Friday, September 24, 2010

Haikal 7th Months Milestones…

IMG_8480 “Umur saya 7 bulan hari ni..” :)

My baby, Haikal genap 7 bulan pada 24th September, which is yesterday.. Tak sempat nak scribble all his milestones on the same day in this blog.. But, anyway, better late than never.. haha.. Alasan..

Sekejap aje dah 7 bulan dah anak aku ni.. Aku selalu compare Haikal yang sekarang ni dengan masa dia baru 3 bulan, 4 bulan.. Tentulah jauhlah bezanya, kan? Lagi satu, bila tengok apa dia buat dan nak buat, memang tak padan kecik.. hehe.. Let see what are his milestones at his 7 months ni..

  • Alhamdulillah, Haikal masih fully breastfeed sehingga sekarang.. Milestones ke? Kira milestones for me la kot.. hehe.. Harap dapat teruskan menyusu baby selagi boleh, InsyaAllah..
  • On previous checkup, berat ialah 7.9kg.. Sekarang, dah 8.5kg.. Alhamdulillah, his body weight is progressing well..
  • Masa umur 6 bulan setengah, dah start merangkak dan duduk.. Tapi, tak berapa stabil at that time.. Sekarang ni, kira dah expert la.. Merangkak pun dah laju, duduk dah tegap.. Kalau senget nak terjatuh pun, dia dah pandai adjust so that tak jatuh terlentang.. Tapi, kitorang perhatikan, tak biarkan dia main sorang-sorang.. Karang bertelur dahi, hilang kehenseman.. hihi..
  • His new vocabulary is “Abuah, Abuah” instead of “Abu” Macam mintak buah aje… :P
  • Sudah cam orang start 6 bulan.. Sekarang ni, kalau sesiapa nak amik/dukung dia, mesti tengok dulu siapa orang tu.. Kalau yang jarang jumpa, mula-mula okay, lama-lama dia cemik..
  • Mula “gedik”.. haha.. Sebab apa? Sebab pantang nampak aku.. Kalau tengah main atau papa dukung, skali tengok kelibat aku nak gi dapur, toilet, time2 tu melalak mintak aku angkat.. Bila aku dukung dia, boleh pulak ketawa2.. Happylah konon..
  • Start nak berpaut kat kerusi, rocker, sofa macam nak bangun.. Bila aku hulur tangan pun sama, he will hold my hand and try to lift himself up dalam keadaan melutut..
  • Pandai betul imitate perbuatan orang especially his papa.. My hubby selalu petik jari kat depan dia.. So, dapatlah tengok jari dia pun macam nak buat jugak.. This week, dia ikut papa dia buat mulut ternganga2.. Later I will share the video.. :)
  • Before this, I kept complaining tentang habit hisap jari tu.. Tapi, sejak kebelakangan ni, dah tak nampak Haikal hisap jari waktu dia tidur.. Waktu2 lain pun dah kurang..

Itu ajelah kot, ni pun curi2 masa, terbangun dari tidur kul 1.30am.. Type cepat-cepat sebelum baby terbangun untuk cari susu.. hehe..

3 comments:

Em's Family said...

errr... 24 September ke 24 July :D Alhamdulillah the cheeky boy is growing, tak tahan u sebut Gedik hahah.. tapi memang betul.. depa ni jadi clingy

armouris said...

info tentang hisap jari di SIHAT SELALU - Hisap Jari Boleh Akibatkan Jongang

This is .... said...

kak Mira,
opss, typo error.. hehe.. memang clingy,asyik nak berkepit, tu yang panggil gedik tu.. haha