Sunday, October 16, 2011

Our House Awning…

Setelah lama tertangguh, baru ni dapat update tentang awning rumah.. ;)

Seperti biasa, sebelum decide nak guna contractor mana, banyaklah survey2 dijalankan.. Itu semua urusan my husband.. Tugas aku ialah pilih colour aje.. hehe.. My hubby search using google cari contractor.. Yang kelakar bila type “awning”, banyak keluar tudung awning.. haha.. Ada jugak tanya dengan our contractor yang buat grill dulu.. But, of course a little bit pricey.. Cuma, I am sure kerja dia memang tip top.. My hubby cakap try cari yang lainlah, maybe boleh dapat murah.. Aku cakap okay aje, asalkan dengan Chinese.. hihi.. Bias kan, aku?

Cari punya cari, bertemulah dengan this one contractor.. Nama company Seng Chuan Engineering & Construction.. My hubby call, terus dia datang rumah during weekend untuk ukur.. Serius lama giler dia buat calculation.. More than 3 hours kot.. Kitorang pasang awning kat depan rumah, bahagian tepi dan bahagian belakang.. Setelah discuss dan sesi tawar menawar, dapat harga yang berpatutan.. My hubby puas hati, tapi at the same time risau jugak macam mana hasil kerja contractor tu.. Sebab tak pernah tengok pun contoh2 kerja dia sebelum ni..

After 2 weeks, the contractor datang 2 hari untuk siapkan kerja2 memasang awning ni.. Tak sangka pulak aku sangat rumit kerjanya.. huhu..

Mula-mula pasang kat bahagian belakang rumah.. Kitorang pilih yang jenis biasa je.. Yelah, bahagian belakang aje, tak payah nak spend mahal-mahal..

IMG_3312 Sebelum..

IMG_3319

IMG_3318

Lepas ni dah tak tempias lagi masa hujan.. ;) Kat sebelah tepi kanan tu, purposely letak rendah sikit sebab kalau sidai baju baju ke, tak tempias lebih-lebih.. Tapi, akankah aku sidai baju di situ? hehe.. Kena ada orang temanlah, aku dahlah penakut.. hihi..

Then, awning untuk bahagian tepi rumah.. Kat sini kononnya nak buat mini garden.. Tapi selagi takde awning, alamat berlecaklah tanah kat tepi tu..

IMG_3306

IMG_3310

IMG_3423

IMG_3421

IMG_3422 Inilah rupa awning yang dah siap.. Amik transparent colour so that rumah tak gelap.. Matahari boleh tembus.. So lepas ni, bolehlah nak buat mini garden.. hehe..

Lastly, awning untuk car porch.. This is what I like the most.. Suka sangat dengan hasilnya yang solid dan kemas.. Even the S-curve tu nampak cantik, melentik.. kehkeh… Contractor tu cakap dia buat khas, lain dari yang kitorang tengok kat kawasan perumahan ni.. Memang betul pun, kitorang dah round tengok kat rumah orang lain.. hihi..

IMG_3366

IMG_3367

IMG_3368

IMG_3365 Pilih colour blue green.. Lucky pilih colour ni. Kalau warna coklat, rumah nampak gelap..

Overall, kitorang sangat puas hati dengan hasil kerja this contractor.. Harga pun berbaloi-baloi.. Let say kalau ada yang plan nak buat awning, boleh consider this contractor.. This is his contact number:

Seng Chuan Engineering & Construction
No. Handphone: 012-3771784

Good information are meant to be shared, right? Winking smile

11 comments:

Heartilyina said...

Suka awning transparent tu. Aku pn mmg berangan nk but mcm tu. Sbb rumah Jepun dlu byk buat mcm tu kt beranda. Rumah baru parents aku sayang sgt. Parents aku konon nk tlg bangsa kita. Tp tula akhirnya hasil kerja xseberapa. Kita yg owner ni akhirnya kerugian. Dah terkena dgn built in cabinet and grill. Bahan bagus tp hasil kerja n cara buat kerja sungguh teruk. Sian parents aku. Terpaksa pasrah je. Kalau pk2 nnt sakit hati. So ingatan aku utk rumah aku nnt malas nk jadi baik hati sgt. Yg pnting skali kena review dlu hasil kerja org tu.

sayahappyslalu said...

Ina,
itu sebab aku tak amik orang melayu.. huhu.. Ada jugak mintak quotation from them, tapi balas macam nak tak nak.. so, just forget it.. selama ni, aku amik chinese contractor aje.. yang melayu, adik aku je utk pasang wallpaper, sebab aku tau kerja dia.. hehe..

'AsYiKiN MoHaMeD said...

emi...berapa yer harga awning tu semua? kita buat gak tapi skali dalam pakej ngan tik an tulah....saja2 nak tau harga....

sayahappyslalu said...

Asyikin,
RM4.5k untuk depan, belakang dan tepi rumah..

Fathunnajah said...

rase-rasenye contaractor tue wat tak area sg buloh-puncak alam

sayahappyslalu said...

Fathunnajah,
I rasa dia buat.. Just give him a call, and tanya

Adelina Ibrahim said...

Salam, yg awning transparent tu die charge brp

Adelina Ibrahim said...

Salam, yg awning transparent tu die charge brp

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298