Thursday, April 22, 2010

Bayi Lelaki Berkhatan Semasa Kecil..

Normal bagi baby girl bersunat semasa kecil.. Tapi, for baby boy, macam mana? Kalau dulu, jarang kita dengar, tapi sekarang dah jadi perkara biasa..

And, yes, my baby Haikal sudah bersunat! :) Bila hubby cakap nak sunatkan/khatankan Haikal masa dia baby lagi, aku tak setuju pada mulanya.. Lepas Haikal lahir, nurse pun ada tanya nak khatankan sekali ke?.. After bincang-bincang barulah aku setuju.. So, Haikal disunatkan semasa baru 2 hari.. Aku tak tengok sebab masih dalam ward..

Masing-masing ada pendapat yang tersendiri.. Yang aku dengar dari orang lain termasuklah:

1. Baby kecik lagi.. Kesian, takut sakit..

2. Nak tunggu besar, nak buat kenduri bila sunat nanti.. So that he has something to remember when he grow older..

3. Biar sama-sama rasa apa yang kawan-kawan lain rasa.. kot ada sepupu-sepupu yang sebaya, boleh experience the same thing together.. lebih kurang macam tulah..

Tapi, pada pendapat aku, bila tengok Haikal dah sunat awal2 ni, lagi senang.. Sebab still baby, minum pun susu aje.. Tak perlu pantang2 macam orang dah besar.. Takde kena jaga apa2 pun.. Just monitor aje bebird (pipit) dia sampai ring tu tertanggal sendiri.. biasanya, bila tali pusat tanggal, ring kat bebird pun tanggal sekali, or maybe lambat sikit.. Haikal tak menangis or cranky masa baru lahir, so I assumed bebird dia tak sakit..

Jadi, dah besar nanti, boleh eksyen dengan kawan-kawan, cakap “Saya dah sunat!”.. Ada-ada aje mama ni.. hehe..

Image0406 Alahai, main intai-intai pulak dia.. :)

9 comments:

Queen said...

own..nik pun first time dengar sunat masa baby,....good info..thanks

aTuLaDawiYah said...

dulu adik atul, berkhatan ramai-ramai.. mmg syok laa sbb sedara rmi dtg, siap kenduri semua..

tp susah nk jaga kalu khatan masa budak2 tgh lasak.. adik atul siap berdarah blk bird dia sbb lasak sgt.. tuh belom aksi menjerit takmo berkhatan... ahahhahaa

so, berkhatan masa baby mmg senang...

Heartilyina said...

sng la haikal dh khatan. aku pn prefer khatan awal2. tp nasib la ihsan lahir kt sini. diorg kt sini xbiasa buat khatan2 ni. jd leceh sgt plak byk prosedur kalau nk suruh khatan kan gak.

juelee said...

salam singgah.. comelnye baby... hehehe saya pun tgh menghitung hari, tak sbaar nak tunggu baby kuar..

This is .... said...

Queen,
oh, ye ke? tapi, saya pun masa tengah pregnant..

atul,
haha.. memang lawak.. haritu kat hospital, budak bersunat and bapak dia temankan.. skali emy tengok, bapak dia yang pengsan.. hehe..

Ina,
kena tunggu besar sikitlah baru khatan..dah masuk sekolah ke.. sekarang x sesuai, baby tgh lasak..

juelee,
Hi! Thanks for dropping by.. Selamat melahirkan..

armouris said...

info tentang berkhatan di SIHAT SELALU - Kelebihan Berkhatan

This is .... said...

thanks for the link.

mar said...

salam kak..saya pon nak sunatkan baby perwira saya ni esk...esk dia genap 7 hari..tp nak sunat hspital mana ye?sbb byk yg saya tnye dorg tak amik yg kecik sgt ni...akak suggest la hspital mana...senang sy nak gi esk ni...contact sy segera ye kak..tq.... 019-2278184 abi qarny

This is .... said...

Mar,
sorry lambat reply.. masa baby lahir, sunatkan dia kat Hospital Annur Bangi.. Buat masa umur baby 2 hari.. Try call dan tanya.. Mana tau kena buat appointment dulu..