Sunday, September 26, 2010

Peristiwa Di Pagi Raya…

Ini bukan kisah sedih yang biasanya berlaku di pagi hari raya. Tapi, lebih kepada kelakar or I would say unsangkarable.. hehe.. It was about my little boy, actually..

Seperti biasa, lepas semua balik dari solat Aidilfitri, ada sesi makan-makan.. Haikal, aku dah suap makan sebelum kitorang makan.. So, masa kitorang makan, aku letak dia kat Bumbo Seat dan duduk sebelah aku.. Being a good boy, dia duduk diam aje tengok kitorang makan, sambil berbaju melayu lengkap.. Yelah dah kenyang, kan.. Tapi, dalam diam-diam tu, dia buat ‘projek’ pulak..

Kes poo-poo bila duduk kat Bumbo Seat, biasa dah.. Memang dia selalu membuang bila duduk kat seat tu.. Tapi, yang unexpected ialah dia poo-poo dengan meriahnya sampai terkena kat seluar baju Melayu dia.. Bukan sikit, tapi almost separuh dah kena poo-poo dia sehingga seluar biru dah jadi kaler hijau.. huhu.. Pagi raya pulak tu, pergi jalan raya pun belum… Spoil betul tapi nak buat camne kan, baby bukan pandai cakap.. hehe..

So, you know what happened after that? Seluar baju Melayu, dah ganti dengan seluar tidur.. haha.. Aku cari yang colour biru yang lebih kurang warnanya.. There you go, this is how my boy dressed up on pagi raya..

IMG_8212Seluar tidur pun seluar tidur lah, janji raya.. haha..

IMG_8211 How cool is my boy! Muka selamba, tak bersalah…

On the other hand, Papa Haikal sebagai penyelamat, berusaha sedaya upaya selamatkan keadaan.. Lepas basuh poo-poo Haikal, dia basuh seluar baju Melayu tu jugak.. Aku dah macam surrender lah, tak apalah beraya dengan seluar tidur pun, janji biru.. hihi.. Papa Haikal basuh, lepas tu iron seluar tu sampai kering! Nasib kain jenis licin, senang kering.. Iron dan iron, lama-lama seluar kering, then terus anginkan bawah kipas.. Phew, nasib baik, kalau tak memang sempoi lah, beraya dengan seluar tidur.. hehe!

Moral of the story, jangan pakaikan baju lawa awal2.. :P

5 comments:

Rizziela said...

Ingatkan tadi Haiqal beraya dengan seluar tido...nasib baik papa ada..

This is .... said...

kire life-saver lah.. hihi

Queen said...

ahaha..alamak haikal..sakit peyot yeee

nadia said...

Salam kenal..anak saye pon dok bumbo je mesti nak membuat projek...syok kot dok situ..hehe

This is .... said...

Queen,
agaknyalah perut tak sedap.. hehe

nadia,
bumbo tu boleh jadi potty train.. :P