Sunday, October 2, 2011

Aircond..

Lately, aircond kereta MyVi aku ni menunjukkan tanda-tanda jahanam.. huhu.. Bukak aircond kuat-kuat langsung tak terasa sejuk.. Lebih-lebih lagi bila cuaca panas.. Kalaulah menunggu dalam kereta time tu, daripada tak marah boleh mendatangkan marah.. huhu..

Ini tak lain tak bukan, memang confirm nak makan duitlah ni.. :( Selama 4 tahun pakai kereta ni, dah 2 kali aku pergi servis aircond.. Last time masa sebelum aku pergi Terengganu hari tu.. Ni tak sampai setengah tahun dah tak sejuk balik, tandanya memang ada something else yang problem.. Aku memang tak tahun sangat fasal kereta, tapi aircond memang penting bagi aku.. Macam cacing kepanasan dalam tu kalau takde aircond.. Tak sabar dibuatnya.. huhu..

Ni pagi ni pulak, battery kereta pulak buat hal.. Tiba-tiba je tak boleh start.. Aku masih ingat last year baru tukar, time pergi jumpa contractor kitchen cabinet.. That was last time enjin tak boleh start.. Takkan setahun je battery dah kong, kot? Haish, lately, banyak sangat merungut dalam kereta itu yang dia merajuk kot.. hehe..

Hal battery tu, petang karang my husband uruskan.. Aku dah nak ke Kuantan hari ni, naik kereta kawan.. Fasal aircond, tunggu dulu bajetlah.. Tahu tak workshop mana yang okay untuk repair aircond sekitar KL ni? Please share.. Thank you..

Note: Korang minat apply for credit card tak? Maybe you can consider this..

8 comments:

hamiDahRecKs said...

beli baru jer emy.hihh.hihihi

sayahappyslalu said...

Reck,
Beli aircond baru ke atau kete baru? Kete baru, memang taklah.. Huhu

[s.u.r.i.a] said...

saya pun tengah cari-cari tempat servis aircond kak. ingatkan saya punya kereta je, asal myvi je sama kot. huhu.

sayahappyslalu said...

Suria,
Agaknyalah... Maklumlah kereta buatan malaysia.. Hihi

raizal.mazlan said...

Aircond kalau nak bajet murah,dekat cheras,dia buat kat umah dia je,act flat tkt bawah,isi gas pun murah r-134 dlm 40 hengget,tpt len mo 80 hengget,kawasan umah dia dekat unit berkuda dbkl,sonang citer korang kol jer dia bila sampai kat unit berkuda dbkl tuhh...nama dia fauzi,no tepon 012-2511009,jual jer nama sy,kata jer raizal evo rekemen,insyaallah dapatla diskaun...kikikiki

sayahappyslalu said...

raizal,
thanks for sharing..

yopmaldini said...

in case air cond myvi awak masih ada problem... leh check website ni

http://boisanerd.blogspot.com/2011/10/punca-air-cond-myvi-ku-tak-sejuk.html

sayahappyslalu said...

Yopmaldini,
Thanks for sharing.. Aircond kereta dah okay..