Wednesday, April 28, 2010

Haikal At 2 Months..

It was last Saturday.. Kitorang bawak dia ke Dataran Pahlawan, Melaka for his clothes shopping..

Haikal, this coming Sunday will be your “cukur jambul” ceremony in kampung, that’s why mama wants you to look good and handsome on that day.. biar lebih hensem dari pengantin.. hihi” :)

Image0420Okay, mama.. And I dont mind become botak after that as long I get new pair of clothes :)..”

Haikal milestones at 2 months old:

  • Berat badan sudah 5.5kg sekarang.. means naik 0.9kg.. Sekarang dah tak takut sangat pegang dia, timang2 sikit sebab badan dah semangat.. Tinggi 60cm.. Doktor cakap “Tingginya..”, ada chance jadi model anak mama ni.. :P
  • Haikal dah mula senyum bila orang mengagah dia.. Ini yang paling geram sekali, mama pun tersenyum dan gelak tengok Haikal senyum… Kalau tersengih tu, senget je bibir macam orang tersenyum sinis.. hehe..
  • I think he can recognize me now.. rasanya lah.. Tak pun mama perasan!.. :P
  • Sudah mula susah nak tidur siang.. tidur sekejap, tak sampai 1 jam dah terbangun balik.. naik lenguh2 dan kebas kaki meriba dan mendodoi tidurkan Haikal.. Lagi satu, Haikal suka surrounding bising2 kot masa dia tidur.. sebab kalau sunyi aje, cepat aje terbangun.. Mungkin dia rasa orang dah tinggalkan dia sorang-sorang..
  • Pandangannya dah lebih fokus.. Let say I sit in front of him, then bangun… He will watch where I go.. Bila mainan-mainan kat playgim atau rocker bergerak2, dia tengok tak berkelip..  Haikal nampak seronok dan leka bila dalam baby cot and papa pasangkan mainan pusing2 kat atas kepala baby cot tu.. He will fall asleep after that.. Bila macam ni, senang mama buat kerja lain.. Harap2 tak cepat boring ye, nak.. 
  • Sudah kurang mengeliat dan meneran sekarang.. So, masa tidur, takdelah bising2 dengar Haikal mengeliat.. Doctor cakap mengeliat atau meneran tu because of angin dalam badan, and it is one of the symptom of kembung perut (colic).. that is normal, lama-lama it will go away.. Masa Haikal baru lahir pernah kena kembung perut ni.. kesian, asyik berak2.. pergi doctor and he gave Dentinox – Infant Colic Drop.. Alhamdulillah, after that Haikal okay.. Kalau Haikal susah nak tidur malam ke, bagi dia 1 drop..
  • Pandai dah masukkan tangan dalam mulut.. Habis basah mittens..

2 comments:

Heartilyina said...

muka haikal mcm muka adik bongsu ko kan? hihi. comelnyer bb tecik2. geram tgk!

This is .... said...

ye ke? Adik aku, sofia tu dah montel skrg.. hihi.. tengok baby, kerja lain tak jadi.. asyik nak membelek dia aje.. :P