see which one can give me more kilometers.. For me, seeing is believing! Sounds like an engineer, hmm? Engineer cabuk.. haha..

Actually, one of my friend told me that she had used Petronas and it lasted longer rather than Shell. Aku ni tak percayalah.. Itu yang pergi try sendiri.. hehe.. Sebab selama ni aku pakai Shell.. Despite the Bonuslink point, konon memang selalu teringat fasal iklan Shell yang selalu mention about “lebih kilometer”.. hehe..

From my experiment, with Petronas (full tank) my can drove up to 420km – 435km.. Aku guna petrol sampai indicator blink-blink and keep on driving for about 20++ more kms.. Oh ya, aku pakai Myvi Auto 1.3 .. Then, with Esso, only can go up to 385km.. And to my surprise, Shell pun macam tu jugak.. Around 380km aje.. So, sekarang ni, kalau nak isi full tank, memang aku pilih Petronas.. Kalau isi RM10, mana2 pun boleh. Tak banyak beza pun.. hehe.. Agaknya Petronas ni boleh pergi “jauh” sebab their new formulation dalam Petronas Primax 95 Extra tu, kot? Just my assumption, by the way.. :)

Apapun, this is meant for sharing.. As consumer, we have our right to choose.. Kalau tak percaya, you can experiment it yourself.. Kalau boleh jimat, lebih baik berjimat, kan? Petrol naik harga, tapi gaji tak naik-naik.. hehe..

7 comments:

LynnDa @ PeNg said...

wow banyak tu beza... thanks for the info aku sebelum ni jarang pilih petronas sbb dulu cpt habis... now for new formula aku nak back to petronas laa..
prevly aku pakai caltex n BHP... and kereta bergerak lebih smooth.. itu yg aku notice.. and people said caltex is good to clean up ur engine..
so kadang2 boleh laa tukar untuk cuci enjin

sayahappyslalu said...

Peng,
aku sebelum ni pun tak pakai petronas.. bila tak jumpa petrol stesen nak isi minyak time minyak dah abis, barulah isi petronas.. hehe

Rina (◕‿◕)✿ said...

Rina slame ni mmg suke petronas. Rina pon pna wat exp ni ngan shell. Isi fulltank petronas vs isi fulltank shell, petronas lagi murah. 2 kali gak experiment. Tapi maybe ada ralat paralaks cewahhb hahahah :p

'AsYiKiN MoHaMeD said...

b4 ni kita belasah ja pakai mana2 pun tapi lepas kawen baru betul2 guna petronas ja..klo tak dak sangat baru dengan berat hati pi kat stesen minyak len...=)

bagus emi nyer kajian ni..rupanya minyak petronas tu lagik jimat jadi marilah bersama2 sokong syarikat minyak malaysia...hehehe..=)

sayahappyslalu said...

Rina,
Bagus2.. Tulah, kalau nak tau kena try sendiri..

Asyikin mohamed,
Zaman sekarang memangkena jimat2.. Semua benda makin mahal..

handamie morad said...

Assalamualaikum.. Semua
(Muslimin n Muslimat)

Saya Handamie dari Segamat,

Yang guna minyak Shell,Esso,Caltex,BHP, dan tak kisah lah ape jenama poun.. Tukarlah kepada Minyak PETRONAS PRIMAX95 EXTRA,

Pengalaman Saya tentang minyak ni.. Memang menakjubkan, Setiap hari Saya pergi naik kereta kesayangan Saya, NEW HONDA CITY, Saya isi full tank, boleh guna sampai 2 minggu jarak rumah dekat jea 100km ulang alik 200km setiap hari.. Drive dalam 80km/h Rileks jea Drive Keta.. Jimat Tuu.. JadiFikir Fikrkan lah yea... Bila lagi nak sokong Negara kan.. Kepada sahabat kita Asyik kutuk Negara tercinta, Lahirnya kat mana?

handamie morad said...

Saya Pergi kerja Drive kereta biase biase jea.. So... Kepada semua SOKONGLAH PRODUK KITA,, Cinta Buatan Malaysia..

Dulu Naik Kereta Savvy, Konon katanya kereta Savvy ni jimat, jadi Saya poun guna lah minyak SHELL seperti yang di sarankan oleh kawan.

tapi hasilnya HAMPEH.. Tak pickup, Kata nya Untuk Lebih Kilometer Guna lah SHELL. Sekarang ni Saya guna PETRONAS PRIMAX95 EXTRA boleh PERGI LEBIH JAUH..PERJALANAN LANCAR gitu..hehehehehe.. Enjin kereta senyap jea..pick up lagi..