Monday, October 31, 2011

Learning With iPad…

Ever since aku tengok entry ShilaShower tentang anak dia belajar melalui iPad, dari situ hati aku dah meronta-ronta.. Dalam hati dah nekad “I must get the iPad for Haikal”.. Tengok tu, mak-mak sanggup buat apa saja untuk anak, kan? hehe.. Yes, memanglah aku beli untuk diri sendiri, senang nak surfing on the go, Facebook, Twitter, Google etc.. Tapi, aku rasa banyak rasa dalam hati aku ialah untuk pembelajaran Haikal.. That’s is why bila malam-malam aku duduk main iPad, Haikal pulak sibuk nak conquer, I just let him play with the iPad, dan aku pun beralah pergi bukak laptop gabak aku.. hihi.. Tak comel pulak berebut dengan anak :P

Few months playing with the iPad, I can see Haikal improvements.. Haikal dah pandai unlock sendiri, pandai cari apps yang dia suka, even the apps are in a folder.. Bila bukak ABC song, I can hear him saying “C” yang lain-lain huruf tu dengar rentak aje sambil kepala tergeleng-geleng.. hehe.. Don’t worry, you are getting there, baby!

And recently, I found out that he can recognize the same alphabets (alphabet matching game) and matching the fruits.. Mama yang happy tengok.. hehe..

Can you hear him saying “Choo Choo”? :) Yes, it is train…

Vocabulary pun semakin bertambah.. Bila tengok iPad, ada gambar bola, terus pegang muka aku suruh tengok “ball.. ball”.. Selain ball, car, choo choo for train, “tih” for fish, “ai” for bye bye, “eee” untuk air, “si” untuk nasi, “bo” kalau suruh aku baring, then, “ek” bila dia nak menyusu.. hihi.

As far as I’m concern, Haikal ni belum lagi tahap tak boleh berenggang langsung dengan iPad.. Kalau dia jemu, automatically dia akan tinggalkan benda tu dan pergi buat benda lain.. Dalam erti kata lain, belum tahap “addict” lagilah.. hehe.. And, aku tengok pun dia tak asyik main game aje.. Maybe cepat bosan, so, suka tukar2 bukak apps lain.. Oh, he knows how to play Angry Bird, by the way :)

Setakat ni, aku rasa iPad is a good learning tool.. Interactive feature tu yang buat budak-budak suka.. If they like it, we have to make use of it so that it will bring benefits to our child.. InsyaAllah..

Aku akan install more education apps, especially kid songs, ABC, 123, flashcards, doa-doa etc, bolehlah Haikal belajar nanti.. Tak sabar nak tengok dia boleh baca ABC and count 123.. hehe..

Mommies, please share interesting apps okay! Appreciate it so much.. :)

9 comments:

jamiey writes said...

little Haikal is so cute! and handsome too :D it's a bliss to have children. God bless you and your family...

aien5283 said...

Yes its a good tool for learning. Mukhlis sgt cepat belajar guna iPad. Tp kite lah kena beralah. Lepas ni share apps yang berguna k :-)

sayahappyslalu said...

Jamiey,
Thank you :)

Aien,
okay, aku akan share lepas ni.. hehe

Mohd Hafizd said...

hi akak~ sy dah kali ke2 melawat blog neh sb ternmpk kitchen cabinet yg kaler itam tuh..hehe..

ksng neh sy tgh survey org untuk psang rail curtain untuk satu umah.. yg penting sliding door.. any suggestion?

sy dpt satu org melayu neh amik upah + material RM7/ft complete..

lagi sorang plak material 1ft - RM2.50 then dia charge untuk drill lubang n psang tuh RM5/lubang..

adeh...

pls advise kot2 saya ade miss anything... tq :)

sayahappyslalu said...

Hafizd,
Bagi sayalah, mahal diorang charge tu.. Rail curtain biasa, kalau kaler coklat gelap, beli sendiri kat hardware baru RM3 per feet.. Kalau xboleh drill sendiri, minta tolong kawan yg pandai, adik beradik ke.. Senang je pasang benda tu.. Sekarang tengah renovate rumah ke?

Mohd Hafizd said...

Yup...brg dh msuk almost 60 percent tp curtain xdak lg..ahaha..

Kalo rail tuh nk beli xmuat msuk dlm kete den..comno?

Railing yg aluminium tuh ke murah?

Kita discuss kt email bley hafizd@gmail.com

sayahappyslalu said...

Hafidz,
Okay, saya email nanti..

CHeeSYaNa said...

Dah lama dah nak wat blog entry pasal application kat ipad ni, tp tak sempat2 nak wat..
my son enjoy sgt application ELMO ABC and Handy Manny.. From the Handy Manny dia dah pandai main simple jingsaw puzzle and he is not even 2 years old :)

sayahappyslalu said...

Cheesyana,
Hikal pun dah pandai buat puzzle.. Boleh cantum2 bahagian keretapi.. Thanks for sharing the apps name.. Nanti nak download.. Lagi satu yg best ialah Touchcard.. Haikal suka..