Wednesday, May 9, 2012

Diaper Bocor Waktu Malam..

Adakah anak anda mengalaminya? :P

Iye, Haikal selalu diaper dia bocor waktu malam.. Anak aku memang kuat minum susu, minum air masak lagi.. So, nak tunggu dari malam sampai ke pagi dengan diaper yang sama, alamatnya lencunlah cadar.. Kalau tak nasib baik, bantal pun kena jugak.. huhu.. Perkara begini berlaku few months ago masa Haikal pakai Huggies Dry.. Yang aku perasan, diaper Huggies sekarang macam dah nipis aje..

Memandangkan masalah kebocoran ni selalu berlaku, memang sangat menghantui aku... Sebabnya, tak larat nak basuh cadar selalu.. Maka, untuk elak dari bocor, in the middle of the night, mesti aku bangun tukar diaper Haikal..

Everytime bocor, aku pun cakap dengan my hubby, belilah jenama lain.. I suggest MamyPoko.. Ramai orang cakap bagus.. His concern ialah MamyPoko mahal sikit.. Pada aku, kalau banding pakai Huggies 2 keping satu malam, harga dah sama dengan MamyPoko sekeping, betul tak? Okaylah, sebab tak mahu yang mahal-mahal, kitorang gave a try to Drypers Wee Wee Dry..

Oh bagusnya, sepanjang pakai ni, tak pernah bocor lagi walaupun tak tukar masa tengah malam.. Haikal pakai waktu malam aje.. Siang still pakai Huggies kat rumah babysitter.. Harga pun okay, selalu beli time offer, RM31.90 – RM33.90.. So, gonna stick with Drypers at this moment.. Kalau buat hal, baru survey yang lain..

drypers Photo from www.drypers.com.my

Erm, bilanya nak potty train? hihi.. Haish, takde keyakinan diri lagi.. Bila kite cakap and bagi arahan, Haikal faham, tapi dia repeat balik apa kite cakap.. :P Harap2 dipermudahkan.. “Accident'” di tempat tak sepatutnya yang merisaukan.. Itu yang sampai sekarang tak start2 lagi.. huhu..

14 comments:

Hayati Rameli said...

yup..kuality huggies skrg dah xsame..cam mybaby emir, since kecik dah biasa pakai huggies dry comfort, ok je xde mslh..tapi recently huggies dah tukar total protection every night mesti bocor..tensi btol..quality dah tak bagus kan..makin nipis & xcover semua..

plan nak tukar jugak, now ada stock lagi dry comfort..bole try drypers la pas ni :)

||kiena|| said...

aku pon tak potty training lg dgn liam. biar dia paham and boleh cakap betul. aku pki huggies/whoopies waktu siang utk The Ziyaad. Malam still aku guna mamypoko. kitorg malam tak jaga/tuka langsung tuk tgh malam. heeee *ibu papa nak tidur malas bngun!* kitorang slalu borong mamypoko bila tgh offer, haritu jusco buat offer jumbo RM41++ memang berbaloi!

Luv like this.... said...

ai..salam kenal

kt plk drypers salu bocor gak..bru nk try mamypoko

Aisyuhada said...

Huggies i pernah beli sekali je lepas tu tak beli dah. sakit hati sbb satu hari tu blk kg Kulim-Jitra lbh kurang 1.5 jam, masa angkat Aisy tengok2 dah basah macam air tumpah..huhu

so sejak tu guna petpet. malam sebelum i tido around pukul 12 tu i tukar sampai ke pagi tak tukar dah, tak bocor. kalau nak ikutkan Aisy kuat minum susu, tengah malam pun terjaga mintak susu.

sayahappyslalu said...

Hayati Rameli,
memang perasan dia punya lapisan tu pun dah tak tebal. jimat kos agaknya.. hihi..

kiena,
so far pakai drypers, xtukar smpi pagi. tp kena bangun jugak, haikal suka mintak susu.. huhu..
Aku kononnya nak tukar MamyPoko jugak, tapi financial officer tak approve.. hihi. He the one who pays for this, i follow aje.. :P

Luv like this,
so far, Haikal okay pakai drypers.. maybe depends jugak, kalau anak tidur lasak, mungkin bocor jugak.. hehe..

Aisyuhada,
Pet pet pun orang cakap okay.. Maybe i boleh try.. Harga pun lebih kurang drypers, Huggies jugak kalau tak silap..

CHeeSYaNa said...

Mamypoko mmg the best ler... tp, i only buy during sale.. around RM43 for 63pcs.. if harga atas dari RM45 mmg tak beli ler... pakai plaks malam jerk.. so, sebulan just 30keping.. satu pack tahan 2 bulan :)

sayahappyslalu said...

Cheesyana,
Haikal size XL, x dapat sampai 63 keping kot.. hihi..
btw esok start motherhood expo kat midvalley.. bolehlah kalau nak stock up diapers banyak2.. :)

Heartilyina said...

ihsan for pants dr dlu pakai mamipoko.

as for diaper dlu pakai mamipoko tps krg petpet. petpet murah tp bg aku quality wise mcm mamipoko. mmg puas hati. altho mamipoko mungkin boleh tahan lg lama sbb dia tebal tp mcm ihsan pakai lama2 pun nnt kulit merah xtahan.

aku tgk drypers lg murah compared to petpet n of course jauh murah drpd mamipoko. ingat nk tukar both diaper n pants to drypers. ko rasa ok ke drypers? aku mcm masih ragu2 nk tukar sbb fitting dia mcm xkena sgt dgn ihsan. tp mcm lg jimat.

tp huggies aku mmg xbolehla sgt xpuas hati.

sayahappyslalu said...

Heartilyina,
Haikal jenisnya tak sensitif, dia boleh apa aje.. Pakai, tak bocor, bagi aku okay sangat.. Hehe.. Apakata ko try pack kecik dulu tgk Ihsan okay tak..

Fathunnajah said...

Muaz pun pakai diapers... so far okla... xdela bocor cume kalu lame sgt tak bertukar memang bocorla... kekdg tue tak tukar pun time nak tdo, leh tahan smpi pg

aTuLaDawiYah said...

Mmg huggies dh xbest. Hasief pon kadang2 bocor ms pki huggies dry dulu. skang ni pki petpet mmg puas hati. :-)

aTuLaDawiYah said...

Mmg huggies dh xbest. Hasief pon kadang2 bocor ms pki huggies dry dulu. skang ni pki petpet mmg puas hati. :-)

Queen said...

sufiyyah pakai drypers..lepas tu kalau berak je bocor..berak je bocor..tukar pakai huggies..wuiyoo..nightmare...lagi terukbocornya..kalau siang ok la..sbb kerap tukar.. kalau malam?..

last2 pakai pet2..memang puas hati sangat2... kalau during sale cuma rm33..dapat 80pcs (M)...
haritu beli petpet ada promo baby love night ... baby love punok..tapi rasnaya sama je mcm pet2...so memang berbaloi beli pet2...siang malamsemua ok! =)

sayahappyslalu said...

Atul & Queen,
tak pernah pakai Pet Pet lagi.. maybe boleh try nanti..