OUR BABY'S TICKER :)

Friday, November 12, 2010

Bepanthen Ointment For Nappy Rash…

*Aku tidak dibayar untuk promote product ini. Harap maklum :)*

Just for sharing to all mommies or mommy-to-be who happen to read my blog…

IMG_9417

Nappy rash pada punggung baby tu, biasa la, kan? Kawan aku cakap baby bontot merah..haha.. Kadang2 sebab pampers atau nappy liners tak sesuai dengan kulit.. I’ve never came across this product sehinggalah adik aku, Epit, bagi cream ni kat aku.. Dia bagi sebab baby dia (Marissa at that time) tak pakai.. Masa buat preparation nak bersalin, aku takde beli cream ni.. So, masa Haikal ada nappy rash disebabkan tak sesuai dengan diapers yang dia pakai, guna ajelah apa yang ada.. Aku apply a thin layer of this Bepanthen cream kat tempat yang merah tu.. Alhamdulillah, sekejap aje dah hilang nappy rash dia.. Maybe ada lagi cream-cream lain yang elok, tapi aku belum pernah cuba lagi dan selagi masih okay pakai Bepanthen ni, I will stick to this only..

Pernah jugak Haikal kena gatal2 kat bebird dia sampai merah macam nak bengkak.. Sebelum nak jumpa doktor tu, kesian tengok dia asyik nak garu kat situ je.. So, aku sapu cream Bepanthen ni.. Tak lama, beberapa hari dah tak merah lagi.. Doctor pun cakap cream ni okay..

Bepanthen ni juga sesuai untuk para ibu yang mengalami nipple crack especially bagi yang menyusukan baby.. Tau kan macamana rasa nipple crack? Rasa nak menangis tahan pedih, Tuhan aje yang tahu.. Tapi, nak tak nak kena bagi baby menyusu jugak.. Kalau tak, breast engorge.. So, dengan cream ni, boleh cepat heal the crack problem.. Bagi aku, sangat berkesan.. Dan yang penting, ia selamat.. Lepas sapu, tak payah lap dan baby boleh menyusu seperti biasa… Cream ni kandungannya vitamin yang tak membahayakan.. Entah, aku tak belek isi kandungan secara detail.. Kalau baca pun, bukam paham… hehe..

Haikal punya stock dah abis.. Baru beli tube baru, harga ialah RM8.90 aje sekotak.. Boleh dapatkan di farmasi berdekatan.. Sekian, siaran khidmat masyarakat untuk hari ini.. hehe…

3 comments:

~ZuE~ said...

azim pki nappy cream buds punye.. alhamdulillah sejak lahir x penah ada rash.. sbb cream ni pki utk everyday.. kalo yg h ada rash, Ada cream lain.. dlu kakzue pki medela puny nipple cream, maybe nxt baby bole try pki bepanthen..awal tu plan nxt haha :p

This is .... said...

kak zue,
cream2 yang kak zue sebut tu semua mahal belaka.. :)

~ZuE~ said...

huhu ms preggy dlu main amik je dr rak kedai tu.. xtau nk pilih mn.. pastu bile azim ok, risau gak nk try yg lain huhu